Monday, March 2, 2015

Колапсът на икономиката на остатъците от Украйна. Инструкция по оцеляване за тези, които не са скачали

"Колапсът на икономиката на остатъците от Украйна. Инструкция по оцеляване за тези, които не са скачали" или "Украйна-2014, България-1990 - паралели". Оставяйки оргиналното заглавие непроменено добавям второ подзаглавие, което трябва да върне читателя около 20 години назад. През призмата на случващото се в Украйна днес нека погледнем на случилото се в България тогава и открием общите черти и разликите в установилата се тогава в България "власт" и резултатите от нейното "управление" върху икономиката на Родината. Със съкращения.


Тези, които особено злорадстват по повод краха на украинската финансова система и мислят, че това няма да засегне, например Русия или Белорусия, — дълбоко се заблуждават.

Срутването на 40-милионен пазар неизбежно ще сдетонира на пазарите на всички съседи. Молдавия украинският колапс и въобще ще залее като цунами.

Независимо от разговорите за евроинтеграция, постсъветските икономики са твърде дълбоко интегрирани по между си. За Белорусия украинският пазар е втори след Русия по обем. В руските пригранични области стокооборотът с региониите под украинска юрисдикция осигурява десетки хиляди работни места.

Плюс украинският крах сериозно ще повлияе на пазара на труда в Русия. Молдавските, киргизски, узбекски, таджикски, арменски и вътрешни руски трудови мигранти ще се изместват от граждани на Украйна, които ще са съгласни на всяка работа.

Впрочем, на тези проблеми на съседите вече сега могат да започват да завиждат собствено жителите на бивша Украйна — те ще са най-пострадали. Единственото, което може да се съветва в ситуацията на крах на украинската икономика — това е ясно да се разбира случващото се и да се опитва да се оцелее.

Какво се случва?

На власт в Киев са рейдери. Стратегията на рейдера — да се купуват активи за безценица. Затова сега се готви приватизация на остатъците (земя, пристанища, стратегически предприятия) и преразделяне на собствеността. Активи останаха не много. Ще се купува за гривни. Затова колкото повече тя падне — толкова по-евтино ще се вземе собственост.

На власт са бездарни рейдери. Те са бездарни именно като управленци. Биха искали, може би, нещо да управляват, но не умеят. Почти всички тези персонажи са били изгонени на времето от властта (също, впрочем, не силно компетентна) по причина професионална непригодност.

На власт са рейдери, чиито семейства и капитали са в ЕС, САЩ и офшорки. Затова пред очите ни се разгръща ликвидационна приватизация. След която ще последват оставки и емиграция към капитала и поколението (Някой да си спомня Стоян Ганев? А движение Български Великден? - бел.пр.). На място ще останат само мениджъри, които ще управляват активите, и охрана.

Какво ще стане с финансовата система и вътрешният пазар?

Ще има хиперинфлация с последващо спиране на всички производства, освен суровинните, които работят на експорт. Но такива производства не са много.

Гривната вече е отписана от сметките като платежно средство. За нея можем да забравим. Тя интересува управляващите елити изключително като инструмент за спекулации и транзитна валута за получаване на активите.

Има призрачна надежда, че САЩ ще вливат по няколко милиарда ежемесечно. Но лично аз се съмнявам. Защото ще ги разкрадат все едно. Възможни са няколко транша от МВФ, които ще отсрочат хиперинфлацията с неяолко месеца.

Вътрешният пазар ще колабира, понеже ще умре потребителят като класа. Ще останат селяните и занаятчиите, които трябва да продават своята продукция. И монополистите, които чрез търговските вериги ще се стремят да реализират остатъците продукция на склад.

Какво ще стане със стопанството и социалната сфера?

Инфраструктурата е остаряла и в бъдеще ще старее още повече. Следователно, ще има прекъсвания и с електроэнергията и с водоснабдяването.

Пенсионерите и бюджетниците ще минат под ножа на девалвация и инфлация първи. Падането на доходите им ще доведе до криза на неплащания за ток/газ/вода/квартира. Което ще усили ефекта от гибел на инфраструктурата.

Какво да прави жителят на остатъците от Украйна?

1. Да търси работа, свързана с индустрията и производството. При това да се договаря за заплащане на труда желателно поседмично. Хуманитариите да търсят работа оталечено (Авторът има предвид работа при работодател извън границите на бивша Украйна - бел.пр.). Ако не се получава — да освояват някакъв занаят, който може да бъде полезен. Тоест да шият, ремонтират, плетат, запояват и т.н. Защото всичко ще се чупи — и хора, умеещи да ремонтират ще са полезни.

2. Наличната гривна, ако я има, да се вложи в продукти и медикаменти.

3. Ясно да осъзнават, че роднините и близки от пенсионна възраст — това е сега ваша грижа. Най-добре да ги преселите при себе си.

4. Презапознайте се със всички съседи и се гответе да създадете домашен комитет. Защото възстановяването на държавата започва със самоорганизация.

5. Не хелнчете. На жителите на ДНР и ЛНР не е по-добре, отколкото на вас. Защото те също са свързани с възлите на финансовата система с Киев. Освен бомби, в Донецк и Луганск долитат инфлация, девалвация, емисия и дефицит.

6. Занимавайте се с физкултура, закалявайте се и пазете нервите. Да се боледува в такива условия е скъпо удоволствие.

7. Занимавайте се политикономическо образование. Защото когато държавата рухне и елитът емигрира към капиталите, да се възстановява държавата ще се наложи точно на вас и никому другиму.

Кога това ще завърши?

Докато на власт са рейдери, това няма да завърши никога. Защото в републиката е запусната самовъзпроизвеждаща се схема, когато нищетата стимулира война, а войната стимулира нищета. (Отнесено към българските условия можем да кажем - нищетата стимулира неграмотност, а неграмотността стимулира нищета - бел.пр.)

Но, отчитайки размерите на територията, твърде дълго рейдерите няма да се задържат на власт. Те биха искали да построят пълноценен корпоративен нацизъм, но едва ли ще се получи. Защото са бездарни, лениви и се интересуват само от лично обогатяване.

После ще има поредица правителства, на власт ще застават все по-бездарни персонажи. И така до тогава, докато някой не се досети да използва армията против бившите съратници.

(Последният пазаж е толкова характерен, че изглежда буквално преписан от българската действителност. Засега изглежда никой все още не се е досетил да използва армията срещу бившите съратници. Или се е досетил, но обикновените компромат/инцидент/очерняне в медиите методи са достатъчно ефективни. - бел.пр.)

http://www.odnako.org/blogs/kollaps-ekonomiki-ostatkov-ukraini-instrukciya-po-vizhivaniyu-dlya-teh-kto-ne-skakal/

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.