Saturday, April 19, 2014

За кого работиш, трол?

На кого работаешь, тролль?
Кибервойските на Пентагона сериозно се изложиха

Разследването на публикации на различни рускоезични форуми показа, че голяма част съобщения от «жители на Крим», критикуващи съединението на полуострова с Русия, се пишат в Интернет от военни от киберподразделение на американската армия, дислоцирано на една от базите на САЩ в Бахрейн.
Тази история има начало от пролетта на 2009 год, когато администрацията на президента на САЩ решава да създаде отделен щаб по водене на бойни действия в киберпространството. Подразделенията, които са били длъжни да започнат работа в мрежите и комуникациите получават название кибервойски.
Необходимостта за създаване на тези войски Пентагонът мотивира с учестилите се случаи на хищение на секретни данни от военните мрежи, а също злонамерен извод на компютри от строя. Така например, в американските СМИ изтичат няколко факта, свидетелстващи за проникване на хакери в компютърните мрежи на Пентагона. Основни виновници за атаките са нарочени Китай и Русия. Кибервойските не се създават на празно място. Още при Буш през 2008 год конгресът на САЩ утвърждава програмата «Манхатън», разработена от Пентагона, и подписана от президента на САЩ. Тя предполага създаване на средства и изработка на методи на водене на настъпателни и отбранителни операции в информационните мрежи.
На 24 юни 2009 год министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс подписва заповед за създаване в рамките на Пентагона Кибернетическо командване (КК), в задълженията на което влиза обеспечение безопасността на военните информационни мрежи. Новата структура се подчинява на Стратегическото командване на САЩ. Възглавява КК генерал Кит Александр, който от 2005 год е директор на АНБ(NSA).
Към реалнa работa КК пристъпва през октомври 2009 год. Щаб-квартирата му е на територията на военната база Форт-Мид, там, където е разположено и ръководството на АНБ. Основно внимание на новият щаб в това време е съсредоточено на защитата на мрежите на Пентагона при възможни бойни действия в мрежите и комуникациите на САЩ.
По състояние края на 2012 год числеността на кибервойските на САЩ съставя 900 души. През януари 2013 год отбранителното ведомство на САЩ одобрява план за петкратно увеличение числеността на тези подразделения. Обаче, независимо от приетите решения, секвестърът на военният бюджет не позволява да се доведе числеността на кибервойските до планираните размери.
На ниво 1800 специалисти Пентагонът планира да излезе едва към края на 2014 год, след което да увеличи числеността на кибервойските до ниво 6 хиляди души към края на 2016-а.
Работата на киберкомандването се предполага да се провежда по три основни направления: защита на американските компютърни мрежи и критическа инфраструктура, защита на компютърните мрежи на Пентагона и поддръжка на боевите операции извън пределите на САЩ.
Това, така да се каже, е официалната част от обеспечението на американската безопасност в информационното и комуникационното пространство. Но има и неофициална.
Ще приведем такъв пример. През март в руския интернет се разрази скандал с публикации в различни форуми от името на някоя «кримчанка – дъщеря на офицер». След последвалите разобличения «кримчанката» изтри всички свои коментари, което още веднаж, вече желязно и основателно, потвърди изводите на форумците по повод истинността на нейната личност. След разобличенията на кримчанката блогерът zergulio (4) откри още една «кримчанка» с американски ай-пи.
Както показва Гугл, в указаното място (ip: 69.39.234.2) е разположен знаменитият Arlington Heights US Army Reserve Training Center (тренировочен център за резервисти на армията на САЩ). Адрес: 85th Support Command 1515 West Central Road Arlington Heights, Illinois 60005-2475.
Подробен разбор на дейността на още един от невидимите бойци на американският киберфронт е направен в материала «История на "подвизите" на асистент Филипов в руският Интернет» (5). Става дума за някой Михаил Филипов, който работи като скромен асистент професор в университета Binghamton (САЩ). Излязал от Русия, той води блог в руският сегмент на LJ - m_filippov в който основно копипасти материали от руската преса и пише кратки нищо не значещи забележки. Блогът четат 87 човека (браво, мойте читатели едва ли са 8), в рейтинга на блогояндекс заемат скромното 48 865 място, което напълно съответства на образа на 47-годишен асистент.
Но по-подробното запознаване с неговата интернет-дейност показва, че той се скрива зад минимум седемнадесет форумни никове, които регулярно поливат Русия с помия, при това работи директно от университетски ip в САЩ - 67.241.246.64.
А информиран източник в министерството на отбораната на Украйна отбелязва, че именно от Бахрейн вещае «Кримчанката, дъщеря на офицер» - боец от информационният фронт, наводнил блогосферата със своите реплики.
По думите на източника от Министерство на отбраната на Украина, още в самото начало на «кримската криза» отговарящите за информационна безопасност представители на украинското военно ведомство се обръщат за помощ към колегите от Пентагона. «В САЩ с разбиране се отнесоха към молбата и обещаха всяческо съдействие. След някое време, вече по молба на американците, от нашите специалисти бе оперативно създден и изпратен в Пентагона обширен списък никове и фрази на руски език, който следваше да се използва за запълване на социалните мрежи с коментарии със съответстно съдержание. Сред никовете бе и този: «Кримчанка, дъщеря на офицер» (1).
По неговите думи, «крмчанката» трябвало да използва в различни вариации ключевата фраза: «Аз съм Кримчанка, дъщеря на съветски офицер, у нас тук не всички поддържат съединението с Русия, мнозина се боят от режима на Путин, искат да останат в Украйна». Говорейки за това, от коя страна пишат «дъщерята на офицер» и иже с нея, източникът назова Бахрейн. «Това е една от военните бази на САЩ в Бахрейн. Отчети за действията, провеждани в рамките на специалната психологическа операция, до нас постъпват именно оттам», - расказа събеседникът. «Оттам също се обръщат и за съвети, в случай на възникване на някакви непредвидени «пробиви» - добави той.
Още един детайлизиран разбор на брадварската работа на американските киберботове в рунет е направен от известният преводач на филми и блогер Дмитрий Пучков ака «Гоблин» направен в материала «За украинската политика» (2), в който той разглежда, как на неговият форум работи бот под ника «PsychoTeras».
И така, тъй като форумното общуване постулира някаква анонимност на ползвателите, от тази червоядина започват активно да се ползват бойците от подразделенията на кибервойските на САЩ с цел налагане на нужната им реакция на форумните съобщества на тези или онези събития, протичащи в света.
Както пише във връзка с разбора на Пучков блогерът zergulio (3) – «Повече малчика никой не е виждал. Това е истинска информационна война камаради, против нас в нея работят не ботове, а стотици организирани хора на добри заплати, от сутрин до вечер».
По такъв начин виждаме, че антируската форумна активност има точно планиран характер, който захваща и неокрепналите умове, а също и тези, които още не е изработил стройна и точна система жизненни ценности или просто няма такава. Нашата задача, според мен, в този контекст трябва да се заключава не само в съответните разобличения, т.к. ip в крайна сметка може и да се скрие, а в перенос противостоянието на територията на противника, в неговите мрежи и комуникации.
Както показва разкритието на американски агенти на влияние в мрежите и рускоезичните форуми, тази работа трябва да се води не само в комуникационните мрежи, но и в интернет-пространството.
«Кримчанка, дъщеря на офицер» пише от база на САЩ в Бахрейн http://www.baltija.eu/news/read/37368
«За украинската политика» http://oper.ru/news/read.php?t=1051613513
http://zergulio.livejournal.com/1148893.html
http://zergulio.livejournal.com/1157850.html
https://sites.google.com/site/tajnaaziznassistenta/_/rsrc/1285916938476/istoria-podvigov-assistenta-filippova/

Юрий Баранчик

1 comment:

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.