Wednesday, June 5, 2013

За задграничните центрове по психологическа борба и технологиите за «безшумно оръжие»

Center_Ps_war
Днешния ден можем да характеризираме с твърдението, че се води невидима война: мненията и мирогледът в цяло се формират под влияние на СМИ (вестници, телевизия, радио, Интер­нет), а също така училищно образование и съвременна литература. Първи опит за контрол на масите стана «социалното кондициониране», проведено от RIIA преди Първата световна война за формиране на нужното обществено мнение. Неговите основи заложи военният техник майор Джон Роулингс Риис, по-късно през 1921 г., открил в Съсекс (Англия) Институт за междучовешки контакти (Тейвисток)[1], който стана специализиран център за водене на психологическа война. Заедно с пресата, за манипуляция на масите се прилагаха в равна степен радиото и киното, което всъщност в протежение на десятилетия вече се нарича «промивка на мозъци».
«Управление за изследвания на човешките възможности» (HUMRO) е едно военно изследователско учреждение, работещо в областта на «психотех­нологиите», гоялма част от персонала на което е преминала подготовка в Тейвисток. През 1969 г. Комитетът на 300-те установи контрол над това учрежде­ние и го превърна в частна некомерсиална организация под егидата на «Римския клуб». Една от най-важните сфери за  сътрудничество между мозъчните центрове и това, което става държавна и обществен­а политика, са така наречените «полстери» — компании по изучаване и главно формиране на нужното обществено мнение. Всичко това е част от грижливо разработения в Тейвисток процес на формиране на общественото мнение. Мнения, които хората считат за свои, фактиче­ски са сформирани в изследователските институти и мозъчни центрове на Америка. През 1946 г. от Тейвистокският институт бе образуван Стенфорд­ският изследователски институт, днес представляващ огром­ен военен мозъчен център, който оставил зад себе си «Хъдзановия институт» и «Корпорация Ренд». Именно в недрата на Cтанфордския център в Лондон бе разработена всеобхватната «Програма за шпионаж в бизнеса».
Едва ли може да има съмнение колко важна е ролята на СМИ. Например в телевизията, може отчетливо да се про­следи как негативният информационен видеоред — в новости, филми с ужаси и насилие — влияе на поведението на зрителите. Обаче телевизиятая се използва главно за внушение на определени мнения — това как човек следва да мисли, действа и изглежда, какво следва да има, за да бъде приет в обществото, и какви политически ориентири да се при­държа.
Още един пример — киното, където с помощта на специални методи на киноснимка може да се покаже на екрана определена картина, която макар и не възприета от окото, незабавно ще бъде опозната от подсъзнанието. Названието е «сублиминално съобщение».
На-добър пример обаче е областта на музкалната  индустрия в която вече в течение на много десетилетия се осъществява въздействие на слушателите с помощта на «маскировка на обратното звучене» и високоча­стотни съставящи на звученето. Особена популярност в последно време завоюва рок-музиката, количеството поклонници на която сред младежта е необикновено високо. Рокът става стил на живот, формира психиката на човека, възприятието му на живота и отношението му към заобикалящия свят. Ще отбележим, че началото на рок-епидемията на Запад стана и начало на нарко-епидемията и така наречена сексуална революция. В частност, «философията» на такова направление, като пънк-рок, се състои в това да се доведе аудиторията непосредствено до коллективно насилие и самоубийства. В така наречения «твърд рок» бийт[2] се възбуждат половите инстинкти. За «разяждащия» рок е характерно усилване на реакциите на нервната система и мозъка на различни халюциногенни наркотици. «Траш рокът» силно възбужда инстинктите, свързани с агрес­ия и бунт. В групите от направление heavy-metal огромно значение се отделя на бас-китара, тъй като басите най-силно влияят на центровете на мозъка, от­говарящи за чувствената сфера на секса и насилието. «Сатанинският» рок има мистическа насоченост към силата на тъмата. В частност, членовете на групата KISS (Крале на Служба на Сатаната) са били в постоянен контакт с «Църквата на Сатаната» — най-голямата сатанинска църковна група в света. Тесни отношения с «Църквата на Сатаната» имаха и британските групи Black Sabbath и Rolling Stones[3].
Небезобидно е и такова техническо оборудване на рок-представленията като стробоскоп[4]. С помощта на стробоскопския апарат може по же­лание да се ускоряват редуването на светлина и тъмнина, което довежда до значително­ ослабване на чувството за ориентация, способността за разсъждение и влияе на скоростта на рефлексите. При определена скорост светлинните отблясъци започват да взаимодействат с мозъчните алфа-вълни, които контролират способността към концентрация на вниманието, а при повишаване на честотата следва загуба на всякакъв контрол.
Мультимедията е в състояние да създаде за човека нов — виртуален — свят. Игрите са способни напълно да отнемат свободното време не само у децата, но и у мнозина възрастни. С помощта на мултимедията човек се превръща в творец в този нереален свят, стремейки се посредством техниката да по­лучи различни видове удоволствие[5].
Техниката на управление на обществото (автоматизация на поведението на обществото) изисква взаимовръзка на огромен обем постоянно променяща се информа­ция, затова се използват високоскоростни компютърни системи, пресмятащи направлението на движение на обществото и моментите от време на най-ниска активност или готовност за капитулация.
«Тихата война» бе обявена от Билдербергската група още през 1954 г. Макар системата на «безшумно оръжие» бе близка за построяване едва 13 години по-късно, още тогава бе решено да се разглеждат нациите или общностите хора, не използващи интелект, в качество на животни. Така например, за достигане на абсолютно предсказуема икономика низшите слоеве на обществото трябва да бъдат напълно подконтролни, т.е. малоимущи и без  собственост. За това семействата на низшите класи трябва да бъдат разделени посредством увеличение заетостта на родителите и организация на федерални денонощни детски градини и интернати за деца, оставащи в ре­зултат без длъжното родителско внимание.
Днешната технология на «бесшумно оръжие» е плод на идеята на М. Рот­шилд, открил пасивната компонента в икономическата теория, известна като «икономическа индукция». Същността и е в това, че парите обладават необходимата власт, която би могла да се използва за убеждение на хората да предадат реалното си благосъстояние в обмен на обещание за още по-голямо благосъстояние в бъдеще. Пример може да видим в шоковата тера­пия в нашата страна. Още повече специални методики позволяват да се пред­сказва и управлява финансовото положение при «шокови скокове», в резултат обществото се преобразува до добре дресирано животно.
Изкуството на оказане на влияние на големи групи хора посредством «дълбоко проникващо продължително напряжение» е било разработено от Тей­вистокския институт и неговите дъщерни организации в САЩ: Станфорд­ския изследователски институт, «Ренд корпорейшн» и още поне  150 американски изследователски учреждения.
Схемата на разпространение на нестабилност е следната. В първата фаза подложеното на въздействие население ще се защитава със лозунги, но реално­ противостояние не се активира. Във втората фаза на продължение на кризата обществения порядък се пречупва и разрушава. След което следва третата фаза, когато населението се отдръпва от инспирираната криза. Следва апатия, съпровождана с определен идеализъм.
Исследователския център за научна политика при Съсекския университет в Тейвисток е известен като център по «шоковете на бъдещето», представляващи серия събития, произтичащи така бързо че човешкия мозък се оказва не в състояние да осмисли информацията. След серия не­прекъснати шокове целевата група от населението влиза в такова състояние, когато членовете и повече не желаят да правят избор в променящите се обстоятелства. Те са овладени от апатия, която често предшества безсмислено наси­лие. Такава група става леко управляема, тя без съпротивле­ние ще се подчинява на всяка заповед, което е и цел тази обработка.

Якунин В.И., Багдасарян В.Э., Сулакшин С.С.

Публикувано в монографията: «Новые технологии борьбы с российской государственностью», 3-е изд. исправл. и дополн. — М.: Научный эксперт, 2013

[1] Тейвистокският институт по човешки отношения се являва «матерен» на всички мозъчни центровв и има широка мрежа «филиали».
[2] Непрекъснатото повторение на регулярни пулсации в съчетание със скъсени ритми, което се осигурява от ударните (барабаните) и басовата китара.
[3] См.: Боголюбов Н. Тайные общества ХХ века. . 2-е изд., испр. и доп. СПб., 1997. C. 115–127; Мурадов Б. Жертвы рока. АиФ. 1996. № 43. C. 12; Рок музыка на службе сатаны // Троицкий благовестник. 1992. № 35; Скороходов Ю. Рок до помутнения в мозгу. АиФ. 1996. 4 января.
[4] Стробоскоп — устройство, позволяващо с помощта на прекъсвано контролирано светлинно излъчване да се наблюдават в забавен темп бързо движещи се обекти.
[5] Шишина Ю. Психодизайн XXI в. // Наш современник. 1991. № 8, C. 144.

Източник: http://vpoanalytics.com/2013/05/22/o-zarubezhnyx-centrax-psixologicheskoj-borby-i-texnologii-besshumnogo-oruzhiya/

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.