Thursday, July 18, 2024

Фашизмът такъв какъвто е

С какво се отличава «правилният» православен руски фашизъм по Илин от най-обикновенният фашизъм?

С нищо.

С това можехме да приключим.

Но трябва да обясним защо.

Всичко се свежда до това, че същността на фашизма е една: да принуди обикновения човек, обикновеният работник – които, между другото, са абсолютното мнозинство – да работи до изнемога за изключително малка заплата.

Заплатата – по същество какво е тя? Част от това, което човек е изработил с труда си. А от останалото уважаемите хора вземат малка част за себе си. По правото на частната собственост. Работникът не работи в празно пространство, а някъде. Дори това да е магазин за цветя. Ето защо и собственикът на магазина малкичко взема. Но и след това не всичко е просто, защото магазинът е открит с пари от банката. И трябва да се плаща на банката. А банката, оказва се, също не е сама по себе си. Тя пак принадлежи на някои хора. Още по-уважавани хора. И те също имат своята малка част.

Добре е да си съсобственик на банка. А когато тази банка работи съвместно с някоя голяма корпорация, тогава е още по-прекрасно. Много работници – много малки части. Голям бизнес.

Но понякога се случва бизнесът, особено най-големият, да не може вече да се разраства. Няма накъде. Той, за негово нещастие, не е единственият такъв на планетата. В някои съседни страни може, но след това всичко е заето от други. И не го допускат, дори и да воюваш с тях. А няма накъде – трябва да се конкурираш с големия бизнес на тези други, дето не те пускат. Оцелява само един. Или ти, или те. Пазар. Конкуренция.

Само проблеми. Значи, трябва да се намери ресурс. А в такава ситуация няма много варианти: фактически само един – да се направи така, че работниците да работят повече и да ядат по-малко – тогава ще се намери ресурс за разширяване на бизнеса. Във вид на пот и кръв на работниците, разбира се.

И с това има проблеми. Работниците, макар и да не са уважаеми хора, все пак са хора. И искат да живеят по-човешки, а не като добитък. Освен това не са особено съчувствени към интересите на големия бизнес.

Трябва да им се обясни ситуацията. Че е време да се напрегнат… В името на висока цел, като Отечеството, духовни ценности и други, за които е благородно да се страда. И все по-често и упорито им се обяснява, че има родно и свое, а има и чуждо враждебно. Направо не можеш да им кажеш, че големият бизнес на уважаемите хора е в опасност и че трябва да го спасяваме с усилен труд и малка заплата. Трябва да се подменят понятията с по-приятни. Да се оправдае ситуацията.

И тук вече всеки показва на какво е способен! Пространството за фантазия е огромно. Искаш ли да обвиниш някоя нация за проблемите, искаш ли някоя категория граждани, а може и всички наоколо да наречеш врагове, като казваш, че ние сме добри, а те са лоши.

И ако гледаш на обвивката от идеи, да: фашизмът е различен навсякъде. Защото идеолозите му имат голяма фантазия. Там има велика култура, хилядолетен райх, държава-цивилизация с велика мисия непременно.

Но ако разгърнеш обвивката – едно и също: работниците, абсолютното мнозинство, в напълно нечовешки условия на съществуване, всичко в угода на големия бизнес на уважаемите хора – в това е същността на фашизма.

Но как да принудиш работниците да живеят като добитък? Една обвивка не може да бъде достатъчна дълго време. Особено когато красивите думи за родина, нация и духовни ценности спрат да действат поради упадък на жизнения стандарт.

Фашистите не разчитат на силно разбиране. Всичко е предвидено. Те създават предварително отряди от активисти, обучени в специална форма на патриотизъм. Те са винаги готови да цапнат по главата тези, които не са съгласни да подкрепят големия бизнес с труда си на почти безвъзмездна основа. Прякото физическо въздействие е по-разбираемо от думите.

Разбира се, има и яростни противници на фашизма. Несъгласни, които разобличават това явление в неговите зародиши. Различни хора. Но сред тях се срещат и такива, които казват, че източникът на фашизма е големият бизнес. И че го промотират отделни уважаеми хора, когато техният голям бизнес е в опасност. И за да не се случва това, добре би било частната собственост върху различни производства да се превърне в обществена. Тогава малката част ще бъде за всички, а не за отделни личности. Това би било достатъчно за неща като безплатна медицина, образование, жилища, наука и други. Не толкова красиво като острови с дворци и яхти, разбира се, но много по-полезно за обществото като цяло.

Естествено, всички тези разговори не харесват особено на уважаемите хора, защото ако им отнемат малката част от големия бизнес, те ще престанат да бъдат уважаеми хора.

С тези умници, които всяват вълнения сред работниците и пречат на големия бизнес да се спаси с фашистки методи, трябва да се борим. И всячески да ги изкарваме лоши, измамници и служители на недружествени уважаеми хора. Тук "логиката" е проста: ако не са за родния голям бизнес, значи са за чуждия. А тъй като големият бизнес в рамките на специална форма на патриотизъм се нарича родина, излиза, че някои граждани всъщност са предатели на родината. Удобно. Тук вече специално обучените патриоти могат да влязат в действие. Ако не се оставяш да бъдеш превърнат в добитък, ако протестираш – предател на родината. При фашизма това работи не само на думи, но и на дела.

Всичко започва с красивите приказки на "велики философи" и "истински патриоти" за доброто и ценностите.

Фашизмът. Фашизмът навсякъде и винаги е еднакъв. Не гледайте обвивката.

Автор: Атомный Ледокол

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.