Monday, March 31, 2014

Китай - Русия

Китай поможет России против США


Новый миропорядок: какими будут первые меры России по его строительству
По времето в което Западът се опитва да изолира Русия, Китай застана на страната на Владимир Путин. Москва и Пекин вече водят преговори по създаване на военно-политически алианс, и този алианс може рязко да промени баланса на силите в света.

Отзивите за Русия във вестниците, отразяващи позицията на най-голямата в света политическа партия могат да се нарекат благосклонни. Например, във в-к "Женмин жибао" - централен орган на Комунистическата партия на Китай, в последно време се появяват публикации с твърдения, че "стратегическият съюз на Русия и Китай може да стане котва на стабилността на съвременният свят".

Зад твърдите заявления стои проверена стратегия. В конфликта между Русия и Запада най-гъстонаселената страна в света заема страната на най-голямата страна. Пекин и Москва образуват съюз, способен по радикален начин да измени баланса на силите.

Китай се въздържа от гласуване в Съвета за Безопасност на ООН по проблема с Крим. Но публикациите в централните органи на Комунистическата партия на Китай дават ясна представа за реалната позиция на ръководството на страната по този въпрос:

"САЩ и Европа гледат на Русия и Путин така, сякаш хартиеният тигър внезапно се е превърнал в истински", иронизира китайскиятвестник  "Global Times". По-нататък изданието пише, че Западът е недооценил способността на Русия да защитава своите интереси в Украйна. Стратегията на Запад по поддръжка на "прозападното украинско правителство" не работи. Този еэксперимент не води до нищо, освен хаос, "да се справи с който у Запада няма нито възможности, нито мъдрост".

В своята заглавна статия "Global Times" прави извод: "Ние не можем да откажем на Русия поддръжката си в такъв труден момент. Китай е длъжен да бъде надежден стратегически партньор. Именно така се печелят нови приятели".

В своето обръщение към Държавната Дума и Съвета на Федерациите Путин официално изрази признателност на "китайският народ". А зад кулисите на политическата сцена протичат събытия с още по-важно значение. Експерти от МВнР на Русия например, се пристъпи към работа над проект за договор за "военно сътрудничество" с Китай.

Подробности засега не се разгласяват,но е ясно, че този документ ще бъде по-значителен, от договора за "добрососедство, дружба и сътрудничество" между двете страни, който Путин сключи с Китай през 2001 год.

Това съглашение вече разглежда перспектива за "военно и военно-техническо сътрудничество" между русите и китайците.

Москва не напълно удовлетворява търсенето на въоръжение от китайската страна. В най-близко време това може да се измени. Пекин вече изказа желание да придобие въоръжените с крилати ракети руски подводни лодки от проекта 949А "Антей". По мнението на мнозина експерти, в най-близко време следва да се очакват съвместни руско-китайски проекти в областта на военното съдостроене и самолетостроене.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.