Tuesday, September 2, 2014

«И целунете нефтодолара за сбогом…» (“Examiner”, США)

Джим Вили: «Саудитите са на ръба да се присъединят към Русия в търговията с нефт не за долари».

Миналата седмица Русия обявил за решение, съвершенно променящо правилата на играта в енергетиката, тя сега разрешава продажбата на нефт и природен газ за рубли и юани, обхождайки долара и сривайки  съществуващата 40 години система на нефтодолара. А 31 август, доктор Джим Вили, по време на интервю от TFMetals Report , каза, че това откъсване от хегемонията на американският долар в търговията с нефт, не се ограничава само с Русия, но и че страната, явяваща се основа и родина на нефтодолара, Саудитска Арабия, е в процес на преговори с евразийският енергетически гигант, за обединяването си с него в партньорство. Такова партньорство ще откъсне арабското кралство от долара и ще отвори път за търговия с енергоносители, добити в страните от ОПЕК за рубли, юани и възможно за евро.
Говорейки с Крейг «Turd» Фергюсон, водещ от TFMetal Report, доктор Джим Вили също указа, че в това време докато Русия не е била напълно готова да използва Рублата в качество на основна валута за значителна част от своите нефтени сделки, включването от Газпром на Юанът в разчетите ще позволи на множество страни да обхождат долара и ще им позволи да купуват нефт непосредствено в Русия, при това няма да има необходимост да се обръщат към SWIFT и финансовите механизми за резервна валута, която САЩ използват не само за получаване на печалба, но и като финансово оръжие.
Джим Вили: И така, какво се случи с Русия? През май те сключиха заветното съглашение с Китай, и това е дългосрочно съглашение — за 20-30 години. Още тогава, през май, април, март аз казвах — Чакайте, Русия ще приеме Юанът като временен инструмент за продажби на енергоносители.
Русия не е готова напълно да премине на търговия само за рубли. В Европа, мисля, те възнамеряват да търгуват за рубли и евро, а с Китай - изключително за юани.
Така че внимателно гледайте Саудитите… наблюдавайте ОПЕК… наблюдавайте договореностите със страните от Персийският залив, които Русия започва да събира в единно цяло.
И целунете нефтодолара за сбогом… — TFMetals Report, Aug. 31
В потвърждение думите на Джим Вили за разширяващото се партньорство, сформирало се между Русия и Саудитска Арабия по валутите и търговията с нефт, [може да се спомене] интересно събитие преди малко повече от две седмици, когато, съгласно «Guerrilla Economist», са били откраднати конфиденциални документи от член на кралският Дом на Саудитите, които са били свързани с преговори между Русия и арабското кралство по търговия с нефт и бъдещето на нефтодолара.
Грабителите (на брой 5 – 8 човека), захващат Mercedes, тримата му пасажери, 250 000 евро и това което вестник Le Parisien описва като документи, съдържащи чувствителна информация.
Скоро грабителите освобождават заложниците и зарязват автомобила, който е намерен след час в Saint-Mesmes, село в провинция Иль-де-Франс на северо-изток от Париж, заедно с една BMW. И двата автомобила са били опожарени. — The Guardian
Множество страни в Европа, в Близкия Изток, и в Азия, вече имат възможност да започнат използването на юан в качество на основна валута, за да купуват нефт от водещият световен производител на енергоносители, над 23 държави са създали суап-линии, които могат да обезпечат обмен на националните им валути на юан. Изгодата от това, по сравнение с използването на долара — страните могат да се изключат от системата SWIFT и да снемат от себе си голяма част от инфлацията, която в днешно време се експортира в тези страни от Съединените Щати, в същото време докато Федералната резервна система продължава да обезценява долара чрез масирани вливания на новонапечатани пари.
Дните на нефтодолара, единствена валута за енергоносители и ресурси, бързо свършват, и по тази причина САЩ не възнамеряват да свалят накалът на борбата. Но, колкото повече политиката, излизаща от Вашингтон, заплашва глобалната финансова система посредством наложение на економически санкции и провеждане на «червени линии», които имат далеко отиващи ефекти за търговията и суверените икономики, толкова по-бързо светът ще избяга от старата система в лагерът на Русия и Китай, разположен извън пределите на доларовата зона и основан на принципите на свободната търговия.
В допълнение към превода:
Преди няколко дни, в същото издание «Examiner» бе напечатана статия на същата тема:
Petro-dollar era is officially over as Gazprom begins sales in Yuan and Rouble
Ерата на нефтодолара официално е приключена: Газпром започва да търгува за рубли и юани
Там имаше над триста коментара и най-добрият (най-популярният) от тях изглеждаше така:
gtrmen • 5 days ago
Ето това е ИСТИНСКАТА причина за това че медиите демонизират Русия. Заради това че светът изоставя долара, у нас тук, в Съединените Щати, ще има големи финансови неприятности. Евреи управляват нашата страна и те заслужават възнаграждение за този бардак който направиха.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.