Wednesday, April 2, 2014

Новият световен ред: какви ще са първите мерки от Русия по строителството му

Новый миропорядок: какими будут первые меры России по его строительству

Вече нееднократно съм говорил за това, че проблемите на Украйна — това е просто следствие на тези глобални проблеми, с които днес се сблъсква човечеството. С други думи, аналогични проблеми и процеси в най-близко време ще възникват във още нови и нови страни и региони, и едни от тях, безусловно, ще стане Евросъюза. И по тази причина за тези основания за вече започнали и още предстоящи кризисни процеси е нужно да поговорим по-подробно.

Собствено, икономическите причини са обсъждани от нас вече повече от 10 години. Те се състоя в това, че 30 и повече години стимулиране на търсенето доведоха до ситуация, при която домакинствата потребяват много повече, отколкото получават: разходите на домакинствата в Евросъюза и САЩ превишават техните реално разполагаеми доходи с 20–25%. Днес практически всички инструменти за стимулиране на търсенето са изчерпани — и той започва да пада. Именно в това падение на частното търсене и се състои базовият механизъм на кризата, и няма никакви основания да считаме, че той ще се прекрати в близко бъдеще.

Тази наша теория, обаче, нищо не казва за сроковете за начало на тази или друга фаза на кризата, тук е нужно по-подробно да разбираме конкретните детайли. Кризата от 2008 год бе виден по резкият ръст на частни дългове, а какво ни заплашва днес? По мнение на болшинството експерти, този «балон» на фондовият пазар в САЩ, който вече отдавна се е откъснал от реалните икономически показатели на компаниите и рязко расте на фона на стагниращата икономика.

Тук, на нашият сайт, нееднократно отбелязвахме, че най-вероятно «балонът» ще се спука до средата на 2015 год. Но днес се появи информация, что примерно такова мнение има и ръководството на ФРС. Във всеки случай, именно така може да се интерпретират думите на главата на ФРС Джанет Йелен на прес-конференцията след последното заседание на Комитета по откритите пазари на ФРС на САЩ. Тя каза, че към края на 2015 год отчетната ставка на ФРС съществено ще се повиши — до няколко процента.

С отчет на днешното състояние на натрупани дългове и състоянието на корпоративните финанси такова повишение ще предизвика масови банкрутства на домакинства и финансови институти и пълно сриване на финансовата система. С други думи, повишението на ставките или само по себе си ще извика поредна вълна на кризата, или ще се случи вече след кризата, като способ да понижи рязко нарастналата инфлация. Ако предположим, че обвалът на фондовият пазар се случи до средата на 15-а година, то думите на Йелен абсолютно адекватно описват рационална финансова политика на финансовите власти, тя само скромно премълчава за срива.

Подобна ситуация означава, че у САЩ няма толкова много време, за да се подготови към сериозно отслабване ролята на долара на световната арена и, съответстно, усилване на регионалните валути. Собствено, максимумът, на който те могат да разсчитат — това е година и половина. И за това време те трябва да се подготвят, че главният инструмент за управление на ситуацията в света, контрол над оборота на световната резервна и търговска валута — долара — рязко ще ослабне.

Понятно е, че в такава ситуация основно внимание те трябва да обърнат на тези валути, които ще се усилят в резултат на тази вълна на кризата. И това усилване е нужно максимално да се ограничи и, по възможност, съгласува със своята политика. Инструменти за това засега има, но всички ресурси е нужно да се направят именно за решение на тази задача, всичко останало днес не играе особена роля.

А какви валути теоретически могат рязко да се усилят? Ако гледаме на нашето окръжение, то три: евро, юан и рубла. И какво виждаме? САЩ рязко усилват процеса на преговори по създаване на зони за свободна търговия между ЕС и САЩ (която фактически превръща Западна Европа в търговска колония на САЩ), усилват напрежението в Украйна (тоест по пътя на новият «Велик копринен път» от Китай в западна Европа), плашат ЕС с Русия.

За Китай тук няма да пиша (с изключение на опитите да се прекъсне взаимодействието на Китай и ЕС или, другояче, да се предотврати захватът от Китай на пазарите в западна Европа), а виж за рублата си струва да говоря. Либералното (тоест проамериканско) лоби в правителството и Центробанка на Русия активно се опитва да не допусне създаване на пълноценна рублева финансова система. Това добре се вижда по това, как се договориха Сбербанк и ЦБ в частта на предвижване на видимо провален проект по създаване на национална платежна система на базата на «универсална карта» на Сбербанк, при това, че съществува инфраструктурата на ОРС, която позволява да се създаде такава платежна система буквално за месец. Впрочем, практически всички действия на ЦБ днес са насочени към това, да се съхрани или усили зависимостта на нашата икономика от долара.

В такава ситуация е понятно, в какво е проблемът на Украйна. Тя става заложник на стратегическите проблеми на СА, защото се намира между основните потенциални конкуренти на долара, и шансове да избегне кризата у нея няма — силите са явно несъръзмерни. Но активността на САЩ в течение на следващата година ще стане основа на нестабилност още в много голямо количество региони, Турция например. И приведените по-горе доводи показват, защо САЩ от своята политика няма да се откажат. Както се казва - «нищо лично, просто бизнес». В нашият случай — просто политика.

Какви изводи може да се направят от всичко казано? Че е нужно да се готвим. Картите вече фактически са раздадени, принципни изменения няма да има. Нужно е да се готвим към развала на Украйна (макар да  се стимулира той не си струва, тук САЩ и тяхната агентура в Киев се справят и без нас), нужно е обезателно да се усилва икономическата политика, да се съкращава нашата зависимост от импорта и долара на САЩ. Нужно е да се строи дългосрочна стратегическа партньорска линия с Китай (при това така, че той също да я възприема като дългосрочна и партньорска, а не като тактическа хитрост с цел да получи от нас това, което му е нужно). Накрая, нужно е да започне борба със собствената корупция, и затова, както добре каза Лукашенко, когато властта мисли само за обогатяване, тя губи страната, и затова, че «поставената» у нас корупция е от американски съветници и нейното продължение запазва нашата зависимост от тази страна.

Въобще, трябва да се работи.
Автор: Михаил Хазин
Източник http://www.odnako.org/blogs/noviy-miroporyadok-kakimi-budut-pervie-meri-rossii-po-ego-stroitelstvu/

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.