Tuesday, January 6, 2015

Automatic Earth: Западните СМИ изведоха пропагандата на Гьобелс на ново ниво

Западната пропаганда като инструмент за управление на цели народи през 2014 година стана къде по-съвершенна, отколкото по времето на Гьобелс, съобщава The Automatic Earth. СМИ не просто създават нова картина на действителността, внушавайки на болшинството определена гледна точка, която бездоказателно им се представя за истина. В освещението на украинската криза те достигат до там да подведат света към нова студена война, пише авторът на статията.

От времето когато Гьобелс за пръв път прибягва към уроците на Фройд относно влиянието на безсъзнателното и колективното съзнание, за да управлява целият германски народ, пропагандата като стратегически и политически инструмент е станала значително по-съвершенна, пише The Automatic Earth. Авторът на статията е уверен, че днес СМИ са способни да заставят човек да повярва практически във всичко. Към това, тяхното приемущество е че те могат да се позиционират като приятел, а не враг на човека.

Но не всички вярват на официалните съобщения. Именно затова в интернет се появи цяла блогосфера – множество статии, в които се говори не за това, за което вещаят СМИ, счита изданието. По негово мнение, в тези ситуация има очевиден проблем: твърде тясното разпространение на информацията не позволява да се направят реални различия и постави под съмнение официалното освещение на събитията.

Авторът на статията е убеден, че през 2014 год нивото на пропаганда в САЩ е достигнало небивали висини, правейки 2014 година «година на несусветен бъртвеж». Той отбелязва, че би могъл да приведе като пример всякакви цифри и данни, но в действителност няма никакво значение какво ще напише, защото в Америка има демокрация: «ако болшинството вярва в нещо, то това нещо става правдата».

От гледна точка на автора, през 2014 год пропагандата благополучно надмина сама себе си. Независимо от това, че живем във века на най-образованите хора в историята на човечеството, едва малцина поне смътно си представят, какво всъщност се случва в съвременният свят, пише изданието.

Както отбелязва The Automatic Earth, това е повод да се замислим за ценността на висшето образование, защото ако то нещо все пак учи, то точно не това хората да мислят самостоятелно. «Нас с години ни дурачат с икономически показатели, не само в САЩ, даже не само на Запад, но по цял свят» – съобщава статията. По уверение на автора, Америка вече е отгледала цяло поколение послушни «овци». Затова блогосферата е необходима, за да указва на пропуските на СМИ, не говоря вече за политиците, заключва изданието.

През 2014 година започна украинската криза – «и пробвайте денс да намерите някого, който не мисли, че Владимир Путин е бил този зъл гений, който стои зад всичко това», пише The Automatic Earth. А всичко това защото «нашите СМИ казаха, че Путин е злодей. А "ние” никога не поискахме доказателства», подчертава автора.

Между това, САШ и ЕС въвеждаха все нови и нови санкции против Русия, създавайки трудности за руските граждани и европейският бизнес, отбелязва той. При това САЩ и ЕС през февруари доведоха на власт в Киев ново правителство, към което неотдавна се добавиха няколко граждани на САЩ – «заради изгоди», уточнява изданието, обръщайки внимание на това, че Яценюк, «избран от Америка, колкото и да е удивително, все още си е на мястото». И при това същото правителство, както се отбелязва в статията, армията на Украйна уби хиляди нейни си граждани.

Когато през лятото бе свален малайзийският самолет МН17, вината за това отново възложиха на Путин, съобщава изданието. Никой, разбира се, не говореше пряко, че Путин е заповядал да се свали този авиолайнер, и никой не казваше, че го е свалила Русия. Но присъстват обвинения, че това са направили «рускоговорящи украински "въстанници”, но никакви доказателства не бяха предоставени даже половин година след инцидента», уверява автора.

Възможно ли е това действително да са направили «въстанниците»? «Ние не можем да изключваме такава версия, но само по същата причина, по която не можем да изключваме версията, че това са направили малки зелени марсианци: ние не знаем» – пишет The Automatic Earth. Както подчертава изданието, това е съмнително, защото нищо от това, което искат опълченците в източна Украйна, не може да бъде достигнато чрез унищожаване на самолет с пътници от Европа, Малайзия и Австралия.

Санкции обаче бяха въведени, независимо от отсътствието на доказателства, отбелязва автора, а русите на Запад – пак разбира се бездоказателно – изобразяват като «кръвожадни варвари».

Именно във връзка със случващото се в Украйна западната пропаганда през 2014 година излетя до небивали высоти, твърди изданието. Сега това не са просто измислени истории, например, за икономически подем. Обществено-правовото вещание, подаващо не повече реална информация, отколкото СМИ при Гьобелс в окупирана Европа от четиридесетте години на двадесети век, ни е подвело към нова студена война, резюмира The Automatic Earth.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.