Friday, April 15, 2016

Ефективната икономика и ватната Рашка


Кратко описание на показателите за ефективност на икономиката. Много упростено. За сукалчета™.
Два завода по производство на ядрено гориво от плутоний, руски и американски. Почти еднакви, защото плановата им производителност еднаква. В руският инвестирани 240 милиона. В американският — 8 милиарда и трябват още 17 милиарда.
На руският толкова и толкова откраднали, защота Рашка е корумпирана и всички крадат. В Америка корупция няма, така че всичките манги се изразходили по консултанти, юристи, проектанти, контрактори и така нататък.
В Рашка за откраднатото построили виличка или там скатали толкова и толкова в офшор. Тоест кръгло заводчето в Рашка е дало жалките тия 240 млн прибавка към БВП. Срам и позор.
В Америка без всякаква корупция париците се разпределили на ръка. Част от тях, разбира се се обърнали в мортгеджи, например, а мортгеджите попаднали на фин-пазара във вид на удивително добре оценени и надеждни ценни книжа, така че БВП на Америка нарастнал не с 8 милиарда даже, а така няколко пъти повече. Тоест някой отпилил… ой, заработил милион, другий използвал като първа вноска за недвижка, а банката, дала кредита, веднагически пуснала ценни книги за цялата сума на дълга, а още в нея дошли Латиша и Хуанита да почистят в офиса, и тя им платила, и за своята заплата те също осилили първата вноска, и още цен-книги попаднали на пазара, също на удивление надеждни, че нали мортгиджните компании, както е известно никога не лъжат, а Латиша с Хуанита обезателно всичко ще изплатят, а някой със своя милион побегнал на пазара сам и се вложил с голям размах, и БВП нарастнал на сумата с размаха…
И сега още 17 милиарда инвестиции трябват. Сметнете как БВП след това ще израсте? Къде там ватната Рашка ще гони такива показатели. Срамище и позорище, нали ви казвам.
И една тънкост в цялата тази история: ватният завод прекрасно работи. Американският — не. И на строителството краят не се вижда. И колкото по-дълго строят и колкото повече пари се закопават там — толкова повече ще израстат показателите по ефективност на икономиката.
PS. Да, между впрочем, за производителността на труда. Двата завода се строят в първо приближение от еднакво количество работници. Само дето едните създават обект на стойност (по счетоводството) 250 милиона, а другите — 17 милиарда. А смятайте де колко пъти производителността на труда у вторите е по-висока!

Източник: https://cont.ws/post/248207

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.