Sunday, January 18, 2015

Избавяйки се от долара

Един от симптомите на залеза на империя е факта, че тя става все по-малко и по-малко продуктивна и като следствие, все по-малко необходима на другите страни. Всяка империя, намирайки се в стадий на разцвет, притежава силна валута. Със снижаването на ефективността на нейната икономика, пада и влиянието на националната валута. Лидерите на империята неизбежно са принудени да се стремят към съхранение силните позиции на своята валута в света, независимо от снижението показателите на националната икономика. Вместо това, да се стреми към възобновление ръста на ефективност, империята почти неминуемо прибягва към използването на сила.

Съединените Щати са ярък пример на проява на тази закономерност. С цел съхранение статуса на долара като валута, в която се деноминират и заплащат всички контракти по доставките на нефт, Америка атакува такива страни като Ирак и Либия след като техните лидери заявиха своето намерение в бъдеще да използват за разплащания по доставките на нефт своята национална валута или злато.
money-gone
В своят стремеж да запази доларът в статус на главна световна валута, САЩ прибягват към въвеждане на санкции (лишение от право за ползване на системата SWIFT, снижение цените на нефт, изискване от съюзниците да разтрогнат търговските връзки съв страни, създаващи проблеми за доминирането на долара) и така нататък.
Подобен подход към решението на проблема на отслабващата валута рядко води до успех и в случая със САЩ той претърпя поредният провал.
В течение на векове Русия и Китай свързваха не твърде дружествени отношения, и даже когато те се сближаваха до определена степен, между партньорите се запазваше някаква подозрителност и недоверие един към друг. Но предприетите от САЩ мерки доведоха до обединение на техните усилия за защита на взаимните интереси. И двете страни сформираха свои злато-валутни резерви и в днешно време осъществяват проект по полагане на собствен транс-атлантически кабел, който ще им даде възможност за независими комуникации по цял свят, а също така сключиха неотдавна най-голямата в историята енергетическа сделка, предполагаща разплащания в рубли и юани.
Всичко това се предприемаше с една цел – да се намали зависимостта от Америка, която с всички сили се стреми да съхрани нивото на своето влияние в световната икономика. Ако САЩ не използваха сила, страната би могла постепенно да се превърне в една от трите най-големи световни държави. Вместо това, Америка в днешно време се доби до резулта, прямо противоположен на своите цели: те подтикна Русия и Китай към създаването на алтернативни структури, които не предполагат участието на САЩ.
Разбира се, двете страни, особено Китай, като преди искат да запазят търговските си отношения със САЩ, но те създават такива условия, в които Америка става третият излишен. По мнение автора на статията, публикувана от ресурса internationalman.com, британският журналист Джеф Томас рано или късно тя ще «загуби зъби» и ще се превърне в по-малко значителен играч на световната арена.
На първият етап, мерките по снижение зависимостта от САЩ се предприемаха постепенно, но по степен успешното предвижване на процеса на сближение на Русия и САЩ, те ставаха все по-забележими, и накрая, през ноември 2014 год руският президент Владимир Путин публично обяви за своите планове да се избави от «диктатурата на долара» и да увеличи мащабите на използване на рубли и юани в търговските сделки с Китай. ( Ще отбележим че за периода от януари до септември 2014 год обемът на разплащания в юани между Китай и Русия се е увеличил с 800 процента).
Разбира се, става дума за големите световни играчи. Малките страни със всички сили се стремят да вземат решения независимо от големите  държави, но когато един от тези «големи момчета» започне да прилага против тях сила, те често се оказват пред необходимостта да правят това, което им е казано. И разбира се, това силно ги възмущава.
По принцип тяхната независимост като суверенни държави се признава от САЩ и те имат цялата пълнота на държавен суверенитет, но все по-често и често САЩ оказва натиск върху тях. Числото на тези страни, подложили се на интервенция от този или друг род от страна на САЩ, не может да не извика тревога (Ирак, Сирия, Либия, Египет, Украйна и т.н.) Но още по-голяма тревога извиква разпространеното по цял свят икономическо вмешателство на Америка, което се осъществява под егидата на приетия през 2010 год «Закон за  данъчно облагане на чуждестранни сметки» (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA)
Главен ефект от приемането на този закон стана възникването у суверенните държави по цял свят на страх, даже не самият факт на вмешателството, което той представлява, а неговите конкретни последствия в бъдрще. Възнамеряват ли САЩ да правят рейдерски захвати на средства е банкови сметки, намиращи се в чуждестранна юрисдикция? А може би се предполага, че САЩ ще претендират на правото за изземане на собственост в други страни, в случай ако по тяхно мнение активите принадлежат на граждани на САЩ?
Това прави проблема много по-актуален за всички страни в света, и в резултат, независимо от това, че днес гражданите на тази или друга страна предпочитат САЩ пред Русия или Китай, веднаж те могат да изменят своя избор в полза на последните заради това извънредно давление от страна на Америка.
Ако всичко това се окаже истина, пише Джеф Томас, ние можем да видим как малките страни скоро ще започнат да предприемат първи плахи стъпки по дистанциране от САЩ, за да съхранят своята независимост. Ако се вгледаме по-внимателно в световните събития, някое движение в това направление вече е започнало.
Неотдавна Евразийският Икономически Съюз (ЕАИС), основан от Русия, Беларус и Казахстан (Армения също заяви за своето присъединяване) обяви за планове за създаване към 2025 год на единен общ пазар. Негова цел е без-доларова търговия. Разбира се, в този съюз доминира Русия, затова подобен план не извиква удивление. Впрочем, две от споменатите страни вече са също така членове на Шанхайската Организация за Сътрудничество (ШОС), която включва Китай, Киргистан, Таджикистан и Узбекистан, а освен това, в качеството на страни-наблюдатели, в него участват Афганистан, Индия, Иран, Монголия и Пакистан.
Ако на ЕАИС се удаде да осъществи своите планове, няма да има нищо удивително, ако ШОС приеме в тях участие, предполага Джеф Томас. Възможно, това ще подтикне много по-голямо число страни да се присъединят към Евразийският Съюз. Може би, така ще постъпи и АСЕАН? В подобен случай практически всички страни източно от Иран ще влязат в това обединение. Какво тогава ще се случи с останалите страни? Няма ли да поискат те на свой ред също да обезпечат безопасността на своите национални валути след като това достигнат страните от Азия?
На 2 ноември 2014 год Бразилия и Уругвай, традиционно използващи долар във взаимната търговия, приеха решение да се откажат от него и да преминат към разплащания в бразилски реали и уругвайски песо. Професорът по международни отношения от университета в Рио-де-Жанейро Карлос Франсиско Тексейра да Силва нарече тези мерки «най-добрата възможност за страните от Южна Америка да се избавят от устарелите механизми на икономическо регулиране, осъществявано под диктата на Съединените Американски Щати».
Този коментар не оставя никаква неопределеност, както относно негодуването по повод хегемонията на САЩ, така и касателно намеренията на двете страни. Тези промени могат да служат като напомняне за останалият свят, че даже малките страни, в страх пред империите, се стремят да намерят възможности за сътрудничество с по-големи партньори, за да избегнат давление и угнетение.
Нито една малка страна в света не е в състояние да противостои на икономическа атака на империята самостоятелно, но действайки в съгласие, особено ако някой голям играч подготови за това почвата, те могат да се добият до общ успех.
Към средата на 2015 год руският проект «Двуглав орел» е длъжен да встъпи в действие. В света ще се появи втора система за разплащания SWIFT. Ако в нея няма ограничения, подобни на установените от САЩ в съществуващата система SWIFT, тя незабавно ще започне да се прилага не само от Русия и Китай, но и от преобладаващо болшинство от другите страни, е убеден Джеф Томас.
След това импортери, експортери и инвеститори, граждани на страни от ЕС или САЩ, вероятно също ще поискат да ползват тази система вместо днешната SWIFT, ако имат такава възможност.
Ако това предположение се окаже вярно, отказът от долара ще протича както вътре, така и навън. Възможността да се избави от долара ще означава за целият свят огромна стъпка, пълно изменение на глобалният икономически баланс на силите и важна стъпка напред към икономическа свобода.  Естествено, големите неща не могат да се променят бързо. Новите възможности възникват тогава, когато другите изчезват. Именно затова е много важно да имаме най-точната и своевременна информация.

Източник превод за MixedNews — Игорь Абрамов

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.