Thursday, December 11, 2014

Сергей Глазьев: «Ние сами спонсорираме война против Русия»

Сергей Глазьев: «Мы сами спонсируем войну против России»

Излезе новата книга на известният икономист Сергей Глазьев — «Украинската катастрофа: от американска агресия към световна война?». Корреспондентът на «Культура» беседва с автора и се опита да разплете хитросплетенията на световната геополитика, механизмите на икономическата криза и пътищата за изход от него.

культура: Какво според Вас, се случва сега в света?

Глазьев: Ние преживяваме сериозна структурна криза в световната икономика. Той е свързан със смяната на технологическите уклади, която се осъществява чрез надпревара във въоръженията, милитаризация, война. През 70–80-е години на миналият век такава война носеше студен характер. САЩ, развъртайки надпреварата във въоръженията в космоса, създадоха ядрото на информационно-коммуникационният технологически уклад. Той растеше с устойчив темп 25% на година — и до последно време — генерираше развитие на цялата икономика и обезпечаваше на американците технологическо превъзходство. До това аналогична структурна трансформация протичаше през 30-е години — чрез милитаризация водещите европейски страни — и се изля в кошмара на Втората световна. Сега ние отново се оказваме примерно в такава ситуация.

культура: Световното лидерство преминава от Америка към страните от юго-източна Азия — Япония, Южна Корея, Китай. Защо именно към тях?

Глазьев: Системата институти, която днес е сформирана в Китай, а до това бе сформирана в Япония и Корея, по своята ефективност и способ за организация на човешката дейност с много превъзхожда американската система на олигархическият капитализъм, в която сега наблюдаваме обесценяване на гигантски маси капитал чрез финансови пирамиди. Преходът от един векови цикъл на натрупване към друг (има такава известна теория) винаги в историята се е съпровождал с войни. При това издигащите се страни са се старали да не участват в тях. Това им обеспечава възможност за прорив. Като правило, войните са били между старият лидер и някаква част от световната периферия. В първият векови цикъл на натрупване, през XVII–XVIII векове, Испания воюва с Англия, а лидер става Холандия. Във втората (XIX век) — епохата на наполеоновите войни, е ударът по Русия и възвишението на Англия. Третият цикъл — ХХ век: две световни войни, основни загуби понасят Германия и Русия, възвишава се САЩ.

культура: А сега?

Глазьев: Сега се разиграва същият геополитически сценарий. На американците е нужна война, за да съхранят хегемония в света. Шансове да спечелят в конкуренция с Китай у тях няма. Властващата върхушка на САЩ нараства ескалацията на политическото напрежение, традиционно залагайки на война в Европа, което позволи на Америка да стане свръхдържава. Двете световни войни обусловиха претичане на капитала, технологии, умове от Европа в САЩ и станаха движеща сила на подема на американският капитализъм. Вървейки по традиционната пътека, американците спонсорират украинските нацисти и формират в Украйна антируски терористически режим.

культура: Трудно е да си представим Украйна и Русия врагове...

Глазьев: В това и е ключовата тактика на американците. Украйна — като част ит руският свят — не може сериозно да се възприема от нас в качество на враг. По отношение на нея ние не можем да прилагаме сериозни видове оръжия. Задачата на американците е, насъсквайки украинската хунта срещу Русия и организирайки геноцид на руското население — да ни провокира на ответни военни действия. После — да мобилизира против нас Европа, своите съюзници по НАТО. Поставена е задача — да се използват украинските нацисти като таран против руската държавност, да се извърши серия «оранжеви революции» на наша територия, да се разчлени и установи контрол над Русия, над Средна Азия. Украйна вече е под контрол. И тук работата не е в това, че във Вашингтон седят някакви лешояди и людоеди. Работата е в обективните закономерности: войната е жизнено необходима на американската олигархия. И, за да съхрани доминирането си в света, олигархатът върви по привичен за него път на разпалване на война в Европа. За това е моята книга. Тя показва объективните движещи сили, механизми и мотиви за украинската катастрофа.

культура: Как можем да противостоим на това?

Глазьев: Много столетия по-рано Александър Невски в основата на нашата геополитическа доктрина е сложил фразата: «Не в силата е Бог, а в правдата». Американската военщина — а това е половината от военните расходи на света — отново развърта чудовищна надпревара във въоръженията. Но ако ние не се боим от правдата, то ще намерим в света много съюзници, не заинтересувани в ескалацията на война. И ще можем да сформираме антивоенна глобална коалиция, която не ще позволи на американците да ни изолират. На тях им се иска по принципа «разделяй и владей» да разтрои нашите отношения с близките държави. Ако ни се удаде да съхраним стратегическото партньорство с Китай, Индия, да създадем нови центрове на политическо влияние на блока БРИКС, който обхваща повече от половината човечество, концентрираме около себе си нашите партньори и приятели по постсъветско пространство, то плановете на американците по разпалване на нова световна война ще бъдат обречени на поражение.

культура: Каква правда имате предвид?

Глазьев: Правдата за това, че ние вече се намираме в състояние на война, която са разпалили САЩ. Това е хибридна война. Тя не предполага — засега, във всеки случай — използване на танкови колони, оръжия за масово поражение. Тя се опира на голям арсенал други методи: информационни, финансови. Финансовата война против нас е разгърната по пълна програма. На нас вече е отказано от външни източници на кредит. Вървят разговори за изключване на руската финансова система от световните комуникации на междубанковият информационен обмен. Въвежда се ембарго. Виждаме грубо нарушение на международното гражданско, търговско и финансово право. В Донбас също тече война против нас, ние не трябва да се съмняваме в това. За да въвлече в нея Европа, американската хунта в Киев отиде до там, да свали малайзийският самолет. В Украйна е създадена терористическа квазидържава.

Трябва да говорим правдата и за Украйна. Там видяхме узурпация на властта. Това бяха не избори на президент, а неговото назначение от американският посланик и спецслужби. Точно така протекоха и изборите във Върховната рада. Всичко, което се случва в Украйна — това е тържество на беззаконието. Оттук юристите правят извод: кримският референдум, провозгласил съединение с Русия, бе абсолютно законен, съответстваше на нормите на международното право, опираше се на закона за статуса на Крим, приет по-рано. Референдумите в ЛНР и ДНР също са абсолютно законни. Съгласно международното право, народът има всички основания за провъзглашение на суверенитет и независимост, толкова повече в ситуация, когато държава в Украйна просто няма.

Фактически Украйна е окупирана страна, намира се под контрол на спецслужбите на САЩ. Ако украинската власт се управлява отвън, то опитите да се договориш с нея — това е все едно, да уговаряш да не хапе кучето, което е насъсквано срещу теб от стопанина му. Затова договореностите по установяването на мир и защита на гражданското население не сработват. Украинското ръководство систематически ги нарушава. Всеки ден в Донецк има обстрели, загиват хора. Страните от НАТО поддържат това, а нацистската пропаганда извращава събитията с точност до наопаки.

культура: Силата на Америка се подкрепя с долара...

Глазьев: Да, в основата на американската мощ лежи използването на долара в качество на световна валута. Но това е мощ не толкова на държавата, колкото на американската олигархия, която паразитира върху своята държава. У САЩ има гигантски вътрешни проблеми. Десетки щати са обхванати от въстания на афроамериканците. Нивото на живот не расте вече двадесет години. Цели градове са се превърнали в руини. На американската олигархия е нужна война. Нея не я вълнуват благополучието на американският народ, сътбата на индустриалните центрове на страната, късето милиони хора нямат работа. На нея е нужно световно господство, защото за сметка на това тя получава основните си свръхпечалби. Най-сериозен удар по американската хегемония би станал отказ от използването на долара в качество на световна валута.

САЩ е страна-агресор. Агресия — това не обезателно е използване в явен вид на въоръжените сили. Днес тя е многопланова, разгръща се в най-различни сфери. Ако признаем, че САЩ е агресор, то ние не трябва да използваме американската валута, да имаме с тях финансови отношения, да ги спонсорираме и субсидираме. А нашата финансова система ежегодно пречислява 120–140 милиарда долара в полза на американската финансова система. Купуваки дългови задължения на САЩ, ние спонсорираме война против нас самите.

Мощта на противника е основана на монополното право на олигархията в САЩ, която управлява ФРС — центърът на емисия на доларът. Те печатат световната валута. Не просто така, а под дългови задължения, това са 90% от обезпечението на емисията на долара. Ако погледнете графиките — държавният дълг на САЩ върви нагоре по експонента. В математиката това наричат режим с обострение. Когато системата влиза в такъв режим, тя неизбежно се разрушава. На американската хегемония все едно ще дойде край — това е обективен закон. Колкото по-рано ние излезем от финансовата пирамида на долара, толкова по-малки ще са загубите: не само финансови, но и човешки. Значителна част от доларовата емисия, която ние субсидираме, държейки своите резерви в тази валута, отива за военни и терористически операции.

культура: Има ли потенциал руската икономика?

Глазьев: Има. Руската промишленост работи на 2/3 от своя потенциал. Натоварването на производствените мощности, особено в наукоемкият сектор, в машиностроението, се колебае от 40 до 60%. Имаме скрита безработица в промишлеността, което позволява да се увеличи продукцията без привличане на допълнителна работна сила, с 20%. Имаме безгранични запаси природни ресурси. Няма никакви обективни причини за спад на инвестициите и обемите на производство. Имаме всички възможности за ръст от 6 до 8% за година.

культура: А какво става с рублата?

Глазьев: Падането курса на рублата е следствие на некомпетентната политика на Центробанка и паричните власти в цяло. Ръководството на ЦБ не поставя засега задачи по стабилизация на националната валута. Изходя от това, ние можем да уповаваме само на това, че спекулантите ще могат да бъдат обуздани с помощта на правоохранителните органи.

Некомпетентността се проявява в следване догмите на приетият в края на 80-те Вашингтонски консенсус, а именно — догмата за невъзможност на валутният контрол, който провежда Вашингтон в развиващите се страни. Ако няма контрол, това означава, че американският капитал в дадена страна има безгранични възможности. Ако вие не контролирате движението на капитала, вие не можете да се конкурирате — и в хиляди пъти по-малко тежите на световният пазар. Вашият финансов потенциал се определя така: за да получите валута, нужно е нещо да експортирате и продавате. На тях нищо това не е нужно: у тях е печатната машина и гигантските финансови ресурси, които могат произволно да нарастват. Затова американският капитал доминира в тези страни, където няма валутен контрол. Тези страни се подлагат на безпощадна експлуатация, на нееквивалентен економически обмен.


культура: Имате ли рецепта, как да излезем от кризисната ситуация?

Глазьев: Ако искаме успешно и устойчиво да се развиваме, трябва да преминаваме на вътрешни източници на кредит. Сами да създаме механизъм за кредитиране на икономиката. За това е нужно да се затвори изтичането на капитала, да се защити нашата финансова система от спекулативни атаки иззад граница. Да се въведе контрол за трансграничното движение на капитал и валутните операции. Без това ние не можем да преминем на вътрешни източници на кредит и ще бъдем обречени на поражение във финансовата война.

Нашите перспективи за близките години изцяло зависят от политическите решения. Част от тях президентът Владимир Путин обозначи в своето Послание към Федералното събрание — например, амнистия на капиталите. После нейното приемане част от капиталите ще се върне обезателно, те вече се връщат.

«Вилицата» на нашите възможности е много широка. Ние сме способни да извършим икономическо чудо, да направим скок и отново да влезем в числото лидиращи страни. Да отразим американската агресия и да си  върнем ролята на един от най-влиятелните центрове, определящи световното развитие. И същото време нищо не ни застрахова от пълен развал и унищожение.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.