Wednesday, December 3, 2014

България: Путин против САЩ. Кой победи?

Нееднозначна реакция в света извика закриването на «Южният поток». Европа остана без проект, който би снижил стоиността на синьото топливо и зависимостта от страни-транзитери. Сърбите обвиниха в прекращаването строителството на газопровода Евросъюза. Турция положи през своя територия газопровода «Син поток» и с това делото не се ограничи. Но българите не дадоха разрешение да се строи «Южен поток» на своя територия. Българите, братята. Не казаха нищо даже за изплащане на неустойка. Но бяха ли това самите българи?
юп
Известна истина – не равнявай словото на народа със словото на властта. Безусловно, вие може да оспорите с този тезис, че същия този народ има властта, която заслужава. Но политиците не могат да влязат във всеки дом и запитат людете за това какво мислят. Даже статистиката може да се подправи. Но защо, ако на тези, които са «отгоре», им е все едно? В съвременният свят ситуацията е много по-сложна. Тези, които са «отгоре», също се управляват.
Българските блогери не останаха равнодушни към новостта за решението на своята държава. Техните цитати вече можахте да прочетете. Да разгледаме някои от тях и опровергаем, че «българите премълчаха» и защо се получи такова положение на нещата.
Истината е там, че Путин и Ердоган са държавни деятели и работят за благо на своите страни, а не като нашите посерковци за съжаление.
Както бе казано още в началото на материала, Турция сериозно и надълго се е погрижила за това, нищо да не загуби, като че Ердоган е предчувствал замразяването на «Южен поток». Резултат от срещата на лидерите на Русия и Турция в Анкара стана подписване на осем документа, а именно: меморандум за взаиморазбиране между «Газпром» и турският концерн Botas, меморандум за взаиморазбиране между Руското енергетическо агентство Минэнерго и Миненерго - Турция в областта на енергоефективност, енергоспестяване и възобновляеми източници на енергия, меморандум за взаиморазбиране между Росатом и Миненерго - Турция за подготовка кадри за атомният отрасъл и близките отрасли. Освен това, подписан бе протокол от 13-то заседание на смесената руско-турска междуправителствена комисия по търгово-икономическо сътрудничество. Подписано бе съвместно заявление на министрите на икономиката на Русия и Турция по предвижване на търгово-икономическото и инвестиционното сътрудничество между Русия и Турция. Внушителен списък заедно с внушителна изгода.
След година ще купуваме руски газ от Турция и Гърция, само вече с комисионна за турците и византийците.
Приятели, България загуби около 17 милиарда евро. Властите на страната се поставиха в парадоксално положение – зависимост от «турският газ».  Това е удар по икономиката и, фактически, по лицето на държавата.
Съдейки по други коментари, българите признават този факт и му дават доволно негативна оценка.
До подобно положение ни доведоха предателите от Реформаторският блок. Сега вместо България, която би могла да стане енергетически център, такива ще станат Турция и Гърция.
Не разбрах, някой възнамерява ли да подава оставка? Макар за българските «политици» думите «чест», «достоинство» и «оставка» не са познати.
Както съобщава Russia Today, позовавайки се на българското икономическо ведомство, частта на проекта «Южен поток» във ВВП на страната, размерът на който е около €40 млрд, трябваше да е около 1,5%. По оценки на експерти, за първите 25 години експлоатация на газопровода страната би могла да получи около €16,7 млрд в вид на транзитни такси, данъци и други плащания. Преките инвестиции трябваше да бъдат около €3 млрд. Планираше се също, че ще бъдат открити 2,5 хил. нови работни места, а в северните райони на страната, където трябваше да премине основното трасе на газопровода, съществено да се подобри социалнате инфраструктура и инвестиционната привлекателност.
Страната загуби почти три хиляди работни места и инвестиции.
Ние, бесарабските българи, искаме да сме заедно с България, но с България извън ЕС, с България добър приятел на Русия! Стига вече европейско робство!
Именно Еврокомисията заяви, че проектът не съответства на правилата от третия енергопакет и изиска да се отдадат около 50% от мощностите на тръбопровода за пренос на газ на странични компании. ЕС просто поиска от България да спре строителството на газопровода.
«Южен поток»  не е първият, когото постигна участта на незавършен.
Нефтопроводът Бургас-Александруполис (Русия-България-Гърция) не дойде до стадии на строителство въобще. През 2010 год София обяви за излизането си от проекта, а през 2012-а — изплати на руската компания «Транснефт» 4,7 милиона долара неустойка. Атомната електростанция «Белене» — строителството бе прекратено през 2012 год по инициатива на българската страна. В Парижкият арбитраж се разглежда иск от «Атомстройэкспорт» към българите за 1 милиард евро.
Българските експерти заявиха:
«Това е давление, блъф, опит да ни се извиват ръцете».
«За мен проектът «Южен поток» все още не е закрит, докато не получим официално уведомление от Русия» — каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.
Защо властите в България се разминават в мнението си с експертите и даже със собственият народ? Отчасти, такава постъпка има ехо със случващото се в Германия, където политиката на Ангела Меркел, изменила направление под влиянието на САЩ, извика рязка критика не само от опозицията, но и от управляващата партия, което само по себе си е парадоксално.
Освен немците Меркел се опитват да убедят да слезе от проамериканското направление Италия и Испания.
Всички пътища водят във Вашингтон. И ако Българските власти тръгнат по пътя на Германия, то ще се заплетат в истинска паяжина.
По време на блестящо изказване в Хамбург на форум, посветен на 100-летието от началото на Първата световна война, земестник председателят на Лявата партия на Германия Сара Вагенкнехт заяви, че държавата, поддържайки агресивната политика на НАТО против Русия, разпалва нова студена война:
«Министрите на външните работи на страните от НАТО обсъдиха създаването на група за повишена готовност и мястото и на дислокация в Източна Европа. Изминаха вече 100 години след началото на Първата световна война, а те до сега не са осъзнали, че не може да се води война в Европа. И на улиците не се виждат акции на протест. Нужно е обществото да се съпротивлява на военната политика».
сара

Дори повече, сред коментарите за замразяването на ЮП се намериха и призиви към бунт.
БСП, АБВ, АТАКА, организирайте акции на протест пред Президентският дворец, пред Парламента, за да им докажем, че ние сме гражданско общество, а не купени соросоиди!
Интересно, как сега на форумите соросоидите ще разказват, колко зависими са българските политици от Путин? Трагедията на България е във васалната зависимост и колониалната и администрация! Ето повод за протест (ако още е останало гражданско общество, а не НПО)!!!
Такива заявления вече напоминят за събитията в друга братска нам страна. Нищо хубаво, както ние знаем, от това не излезе. Сътрудничеството на Киев със Запада не доведе до урегулиране на ситуацията и няма да доведе. То постепенно води Украйна в бездната.
Но, видимо, някои политици в България знаят, с какво може да завърши всичко.
Премиерът Бойко Борисов се произнесе за запазване на проекта «Южен поток», прекратен по инициатива на Русия – за това в сряда съобщи агенция Bloomberg.
«Проектът на газопровода «Южен поток», предназначен за доставки на руски газ през Черно море в Европа през България, е изгоден, и трябва да бъде съхранен», – заяви премиер-министърът, в изказване пред българският парламент.
Има още един не по-малко интересен факт. Борисов съобщи, че договор за «Южен поток» той не е виждал, и каква печалба може той да донесе, му е неизвестно.
 «Никой от нас не е виждал официална цифра, колко средства България ще получава от транзита на газ през своя територия» – каза той. «Ако това са 400 млн евро за година, то това означава, че нашата половина ще бъде изплатена за няколко години», – съобщи главата на правителството. «Чувах за това, но официална цифра не съм виждал, няма я», – заключи Борисов.
Но даже такава късна реакция може да не спаси положението.
«Кой на времето попречи на българите да дадат разрешение да строим газопровода по тяхна територия? Сенатор Маккейн, който убеди президента на България да ни откаже» — заяви директорът на Центъра за национална енергетическа безопасност Константин Симонов.
Сега, за да се размрази проекта, на българската върхушка ще се наложи сама да се договаря с Еврокомисията.
«По-рано ние можехме да си позволим риска да започнем строителство преди да завършим съгласуване с ЕС относно Третият енергопакет – пояснява Симонов. – Сега ще има друг разговор: господа, ако искате да се върнем към тази тема, то идете сами в Брюксел и сами се договаряйте. Русия в плана на Брюксел си измива ръцете».
Както забеляза един интернет-ползвател, мисълта на когото неотдавна ми попадна: Евросъюзът силно се противопостави на строителството на Южен Поток. А сега, когато проекта бе замразен, ЕС иска от Русия обяснения.
Отговорността за такава позиция България носи върху себе си, по твърденията на руските СМИ, именно политиката на доминиращата в парламента либерално-консервативна партия ГЕРБ, възглавляема от премиера Борисов.
Сега Русия планира да продължи преговорите по възобновяване строителството на «Южен поток» със Сърбия, Унгария и Австрия. Проектът има перспектива за размразяване.
Властита на България заеха много плавающа и опасна позиция. Заиграването с Евросъюза, който е тясно свързан със САЩ, до добро няма да доведе. И, както бе отбелязано по-горе, това е очевидно. ЮП стана един от показателите за това, какво може да се получи благодаря такива стъпки. Още по-опасно е това обстоятелство, че гражданите на България в своето болшинство не одобряват политиката на държавата. Те са за Русия. Да погледнем в Европа. Разкол в Германия, митинги за независимост в Шотландия от Великобритания, огромни загуби във Франция, предизвикани от отказа да предаде на Русия корабите «Мистрал». Даже у спонсора на световния терор започнаха проблеми във Фъргюсън. Ако всички несъгласни излязат на улиците, Западът ще потъне в хаос. Неговата политика коренно се различава с желанията на собствените му граждани. И, вместо това, да прекрати по-нататък да приближава людете към прага на войната, САЩ задълбочават положението. За съжаление, във всичко това са замесени мирни люде. 
Но съгласни ли са те с това? Отговорът е очевиден.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.