Wednesday, March 25, 2015

Джим Уили: Отместването на глобалната парадигма започна


Jim Willie: The Global Paradigm Shift Has Begun

В интервю за The Daily Coin Джим Уили, икономист и един от най0добрите аналитически умове на американското разузнаване, обяснява, че отместването в глобалната парадигма се състои в масов уход от долара, а значи и от САЩ.

Русия и Китай работят заедно, за да отдалечат Европа от САЩ, и неотдавна демонстрират успехи, когато съумяват да привлекат нови участници в Азиатска инвестиционна банка (AIIB).
Това са такива европейски страни, като Италия, Франция, Германия, Люксембург, Швейцария, а също Япония.

Уили счита, че создаването на тази нова банка ще доведе до закриване на МВФ и Световната банка. Той заяви, че те "ще отмират, и ще се превърнат в скъсан флаг на изоставен форт".

Той също счита, че китайците, руснаците и Саудитска Арабия са в сговор и са снижили цените на нефта с цел да унищожат фракинговата промишленост в САЩ.

Едновременно китайците и русите създават в икономиката система за уход от долара, в рамките на подготовка към сериозна стъпка, свързана с въвеждането на валути, основани на златен стандарт. Това събитие може да се случи дори тази година.

Япония държи на сума около 1 трлн. или повече съкровищни облигации на САЩ. И тя последва Китай. Сега остава само Южна Корея.

Миналата седмица Обама бе силно разочарован, когато му показаха фотосесия със всички основни представители на AIIB на масата за преговори.

 Аз казвах, че САЩ ще направят много различни грешки, такива като:
1) QE («Количествено смекчение» ) до безкрайност.
2) Монетизация на държавните съкровищни облигации завинаги.

На практика, QE - това не е стимул, а разрушение на капитала. Ние научаваме за това още в училище. Това с нищо не се различава от обикновено печатане на пари. Това убива икономиката. Погледнете какво се случи в националните пазарни мрежи, всички те банкрутираха тази година, в това число Sears.

Запад явно доминира в банковото дело, а Изток явно доминира в комерцията, търговията и производството. Доколкото САЩ блокират връщането на златният стандарт, ние ще видим неговото навлизане чрез търговското регулиране. Страните вече търгуват в юани, без долара.

Рано или късно ще видим масов сброс от основните банкови системи на техните съкровищни облигации.

И ще настъпи краят.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.