Friday, March 27, 2015

Защо им е на украинците Европа

Четейки разни материали за това, онова, Европа, Украйна, москалите, стигнах до едно кратко текстче за ВЪПРОСА. ВЪПРОСА за ЦЕНАТА, който е добре да се задава не само от украинците, а и от българите. Щото виж украйнците си го задават. Или ще вземат да почнат да си го задават. Пък българите не трябва да се даваме на украинците да ни преварят, та трябва да почнем овреме да си го задаваме - поне да излезем с едни гърди напред поне на украинците. И други интересни въпроси изникват като как украинецът, т.е. българинът да стане хептен европеец и да живее като същ французин или поне немец. Всичко това - по-долу в превода.


Украинците искат в Европа. Не, не така. Украинците много искат в Европа! Не, пак не така. Украинците много-много искат в Европа! Не, пак не така...

Украинците много-много-много-много, много-много-много-много, много-много-много-много, много-много-много-много искат в Европа! в Европа! в Европа! в Европа!!!

 Ето примерно така...

Но тук изниква резонният въпрос: а защо?

Изглежда отговора лежи на повърхността:

Хубави стоки, хубави къщи, хубави коли, хубаво облекло, хубава храна, хубаво обслужване... и много-много евро! Ура!

Истина тук възниква друг резонен въпрос:

А как, европейците е така направо веднага и ще започнат да доставят на украинците всички свои хубави стоки безплатно накуп?

Нали за пари всички тези товари могат да се купят сега веднага, не влизайки в никакъв Евросъюз. Има пари - отиваш във всеки евромагазин, право в Киев (и в някои други градове също) и купуваш всяка европейска стока. Искаш - Мерцедес, искаш - BMW, искаш - Порше и нататък по списъка. Искаш вкусна европейска храна - отиваш в добър ресторант. Право в Киев. Кой не дава?

И къща европейска може да се построи. И облекло да се купи. И най-разни стоки. Право в Киев! В краен случай - поръчваш през интернет в магазините на европейските страни и всичко ще ти доставят. Само плати!

Собствено тук и възниква първото препятствие: пари!

За да се купуват европейски стоки, европейско облекло, европейска храна, европейски коли, а също да се строят европейски домове - нужни са пари! Такива гледай чудеса...

И пари са нужни много даже европейски. И не само по название, но също по количество и покупателна способност.

За да се почувстваш европеец, нужни са минимум 2000 евро на месец. А по-добре три. Още по-добре - пет!

А къде да се вземат такива пари, ако на работа плащат само 10-15 хил гривни и по курса това се получава под 500 евро? Да и то не у всички...

Има идея!

Трябва да се вземе еврокредит!

Истина и тук изниква резонният въпрос: а кой ще го даде?

По логиката, кредит е длъжна да даде Европа. Но простите сметки показват, че за 40-милионна страна, всеки четвърти поне да започне да получава не 500, а 2000 евро на месец - нужно е да се вземат кредити в размер 15 милиарда евро! При това на месец, а не на година!

Тук МВФ изтиска само 17 милиарда долара за 4 години. Получава се примерно 350 милиона на месец. Долара! А трябва по 15 милиарда евро! 50 пъти по-малко дават, отколкото е нужно. 50 пъти!

Къде да се вземат още 50 пъти по толкова?

Европа даже за Гърция не може да задели някакви нещастни 25 милиарда за няколко години, а тук на Украйна трябват 15 милиарда. Всеки месец!

Кой ще даде на Украйна 180 милиарда на година, че поне 10 милиона граждани (тоест четвърт от страната) да могат да се почувстват истински европейци и да започнат да купуват европейски стоки, за които така жъдува украинската душа?

Отговора се налага сам - никой...

Но къде тогава да се вземат тези пари?

Еврика! Да се заработят!

Каква прекрасна идея! Как не се сетих за това досега?

Заработят!

Истина тук възниква следващият резонен въпрос: а как?

Къде да се намери работа че да плащат 2000 евро на месец, а по-добре три? А още по-добре пет? Тук за 500 евро да се устроиш и то е проблематично - трябва да се знаят два-три езика, да има някаква диплома, двойка яки сертификати, опит от работа голяма клечка в голяма кантора... въобще, на болшинството украинци е понятно, че да се намери работа за 2000 евро на месец, а по-добре три, а още по-добре пет - за тях в Украйна не е писано. Би било това възможно - отдавна вече такава работа биха те намерили и живели биха като немци и французи. И не биха излизали на никакъв майдан...

Впрочем, тук има ново решение. Даже две!

Едното решение - да се иде в Европа. Говорят, там даже чистачките получават две-три хилядарки. А шофьорите и повече. А дипломираните инженери - цели пет! Това е!

А какво е нужно, за да се отиде в Европа?

Нужен е Шенген!

Но тук скептиците говорят, че в Европа всички няма да пуснат. Тридесет милиона чистачки и шофьори в допълнение към тези, които отдавна вече работят там, просто не са нужни. Даже десет - и то едва ли. А дипломирани инженери - толкова повече така много няма да вземат.

Но така говорят, разбира се москалите. Завиждат! Отрано завиждат, че украинците ще отидат в Европа и ще заработват там по две хилядарки на месец. Или даже три. А че и цели пет.

Макар червейчето на съмнението все едно гризе - а какво, ако и истина всички не вземат?

Но на този случай има второ решение:

Нека европейците построят в Украйна свои заводи!

За да може направо в Украйна да се работи за две хилядарки евро на месец. А по-добре три. А още по-добре - пет!

Заедно и на строителството на европейските заводи ще може да се заработи. Работници на строежа ще са нужни!

Тук, разбира се, възниква още един резонен въпрос: а кой пречеше да се построят в Украйна европейски заводи и да се заработва като европейци предишните 20 години?

Ах, е да - Янукович пречеше. Агентите на Путин пречеха... москалите...

А още пари за строителството на заводи нямаше и няма... упс!

За строителството на европейските заводи, че после да се работи в тях за европейска заплата, тоже са нужни пари! Виж какви чудеса!

И пари са нужни бая. Хубав завод струва не един милиард евро. А на Украйна, за да обезпечи с работа на европейско ниво поне 10 милиона човека, са нужни над хиляда завода с прилагащата се към тях инфраструктура - пътища, транспорт, комуникации. Това по най-скромна оценка са стотици милиарда. Евро!

Както да въртиш, нужни са стотици милиарди!

Да може просто нормално да се поживее - нужни са 180 милиарда на година. За да се построят заводи - нужни са от 100 милиарда на година и нагоре.

Къде да се вземат такива пари?

Тук за газ по ъглите трябва да се смита, милиард долара стават проблем, а за нагласяне на европейски живот трябват над сто. На година!

И на това място, когато ситуацията изглежда съвсем задънена, украинецът намира отговор:

А това е техен проблем!

Това е проблем на Европа! Проблем на ЕС!

Ето ние там ще встъпим - и нека те сами мислят, как да ни устроят европейски живот. Ето така! Нека сами мислят, как да ни повдигнат до високи европейски стандарти. Европа ли са те или какво? За себе си са измислили - нека сега измислят за нас!

Не за това нали са ни канили, че после да се разписват в собственото си безсилие! Навярно знаят, как всичко да се нагласи. На себе си да нагласят са могли!

Ето така! Нека Европа за това я глава боли!

А още...

Още, на случай най-сложните въпроси из областта на евроинтеграцията, на които не се удава да се намери ма съвсем никакво осмислено решение, у украинците има един секретен вътрешен ответ. Ответът тоз е абсолютно универсален. И съвершенно секретен. Те никога и никому за него не говорят, но винаги го имат превид.

Аз тез дни този ответ случайно разузнах и сега сей велики украински секрет ще ви го доложа:

На завист на москалите!

Секретният украински отговор - на завист на москалите!

Това означава, че независимо от никакви икономически съображения, независимо от никакви доводи, разсъждения, препоръки, расчети и заключения - трябва да се влезе в Европа, за да се обърнат задом към москалите, да оголят седалищният мазол, а после да пляскат по него и преговарят:

А вие така не можахте! А ние сме - европейци! А вие сте - татаромонголци! А ние сме в Европа! А вие сте алкохолици! А у нас тук е цивилизация! А у вас там е рашкостан!

Главната секретна цел на евроинтеграцията - да може да се скача, пляска по голия задник и преговаря: а ние сме културни, а вие не сте! А ние сме цивилизовани, а вие такива няма да станете!

И не е важно, че има дългове. Не е важно, че война. Не е важно, че последните гащи са сдадени в комисионният магазин и да се сваля вече нищо не трябва, за да се попляска по голия задник, демонстрирайки висока европейска култура, цивилизация, а заедно образование и възпитание. Европа, въобще.

Главното е, че на москалите задник от таз самата Европа да се покаже.

Главно е, че москалите ще завиждат!

Да се напият москалите от черна завист и помрат уси!

Разбира се, не всички украинци така разсъждават. Има сред украинците умни образовани люде, които сами отдавна и с удивление задават въпроса "на кой лад бе нужна цялата тая евроассоциация на такава цена?"...

Но когато чета коментари на украинските форуми, разбирам, че резонни въпроси в Украйна си задават далеч не всички. Не только лишь все. Мало, кто пока может это делать.

Мало, кто от украинците си задава главният резонен въпрос:

На кой лад бе нужна тая клета евроинтеграция на такава цена?!

Источник: http://amfora.livejournal.com/200728.html

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.