Tuesday, September 2, 2014

Анжелка, не глупи, и на генсека не вярвай

Кому: До Ангела Меркел…  Следва да знаете, че обвиненията по адрес на Русия в извършване на крупно нахлуване в Украйна, нямат под себе си надежни доказателства от разузнаването… Надяваме се, вашите советници са Ви напомнили, че генералният секретар на НАТО Расмусен не заслужава доверие. Усещането е, че речите му както по-рано пишат във Вашингтонкогато на федералистите потрябват руски танкове — те няма да закъснеят

Екс-директор на АНБ, ветерани от разузнаването на САЩ написаха открито писмо до Меркел за избягване на тотална война в Украйна



Опасно е даже да се намеква, че Украйна може да бъде приета в Североатлантическият алиянс, – считат ветерани от спецслужбите на САЩ. Както е известно, бивши разузнавачи не съществуват. Известно е също, че разузнавачите са люде непублични. Това и в длъжностните инструкции е записано, и в кръвта им е заложено.
И ако цяла група деятели в оставка от разни служби на американското разузнаване се обръща с открито писмо даже не към своя президент, а към ръководител на съюзна държава — значи, те действително са крайно разтревожени. А разтревожени са те от това, че систематическата лъжа относно положението в Украина може да вкара във война не само Европа, но и тяхната собствена страна.

Кому: До Ангела Меркел, канцлер на Германия.
От: организация «Ветерани от разузнаването за здрав смисъл»
Тема: Украйна и НАТО


Ние, долуподписаните, много години сме служили в различни разузнавателни служби на САЩ. Да пишем такова открито писмо за нас не е съвсем обичайно, но за нас е важно, Вие да сте осведомени за нашите възгледи в навечерието на самита на НАТО, който ще се състои на 4-5 септември.
Вам следва да знаете, че обвиненията, че Русия е извършила крупно нахлуване в Украйна, нямат под себе си надежно разузнавателно подкрепление. По-скоро, то е от същата област, както и съмнителните, подчинени на политическа целесъобразност данни, които «обосноваха» американското нахлуване в Ирак преди 12 години. Тогава ние не видяхме достоверна информация за наличие на оръжие за масово поражение у Ирак.
Днес ние не виждаме достоверна информация за руско нахлуване. Канцлер Герхардт Шрьодер, разбирайки цялата несъстоятелност на данните за иракско ОМП, се отказа да се присъедини към нападението срещу Ирак. Според нас, вие сте длъжна със същото подозрение да се отнесете към обвиненията на държавният департамент на САЩ и НАТО за измисленото нахуване на Русия в Украина.
Президентът Барак Обама се опита да остуди в някаква степен настройката на собствените си дипломати и водещи медиа. Той нарече скорощните събития в Украйна «продължение на това, което се случва там с месеци — нищо ново всъщност».
Обама, обаче, доста условно контролира процесът на формиране на политиката на своята администрация. Колкото и да е печално, но неговите хора лошо знаят историята, не си представят какво е война, а обвинения срещу Русия им заменят това, което трябва да е политика.
Преди година ястребите в държавния департамент и техните другари в СМИ почти провоцираха Обама да нанесе мощен удар по Сирия. Те, както и сега, се опират на, меко казано, съмнителни разузнавателни данни.
Именно затова, че недостоверните разузнавателни сведения играят все по-голяма роля във вземането на решения, ние считаме, че възможността за излизане на конфликта зад границите на Украйна в последните дни рязко нарастна. Още по-важно е, че такава опасност може да се избегне, ако Вие и другите европейски лидери проявите здрав скептицизъм на предстоящият самит на НАТО.
Упражнения с неправдата
Надяваме се, вашите съветници са Ви напомнили, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не заслужава доверие. Усещането е такова, че речите му както преди се пишат във Вашингтон.
Меркль и Рассмусен
Това бе ясно още тогава, когато в навечерието на нахуването на САЩ в Ирак той, бидейки премиер-министър на Дания, заяви в парламента на страната: «У Ирак има оръжие за масово поражение. Ние не мислим така. Ние знаем.
Фотографиите могат да кажат повече от хиляди думи, но те могат и да въвеждат в заблуждение. Ние имаме богат опит за сбор, анализ и интерпретация на информация от спътници, друга визуална информация, както и други видове разведданни.
Уверени сме: снимките, разпространени от НАТО 28 август — са много крехко основание за това, да се обвинява Русия във нахлуване в Украйна. По ирония на сътбата, те твърде напомнят илюстрациите, които бяха предявени от (държавния секретар на САЩ — ред) Колин Пауел в ООН на 5 февруари 2003 год (за обосноваване нахлуването в Ирак). Те абсолютно нищо не доказваха.
Същият този ден ние предупредихме президента Буш, че наши бивши колеги-аналитици «все повече изпадат в отчаяние от политизацията на разузнавателни данни» и напряко му казахме: «Презентацията на Пауел по никой начин не оправдава война».
Ние поискахме от г-н Буш «да изнесе дискусията зад пределите на тесния кръг негови съветници, които мечтаят за война, за началото на която ние не виждаме никакви основания и която ще доведе до катастрофически непредвидени последствия».
Погледнете Ирак днес. Това е по-зле от катастрофа. .
Ако фотографиите, които НАТО и САЩ представят на света — това е действително най-доброто, което имат, то нашето подозрение, че имаме дело с кампания по дезинформация само укрепва, а целта е да се достигнат решения на самита на НАТО, които Русия не може да възприеме иначе, освен като провокационни.
Проявете максимум скептицизъм относно това, което се опитват да Ви внушат г-н Расмусен и даже държавният секретар Джон Керри.
Ние се надяваме, че вашите съветници от самото начало на кризата в Украйна през 2014 год са Ви държали в курса на това, че возможност за встъпване на Украйна в НАТО е действително неприемлива за Русия.
В секретна телеграма от 1 февруари 2003 год (обнародвана от «Викиликс») от посолството на САЩ до държавният секретар Кондолиза Райс, се съобщава, че посланик Уилям Бърнс е бил поканен от министърът на външните работи Сергей Лавров, за да му разясни твърдата опозиция на Русия срещу встъпването на Украйна в НАТО.
Лавров в явна форма е дал да се разбере, че съществуват опасения, че «този въпрос може да разцепи страната, да доведе до насилие или даже, по някои оценки, до гражданска война, която може да постави пред Русия въпрос за вмешателство».
Бърнс озаглавява телеграмата нетривиално за дипломатически документ: «НЕ ЗНАЧИ НЕ. РУСИЯ ПРОВЕЖДА ЧЕРВЕНА ЧЕРТА ЗА РАСШИРЕНИЕТО НА НАТО». Той я изпраща във Вашингтон с гриф «ЗА НЕЗАБАВНО ПРОЧИТАНЕ». След два месеца на самита на НАТО в Букурещ бе официално заявено, че Грузия и Украйна ще бъдат приети в алианса.
Буквално тези дни украинският премиер-министър Арсений Яценюк съобщи, че с разрешение на парламента, което е получил, пътят в НАТО сега е открит. Яценюк — това е изборът на САЩ на пост премиер след държавният преврат от 22 февруари. «Яц — това е нашето момче» – каза зам.държавният секретар Виктория Нуланд няколко дни преди путча. Това бе казано в прехванатият разговор с посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайят. Възможно, Вие ще си припомните, че в същият разговор г-жа Нуланд произнесе: “Fuck the EU.”
Сроковете на руското «нахлуване»
През последните седмици Киев пропагандираше мотива: украинските въоръжени сили удържат победа над привържъниците за федерализация на юго-изтока на Украйна. Тече «зачистка». Но това бе версия на официалните источници в Киев. От място постъпваше крайно малко информация.
Въпреки това, от един източник — с позоваване на президента на Украйна Петър Порошенко — следваше, че да се радваме е рано. Порошенко призоваваше към «прегрупиране на украинските въоръжени сили, участващи в силовата операция на изтока на Украйна… Днес трябва да осъществим преместване на нашите сили, което ще ни позволи да отбраняваме нашата територия и да продължим нашето настъпление – заяви Порошенко, добавяйки: «Нужно ни е да мислим за нова операция в нови условия».
Ако новите условия означават успешно настъпление на украинските правителствени войски, защо е била необходима прегрупировка? Примерно по същото време източници на място започват да съобщават за успешни атаки на антипучистите-федералисти срещу правителствените сили. По оценка на тези източници, именно правителствените сили отстъпват и понасят тежки загуби — главно заради бездарност на своите командири.
След десет дни, когато тези сили са оказаха в обкръжение и/или отстъпваха, «руското нахлуване» «се потвърди» като никога точно навреме. Именно в това време се появиха мътните фотографии от НАТО, а на репортерите от «Ню-Йорк таймс» като Майкъл Гордън дадоха команда да започнат да разпространяват информация, че «русите идат». Да добавим, че Майкъл Гордън бе един от най-ярките пропагандисти за войната в Ирак.
Нахлуване няма — има активна поддръжка от страна на Русия
Антипутчистите-федералисти се ползват на юго-изтока на Украйна от значителна поддръжка от местното население. Отчасти това се обяснява с правителствените бомбардировки на големи населени пунктове. И ние не се съмняваме, что Русия им оказва поддръжка, главно във вида на отлична информация за ситуацията на на театъра на военните действия. Но толкова повече не е очевидно, че в тези поддръжка влизат танкове и артилерия — преди всичко затова, защото у федералистите има прекрасни командири и удивителна способност да громят правителствените сили.
В същото време не се съмняваме, че когато на федералистите им потрябват руски танкове — те няма да закъснеят.
Именно затова ситуацията изисква съвместни усилия по достигане на примирие — а именно това, както знаете, Киев постоянно отлага. И какво да се прави в такава ситуация? Според нас, Вие трябва категорически да заявите на Порошенко и Яценюк: никакво членство в НАТО. НАТО не възнамерява да води «косвена война» с Русия — и съвсем не на страната на разпадащата се армия на Украйна. До другите членове на НАТО е нужно да се доведе същата мисъл.


От ръководството на «Ветерани на профессионалното разузнаване за здравомислие»

Уйлям Бини, бивш технически директор на група «Световна геополитика и военен анализ» към АНБ, съучредител на SIGINT Automation Research Center (в оставка)
Лари Джонсън, ЦРУ и Държавен депаратмент (в оставка)
Дейвид МакМайкл, Съвет на националното разузнаване (в оставка)
Рей МакГавърн, бивш пехотинец от армията на САЩ, офицер от разузнаването и аналитик на ЦРУ (в оставка) 
Елизабет Мъри, заместник директор на Националното разузнаване по Близкия Изток (в оставка)
Тод Е. Пиърс, майор, военен прокурор от армията на САЩ (в оставка)
Колин Роули, юристконсулт, специален агент на ФБР (в оставка) 
Ан Райт, полковник от армията на САЩ (в оставка), сътрудник на дипломатическата служба (подала оставка)

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.