Monday, March 10, 2014

Александър Дугин: Руската пролет, краят на света или глобален хаос

Сценарии на развитие на украинската криза и ситуацията около Крим за най-близката седмица
 
Отвличайки се от емоции, ще опитаме да дадем хладен геополитически и реалистки анализ на везможните варианти на развитие на събитията.
Ще разгледаме най-оптимистичният (за нас) сценарий (в рамките на реалното). Това може да се разглежда като желателен хоризонт, наше самосбъдващо се пророчество (self-fulfilling prophecy).
Сценарий "Руска пролет"
1. Киев заема изчаквателна позиция, съсредоточава войска на границата с Крим, заплашва, но към преки действия не преминава. САЩ всячески оказват натиск на Русия, замразяват сметки, водят активна информационна война, но сами и в рамките на НАТО от преки стълкновения се уклоняват. Киев получава съществена поддръжка от Запад, но се съсредоточава на вътрешни проблеми. Границите с Русия са затворени.
Референдумът за Крим протича успешно, с минимални проблеми. Подавляващо болшинство са за влизане в Русия. Референдумът не е признат от никого, освен Русия. Русия поставя въпроса за ответни действия по прием на Крим в състава на федерацията. Двете палати оперативно ратифицират. Крим е върнат. В него влизат руски войски.
Западът негодува, на Русия се оказва мощно давление. Активизация на бандите на Северен Кавказ, вълнения на петата колона в Москва. Путин всичко издържа, неговата популярност сред народа достига кулминация. Това помога да се справи с вътрешните предизвикателства.
2. На изтока в Украйна Киев пристъпва към твърди карателни мерки. Пряка националистическа диктатура. Отделни опити за нападение срещу Крим и диверсионни актове. На Русите и рускоезичните на изтока и юга започват да мъстят за загубата на Крим. Това довежда до начало на съпротивление. Започва втори етап от украинската драма: битка за Новорусия. Народът се прбужда не веднага и не бързо. В Украйна във връзка с това, което се определя като «агресия на московците», се установява извънредно положение. Последните следи на демокрация се заличават. Изборите през май преминават в условия на военно време.
3. Националистите устройват ред терористични актове на територията на Русия. В самата Русия се ужесточава режима, започва чистка на петата колона.
4. В Новорусия съпротивлението нараства и постепенно преминава във фаза на пряко въстание против киевските марионетки. Кръв, гражданска война. Русия разгръща масирана ефективна структура за поддръжка, симетрично на Запада, поддържащ Киев. На определен етап, в отговор на диверсии на територията на Русия и кървавите действия на националистите и репресивният апарат на Киев против мирните граждани на изтока и Украйна, Русия въвежда свои войски на изток. Западът отново заплашва с ядрена война. Още един екзистенциален момент за Путин. Но той вече не може да бъде спрян. Идва трудно (възможно с големи загуби) освобождение на Новорусия. Левобрежна Украйна е отвоювана, границата е по Днепър. Там се създава нова Държава: например, Украйна или Новорусия. Или се повтаря вариантът от Крим.
5. В Дяснобрежна Украйна, не признаваща сецессий (като Югославия при Милошевич и по-късно Сърбия по отношение на Косово),  се формира по факт нова Държава – Украйна-2. На нейна територия незабавно се разполага военна база на НАТО, спираща самата възможност на русите да се движат към Киев.
6. Новата украинска Държава, твърдо националистическа, доста бързо достига криза. Вътре започват преки стълкновения на етническа почва (русини, унгарци, поляци, румънци, други меншенства) и на политическа почва (властта обвиняват в загуба на половината територия на Украйна). Държавата слабее. Започва процес на нови сецессий.
7. Русия не спира с достигнатото, но пренася активността си в Европа, заставайки като главен елемент на европейската Консервативна Революция. Европа започва да се разцепва: част от страните стоят със САЩ, но част започва все повече да се прислушва към Русия. На фона на финансова криза, позициите на Русия стават по-привлекателни. Русия застъпва за многополярност, континентализъм и нов консерватизъм (Четвертата Политическа Теория).
8. В Западна Украйна, Украйна-2, в крайна сметка на власт идва проевропейска (прогерманска) политическа сила, която започва да смекчава антируската политика и да се дистанцира от САЩ.
9. В цяла Европа започва процес на деамериканизация, създава се автономна система Еврокорпс, независими от НАТО на базата на ВС на Германия и Франция.
10. Създава се нова велико-континентална Асоциация, като конфедерация на Европа и Евразия, Европейският Съюз и Евразийският Съюз. Русите, украинците и европейците се оказват от една страна на барикадите, американците – от другата. Американската хегемония и господство на долара, а също и доминацията на атлантизма, либерализма и финансовата олигархия завършва. Започва нова страница от световната история. Славяните отново се съединяват не против Европа, но заедно с Европа в рамките на многополярен полицентричен свят. От Лисабон до Владивосток.
Сценарий "Световна война"
1. САЩ се намират в такова чудовищно икономическо и политическо положение, че трезво осъзнават, че ситуацията ще спаси само Световна Война. В този случай, САЩ ще се постараят да я водят с чужди ръце, но все-пак - да я водят.
2. В Крим в близките дни се насочват ВС на Украйна, на Киев Вашингтон обещава поддръжка на НАТО и я оказва. В Черно море влизат кораби от 6-и флот на ВМФ на САЩ от Средиземно море. Пред лицето на пряко военно давление Путин губи решимост. Започва да прави стъпки назад: не бърза с включването на Крим, предприема опити да започне преговори с Киев. Виждайки, че ядреният шантаж действа, американците и украинците преминават към захват на Крим. В Крим избухва гражданска война в Югославски формат с активно участие на сили на НАТО (на първо място, поддръжка от въздуха, бомбандировки и т.н.)
3. Путин разбира, че обратен път няма, и се включва във войната напълно. Русия започва да оказва отчаяно съпротивление в Крим (отбраната на Севастопол-2). Руските войски с боеве пробиват към изток на Украйна и настъпват към Киев.
4. Силите на НАТО започват бомбардировки на руски територии. Грузия встъпва във войната и атакува от Юг. Китай се възмущава, но пряко във войната не се намесва.
5. Разбирайки, че сме се оказали в безизходна ситуация, Путин заявява готовност да използва ядрено оръжие. Украйна вече няма никакво значение, значителна част от населението и въобще е унищожена в битката на ядрените държави. За това, кое е било причина за Третата Световна всички забравят.
6. Светът застива над бездната.
7. По-нататък прогнозата прекъсва в сила на понятни причини.
Сценарий "Световен Майдан"
1. Тази седмица давлението на Запада над Москва достига кулминация. Събраните украински войски се готвят да нахлуят в Крим. Сметките на политическият елит на Русия на Запад са арестувани. Путин е признат за «диктатор». Паника започва във върховете в Русия. Либералната агентура на висшите етажи на властта преминава към открит саботаж. Всички оказват натиск на Путин отвън и отвътре, привеждайки хиляди аргументи, за да не се анексира Крим и започнат преговори с Киев. Американските кораби са в Черно Море. (но САЩ фактически не са готови за Трета Световна и всичко е само блъф). Срещу Путин се извършва покушение (неуспешно).
2. Путин отпуска ръце. Дава обратен ход. На първи план излиза Медведев, установяващ отношени с Киев.
3. Референдумът остава под въпрос или въобще се отменя. Във Крим започват вълнения. Повдига се петата колона, отделни територии и военни обекти преминават към Киев.
4. В това време всички заложени от 90-те години проамерикански либерални мрежи, включая терористите на Северен Кавказ, либералната интелигенция в столицата (Болотните) и управляемите от Вашингтон атланто-фашисти, а също и част от мобилизираната украинска диаспора преминават във фаза на активизация. Започва ръст на протестното движение. Патриотите са разочаровани от слабостта на Путин, опозицията се ползва от това и нагнетява обстановката, обвинявайки Путин в кризата. Икономическите санкции против Русия влошават положението. Започват проблеми със заплати, хвърква инфлацията. Информационната война достига пик. Учестяват се стълкновения на етническа почва, които изкуственно се раздуват. Започва междуособна война в Северен Кавказ.
5. Властта на Путин започва да слабее. Неговото окръжение един след друг или исчезва, или преминава в опозиция. Чуждестранните сметки и егоизъм превръщт «партията на властта» в «партия на регионите».
6. Настъпва колапс на режима – в духа на Горбачов. Хаосът и гражданската война се прехвърлят в Русия.
7. Всичко това рикошетира върху Европа. На фона на успехите на украинските атланто-фашисти (шовинизъм + ориентация на САЩ като у «Десния Сектор» на Ярош), започва подем на европейските ултрадесни групировки. На фона на растящата имиграция и ултралиберализъм на европейските режими атланто-фашизмът в алианс с анархизма и революционното левичарство (а също и либертарианство) стават сила, аналогична на салафитите и ваххабитите в ислямският свят. Започва европейски Майдан. Опитът на някои практически неконтролируеми от властта райони от Атина се пренася в други европейски страни.
8. Световният порядък се руши. Настъпва хаос.
9. САЩ продължават своята хегемония, като на фона на глобален колапс и в много за негова сметка им се удава да отпишат на извънредни обстоятелства всички останали проблеми и противоречия.
10. Старият свят, в който живеем все още днес, отстъпва на нов, в който няма да съществуват страни като Украйна или Русия, и най-вероятно, като Германия, Франция, Италия, Грузия, Турция, Греция, Унгария, Румъния и т.д. Започва глобален Майдан с неопределен изход.
Реализъм
Очевидно е, че сме нахвърляли само най-общи и груби силови линии на вероятното бъдеще. Самите те са алтернативни, и във всеки пункт могат да се наблюдават раздвоения, осцилации, отклонения или неочаквани завои. В този анализ няма нито предвиждания, нито пророчества. Това, по-скоро е дедукция, просто продължаваща силовите линии на това, което се случва днес с отчет на това, което е довело до такова актуално състояние. Ако  виждаме, че едно тяло (вещ, същество) продължително време се движи да кажем по права, то можем да прогнозираме, че то и в бъдеще ще се движи така. А ако се движи в кръг, то и занапред ще продължава да кръжи. Това съвсем не е обезателно, историята е отворена. Но нейните силови линии са повече или по-малко постоянни и устойчиви, като релси.
Важно е да отбележим: в епоха на криза самото съдержание на реализма става различно. Ако в мирно и предсказуемо време, катастрофата винаги изглежда като нещо изключително, и следователно, малко вероятно, не реалистично, то когато катастрофата се е разразила, то най-нереалистичен сценарий е напротив, че всичко само някак  постепенно ще се устрои и главното е – да не се поддаваме на паника. На паника да се поддаваме не си струва, това е вярно. Това е най-надежното и разумно пожелание за овена, доведен до скотобойната. Но за не овните, съвершено очевидно, си струва да се замислят: ситуацията сега е критическа, и нещо от описаното горе, непременно ще се реализира – до каква степен, в каква форма, с каква бързина? Това ние не се наемаме да предвидим. А после – всеки избира своя окоп, своята «партия», и активно или пасивно, в качеството си на субект или в качество на обект участва в световната история, отново пронизително и страшно надаваща глас.
 
Александр Дугин

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.