Monday, September 21, 2015

Путин и "Изкуството на войната"

Путин и "Искусство войны"

До началото на конкретни действия е нужно да се държи в тайна разположението на силите и последователността на планираните събития. (Сун-цзъ)

Доколкото противостоянието на Русия и САЩ придоби ако още не световен, то поне като минимум евразийски мащаб, войната в Украйна, в Сирия и другите конфликти на територията на Евразия повече не могат да се разглеждат изолирано. Всичко това е част от един процес, фронтове на една Голяма война.

Първо. Украйна

Захар Прилепин, бележка от 16 септември:

Отличният син на осетинският народ, мой познат, опълченец, а сега журналист Алан Мамиев разказва:

"Не зная, всички ли са в курса, но през август карателите планираха настъпление. Сили и средства за това привлекоха достатъчно. Събраха бронетанков юмрук за удара. Но те незадача... Тъкмо се наканиха да настъпват, започнаха да загряват техниката, буквално на загряването  точно ги накри нечия артилерия (вероятно своя). Загубите бяха много големи. Цифри всички публикуват разни, точни аз нямам, но фактът остава факт - настъплението завърши, даже не започнало".

Аз точно такава ситуация описвах (тоест, аз бях в някакъв смисъл свидетел) - но преди 10 месеца, или около. Разузнаването работи.

Киев за това не докладва, защото за пореден път се опозори. Задграничните СМИ за това не пишат, защото тези новости не им харесват. Русия, естествено, също мълчи, защото тя тук няма роля.

В резултат много важни мероприятия се оказват неизвестни за света. А като цяло тези събития, между другото имат значение, пряко казано, световно.

Такива значи парадокси от "века на информацията".

Ще напомня още и моята забележка от 20 август, "Някакъв инсайд все пак имаше":

Русия категорически война не желае. Иначе с такова знанием можеше спокойно да се прави отпуснат и безгрижен вид - после ВСУ атакува - може даже да се пропусне малко напред - а после с чиста съвест да се размаже по чернозема. Вместо това нашите ДРГ планомерно и доволно ефективно унищожават складове с боеприпаси, артилерията провежда превантивни удари по струпванията на техника, до границите с Украйна се провеждат учения, а в пресата се появяват многочислени намеци, че този път Русия ще е принудена да се намеси. Тоест, както могат умиротворяват и уговарят.

Резултат: Настъплението на ВСУ е сринато не започнало. Обстрелите на градовете на Донбас към сепрември практически се прекратиха. Конфликтът на някакво време е замразен по приднестровски сценарий.

Едновременно. Иран.

Проявявай външно смирение и подчинение, за да извикаш високомерно отношение на противника. (Сун-цзъ)

Когато през лятото вървяха преговорите по Иран, Русия активно съдействаше за успеха им. Нашите дипломати бяха много настойчиви и бързаха. Лавров целия бе в пяна, по-бързо. По-бързо защо? Експертите недоумяваха - а защо, собствено, му е нужно това на Путин? След снемането на санкциите на пазара ще тръгне иранска нефт. Той иска да снижи цените на нефта?

След успешното завършване на преговорите, американците "похвалиха" Русия. Кери каза нещо от рода "удивен съм, че русите в замяна за такава помощ нищо не поискаха". Да-да. Путин вече знаеше, какво именно ще получи в замяна.

Резултат: Иран престана да е "страна-отшелник", стана "нормална страна", с нея "може да се работи". И Запад не може да възрази - може. И Израел вече, като че, да се възмущава няма законно право - въпросът с ядрената бомба е решен, Иран се отказа от такива планове.

А Иран - е най-важният съюзник на Асад и единствената държава, готова да му изпраща на помощ сериозни сухопътни сили, КСИР. Иран има голямо влияние над шиитски Ирак и спокойно ползва иракският коридор за помощ на Асад. На Иран се държат и алавитите на Асад, и техните съюзници от ливанска Хизбола. И с Иран, повтарям, вече "може да се работи". Всичко е скрепено документално и подписано. Край.

"Експертите" казват, че Путин така иска да "заслужи благосклонността на Запада". Но ще му прости ли Запад? Ай-я-яй, няма... И нефтът ще поевтенее. Но затова ще може на Иран нещо да се продаде, оръжие например. Поне някакво слабо утешение.

Нападай, когато противникът не е готов, премествай се когато противникът не очаква. (Сун-цзъ)

А едва след това, добила се тишина в Украйна, "Русия осигурява на Иран “безполетна зона” в Сирия":

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на секретна среща с командващият на силите ал-Кудс от корпуса на стражите на ислямската революция на Иран потвърди, че Русия няма да предаде верният на протежение последните 55 години съюзник, и няма да допусне повторение в Сирия на либийският сценарий.

В хода на дискусията на Лавров и Сулеймани бе достигнато взаимно разбиране, съгласно което Русия ще предостави въздушно прикритие на цялата територия, намираща се под контрол на режима, в същото време докато Иран ще осигурява подготовка, снабдяване и операции на сухопътните сили – сирийската армия, шиитските доброволци, Силите за Национална Самоотбрана и “Хизбола”. Освен това, Русия ще осигури режима със съвремени средства за противовъздушна отбрана, за да гарантира “оцеляването на ключов играч в сирийското уравнение”.


И започва фактически съвместна с Иран военна операция.

Нататък знаем - Щатите леко се ошашавиха и до сега не могат да решат, какво, собствено, да правят.

Извиквай разногласия и разделеност сред противника. (Сун-цзъ)

Тишайшие и покорнейшие Меркел с Оланд, изплашили се от американският подарък с "великото преселение на народите", са готови мълчаливо да поддържат Русия.

ИДИЛ е абсолютно зло. Не само реално, но, което е къде по-важно, още и медийно, и срочно да се преправят главорезите в "борци за свобода" не са в състояние даже свръхгъвкавите западни СМИ - психиката на гражданина просто не ще издържи такъв експеримент.
 
Непонятно е, какво могат да измислят тук американците, но навярно на всичките им ходове, освен най-безумните типа пълно преобръщане на дъската и помитане на всички фигури, Путин е предвидил отговори. Впрочем, и отговор на безумни ходове навярно също е предвидил. И даже  се е подстраховал.

По повод цените на нефта, които така печалят аналитиците - авиобаза в Сирия, радуисът на действие на която покрива целият Близък Изток, може при необходимост да отрегулира цената не по-зле от най-разтропания борсов брокер.

Всичко това много удачно бе направено до началото на юбилейната 70-а сесия на Генасамблеята на ООН, на която ще се съберат световните лидери. Сега те ще се съберат, на първо място за това да послушат, какво ще им каже Путин.

А какво ще стане с Украйна, как ще се развиват събытията тук? Кой го знае... Путин не можеш да изчислиш. Но той не толкова отдавна каза, че русите и украинците - това е един народ. След като е казал, то най-вероятно, така и ще се случи.

Но кога и как? Отговор:

До начало на конкретни действия е нужно да се държат в тайна разположението на силите и последователността на планираните събития. (Сун-цзъ)

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.