Saturday, January 17, 2015

Кондолиза Райс разказа, как властите на САЩ оказват давление на СМИ

Кондолиза Райс рассказала, как власти США оказывают давление на СМИ

Бившата съветничка по национална безопасност на САЩ Кондолиза Райс разказа, как американските власти постъпват с тези публикации в СМИ, които им изглеждат неприемливи. По нейните думи, една или друга публикация представителите на Белият дом могат да признаят "твърде важна за държавната безопасност" и да я снемат от публикация. Или те могат да "убедят журналиста, че греши".

Райс признала, че сама се е занимавала и с едното, и с другото. В частност, тя се е вмесвала в работата на СМИ през 2003 г, съобщава The New York Times. Райс давала показания в съда над бившият сътрудник на ЦРУ Джефри Стерлинг, когото обвиняват в предаване на секретни данни на журналистите. По версия на следствието, той е предоставил на кореспондента на NY Times Джеймс Райзен секретна информация за неудачна операция, която в началото на 2000-те години е провело американското разузнаване.

"Това бе много секретна операция – казва Райс. – Това бе една от най-засекретените програми в моята битност като съветник по национална безопасност". Нейните показания осветяват това, какво давление американските власти всъщност оказват върху СМИ, за да избегнат разглашение на подробности за политиката на американските власти в сферата на безопасност. Както се изяснява, давление на пресата е обичайна практика, за която не е прието да се говори.
По времената на президента Джордж Буш-младши Белият дом призовава журналистите да се въздържат от осветяване на ред спорни въпроси, касаещи се военните действия и борбата с тероризма. Тук се отнасят например въпросът за съществуване на секретен затвор в Таиланд, въпросът за арестите и разпитите, провеждани от ЦРУ, а също проследяване от разузнаването на финансови транзакции.

Администрацията на Обама призова репортерите да не се разпространяват за съществуването на база за безпилотници в Саудитска Арабия, за ареста в Пакистан на американски дипломат, който се оказал сътрудник на ЦРУ, а също за американски бизнесмен, който изчезва в Иран.
Що се касае делото Стерлинг, то, по думите на Райс, на властите се удава да убедят журналистите да не публикуват предоставената им информация. На журналистите обясняват, че обнародването "ще бъде предателство по отношение към руски учен-атомчик, който е станал гражданин на САЩ". Освен това, то ще повлече "гибел на милиони невинни жертви".

И все пак, на основание тези сведения Джеймс Райзен написва книга, която излиза през 2006 г. В нея той разказва за провала на операцията на ЦРУ, за което е подложен на преследване от страна на държавното обвинение. Американските власти се опитват да го заставят да разкрие своя източник. Джил Абрамсон, която е шеф на вашингтонското бюро на NY Times в този момент, когато Райзен получава данните от Стерлинг, признава, че съжалява сега за решението да не публикува тези сведения.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.