Thursday, March 27, 2014

Ще стане ли Украйна детонатор на криза в Европа?

Валентин КАТАСОНОВ
 
Днес е видно, че Европа със своето подстрекателство способства за дестабилизацията на обстановката в Украйна. Распълзяването на хаоса напълно може да стане детонатор на финансова и икономическа криза. Като минимум – криза от европейски, като максимум  от световен мащаб. Украйна за годините независимост се оказа напълно разорена. Само за да погасява своите текущи задължения по заеми и кредити, е необходимо срочно да се намерят около 35 млрд. долара. А за шанс някак да се размърда реална икономика, на страната по оценки на украинските чиновници, ще трябват средства в размер 150-200 млрд. долара. 
Въпросът за това, кой ще осъществява финансовото спасение на Украйна, както преди виси във въздуха. Русия не признава днешният режим в Киев. Америка е  готова да поддържа «героите на майдана» само морално. Наистина, у Вашингтон има свое «портмоне» под название Международен валутен фонд, който реагира само на команди от Хазната и Държавния департамент на САЩ, но вашингтонските началници на МВФ не са толкова безразсъдни, за да дават кредит на страна, която се намира на една крачка от дефолт. По-скоро, МВФ ще прилага усилия да  застави Киев да погасява и обслужва по-рано получените кредити. 
Остава Европа, но финансово-икономическата ситуация там е плачевна. През януари т.г. Евростат публикова свежи данни за суверенният (държавен) дълг в Европейският съюз и страните, влизащи в зоната евро (табл. 1).
Табл. 1.
Суверенен дълг на страните от Европейският съюз и страните от еврозоната

Дълг, млрд. евро
Дълг по отношение към ВВП,%
3 кв. 2012
3 кв. 2013
3 кв. 2012
3 кв. 2013
28 страни ЕС

10.959,4
11.310,5
84,9
86,8
17 страни еврозона
8.529,3
8.841,8
90,0
92,7
 
Както е видно, за година (от края на 3 квартал(тримесечие) на 2012 г. до края на 3 квартал 2013 г.) суверенният дълг на страните от ЕС се е  увеличил с 351,1 млрд. дол., или с 3,2 %. Суверенният дълг на страните от еврозоната се е увеличил с 312,5 млрд. дол., или с 3,7 %. Относителното ниво на суверенният дълг неумолимо расте. При съществуващите тенденции, съгласно оценките, суверенният дълг на страните от еврозоната вече към края на 2015 год може да стигне 100 % ВВП. Впрочем, дори днес множество страни от ЕС имат относително ниво на суверенният дълг, превишаващо 100 % ВВП. Най-високи показатели на национален дълг към ВВП за края на трети квартал от 2013 год са зафиксирани: в Гърция (171,8 %), Италия (132,9 %), Португалия (128,7 %) и Ирландия (124,8 %). Европейският съюз днес - това е своеобразна картова «къщичка». Ако макар една от страните объяви дефолт по суверенният дълг, то тя след себе си ще потегли всички останали страни, влизащи в ЕС. Най-слаби звена в европейската финансова система се оказват страните от Южна Европа, а също и Ирландия. С рефинансиране на техните дългове се занимават ЕЦБ, специални фондове на ЕС, МВФ, но да се прави това става все по-трудно. Затова се започва прилагането на експроприацие, тоест банално аннулиране на задълженията на банките и държавите (кипърският модел на експроприация). У Европа за Украйна пари просто няма. 
Заемайки се с финансово спасение на Украйна, Европа сама може бързо да потъне, тъй като тя днес е в задънена улица. Да Спасява Украина тя не може, но и да не се опитва да я спасява не може – та нали от Украйна към нея излизат сериозни угрози. 
Първо, за Европа могат да възникнат преки физически угрози. На територията на Украйна се намират 4 действащи АЕЦ. Атомните електростанции са идеален обект за терористически актове. Европа, между впрочем, още не е забравила историята с Чернобилската АЕЦ. 
Второ, в случай на продължаваща дестабилизация на положението в Украйна оттам в Европа може да потегли поток бежанци. 
Трето, през територията на Украйна преминават газопроводи, подаващи синьо топливо в ред европейски страни. През миналата година обемът на потребление на газ в Европа бе 541 млрд. куб. м, импортът на газ - 253 млрд. куб. м. Доставките на "Газпром" в Европа (включая Турция) през миналата година достигнаха 161,1 млрд. куб. м. Делът на руско топливо на европейският пазар на газ е 30 %, а голяма част от доставките все още се осъществява през територията на Украйна. През ГТС (газовата транспортна система - бел.пр.) на Украйна бяха доставени 83,7 млрд. куб. м газ, тоест през територията на Украйна в днешно време преминава 33 % от обема на европейският импорт и 15,47 % от общият обем на потребление. 
През 2013 год през Украйна премина 52 % от руският експорт в Европа. Ръстът на нестабилност в Украйна при новият режим заставя да се разглеждат извънредни ситуации, при които са възможни прекратяване на потоците руски газ в Европа или прекъсвания в доставките в резултат на диверсии. 
В този случай под удар ще се окажат такива получатели на руски газ, като Италия, Турция, Франция, Чехия, Словакия, Австрия. Но не само те. Неизбежно ще започне ръст на цените на втечнен газ, а после на нефт, а след това на други видове енергоносители и нефтопродукти. Може да възникне ефект на «спусъка». Най-слабо звено в европейската конструкция, най-вероятно ще се окаже Италия, която по относително ниво на суверенен дълг стои в Европа на второ място след Гърция – 132,9 % ВВП. Абсолютният обем на италянският дълг е 2,1 трлн. евро. По този показател Италия се намира на първо място в Европа. Всякакви прекъсвания в транспортирането на природен газ през Украйна моментално ще отправят Италия в нокаут. А после европейската карточна къщичка може да се срути за 24 часа. 
Достатъчно ли ще се окаже това, за да предизвика световна криза, е трудно да се каже. Сериозен удар може да бъде нанесен по китайската икономика, която много силно зависи от енергетически импорт. А за САЩ повишението на цените на енергоносителите днес не е такъв критически фактор, като преди няколко години. Зависимостта на Америка от импорт на енергоносители се съкращава, така че тя може и да устои. Изглежда, на това и са правили разчет във Вашингтон.
Някои експерти предполагат, че днешният «управляем хаос» в Украйна е бил създаден за това, да се дестабилизира енергетическата ситуация в света и спровоцира световна финансова криза. И този план е бил замислен във Вашингтон. Към реализация на плана Америка се е готвила няколко години, повишавайки своята енергетическа самодостатъчност. През есента на 2013 год бе длъжен да сработи детонаторът под название «Сирия», но той не сработи. Сега за такъв детонатор може да послужи Украйна. Към провеждането на операции в Украйна Вашингтон, както винаги, привлече своите атлантически съюзници от Европа. Точно те самите могат да станат едни от първите жертви на ръкотворната енергетическа и финансова криза. 

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.