Sunday, June 2, 2013

Демокрация, но по Вашингтонски

 Източник: http://newsdiscover.net/news/read/Demokratija_no_tolko_po_vashingtonski.html

Книгата на американския историк-изследовател Уильям Блум «Убийството на демокрацията» е една от тези редки книги, които буквално преобръщат мирогледа на човека. Със своите откровения тя поразява даже тези, които добре познават истинските цели и методи на вънешната политика на Съединените Щати.
Изследването, в което са описани 56 случая на тайно и открто вмешателство на САЩ в делата на суверенни държави в годините на «студената война», нанася силен удар по илюзиите за политическите процеси в света.

Книгата показва че Съединените Щати, въпреки тяхната риторика и общоприетото мнение са се занимавали съвсем не с продвижение на демокрацията в света. Напротив, в една след друга страни, методично и безжалостно, пряко и с ръцете на наемници, Вашингтон е унищтожавал неугодни нему движения, партии и хора, за да доведе до власт свои марионетки, готови да обслужват американските интереси. Нито една държава, която в ХХ век се е опитала да вземе независим курс и проведе прогресивни реформи в интересите на своя народ, не е избегнало безжалостно американско вмешателство. Уилям Блум привежда неумолима статистика.

От 1945 до 2003 г Съединените Щати са опитвали да свалят правителства в повече от 40 държави; подавили са повече от 30 народо-патриотически движения, борещи се против диктаторски режими, нанесли са бомбени удари по 25 страни; в резултат са загинали няколко милиона човека, и още милиони са били обречени да живеят в агония и отчаяние.

В съветската епоха всеки стремеж към независимост във Вашингтон наричаха «комунизъм». И Уилям Блум доказва, че «съветската експанзия» и «комунизъмът» в преобладаващо болшинств от случаите са служили само като предлог за американско вмешателство. Стремежът към независимост и леви устремления, пише автора, съвсем не са били натрапени от Съветският Съюз, а са станали инициатива на самите народи на държавите – в някой случаи СССР им е помагал, но по-често - не.

В началото на 2000-те в качество на предлог за агресия на смяна на «комунизма» дойде тероризъмът. А тези държави, на които както Русия, такава угроза не може да се припише, стават обекти на твърд политически натиск по линия на «отсътствие на демокрация» и «нарушения на правата на човека».

Книгата на У. Блум – това е учебник по истинската вънешна политика на САЩ. Това също е най-пълното описание на инструментария на открита и скрита дейност на американските външнеполитически ведомства и спецслужби: от пускане на въздушни балони с пропагандни листовко и подправка на талони за храна с цел да се предизвика дефицит и недоволство на населението до терористически актовв «под чужд флаг» и открити бомбардировки със смес дефолианти и хербициди «Ейджънт ориндж».

В началото антикомунист, мечтаещ за държавна служба, Уилям Блум, по неговите думи се е лишил от илюзий за американската «демокрация» в хода на войната във Виетнам.

През 60-те той е  работил в държавния департамент на САЩ и имал възможност да види отвътре каква е истинската американска външна политика. В резултат негова мисия става стремежът, както той казва, «ако не да пректратя, то поне да спра експанзията на американската империя, която причинява толкова страдания по света». Блум не станал комунист, той не е бил и не е привърженик на съветския строй. Той просто изследва интервенциите на САЩ то позиция на честен историк и защитник на истинската демокрация като волеизявление на народа. Авторът не само е блестящ аналитик и историк, той също е известен активист, един от лидерите на протеста против имперската политика на САЩ. Уилям Блум застава на страната на независимост и самоопределение на народите, социален прогреса и справедливост. Той вярва в народа, вярва в неговата способност да избере правилен път за себе си и да добие успех – ако на  пътя му не застанат поставените от Вашингтон диктатори, полицейски режими и «ескадрони на смъртта».

Книгата на Блум е изключително актуална днес.

С разрушението на Съветския Съюз САЩ не измениха целите си – американската вънешна политика стана още по-агресивна в отсътствие на сдържащ фактор.

Сега те могат безнаказано да бомбардират Югославия и Либия. В Сирия през 1957-1958 г, както описва Блум, превратът е бил организиран с подмолни методи – днес САЩ открито въоръжават и обеспечават бойната подготовка на терористи в рамките на силова «смяна на режима». В Иран 1953 година ЦРУ заедно с британските спецслужби свалиха демократически избрания премиер-министър Моссадик – днес те използват пълния арсенал политически, икономически, военни и подривни методи против иранското ръководство. «Проблемът Кадафи» - след 40 години непрекъснати американски атаки, в март 2011 г бе намерено уникално по жестокост и лицемерие «окончателно решение». Що се касае Латинска и Централна Америка, то държавите от този регион, който САЩ вече два века счита за свой «заден двор», нито за ден не са слизали от оперативната карта на откритите и секретните операции на САЩ.

А ето свидетелство от главата, посветена на КНР: «Китайците настояваха, че Съединените Щати, особено през януари-март 1952 г, са хвърлили от самолети голямо количество бактерии и насекоми, заразени с бактерии над територията на Корея и северо-източен Китай. Те представиха свидетелства от 38 хванати в плен американски летци които вероятно са управлявали самолетите съв смъртоносен товар. Много от тях споделили подробни детали за цялата операция: типовете бомби и други хвърлени контейнери, видовете насекоми и болести, носители на които те са били и т.н. Заедно с това са били публикувани фотографии на предполагаеми бактериологически бомби и заразени насекоми. След това в август е бил създаден «Международен научен комитет», състоял се от учени от Швеция, Франция, Великобритания, Италия, Бразилия и Съветския Съюз. След повече от двумесечно разследване в Китай комитетът представил отчет с обем около 600 страници с множество фотографии и следното заключение: «Народите на Корея и Китай действително са били цели на бактериологически атаки. Атаките са проведени с използване на средства на американските въоръжени сили, прилагащи голямо разнообразие методи за реализация на своите цели, някой от които изглежда са били разработки, прилагани от японците във време на Втората световна война».(Забележка: вероятно става дума за разработките на отряд 731, ужасът на престъпленията в който надминава всички нацистки концлагери взети заедно.)

Вашингтон е правел всичко, за да не допусне приход на левите сили към властта в Италия. Още един фрагмент от книгата:

«През януари 1948 г американският генерален прокурор Том Кларк заявил: «На тези, които не разделят идеологията на Съединените Щати, не трябва да се позволи да остават в страната». През март министерството на юстицията, ръководено от Кларк, публикува определение, че италянците, които не разделят идеологията на Съединените Щати, няма да разрешат да емигрират или даже да посещават Америка. Това бе поредния тактически ход в рамките на масирана американска кампания, целта на която се заключваше в това, че да не се допусне италянците, не споделящи идеологията на САЩ, към формиране на правителство на Италия на изборите от 1948 г».

За днешните американски операции, в сила на тяхната секретност ние не можем да знаем всичко. Но миналите вмешателства, детайлно описани от У. Блум, нагледно показват тактиката, подходите, методите и моделите на поведение на американската империя. Единственото, което се мени с времето е технологическото обеспечение на процеса – днес се появиха интернет и социалните мрежи.

«Убийството на демокрацията» е третата книга из серията «Реална политика», инициирана от Института за външнополитически изследвания и инициативи.

В серията се издават ключови произведения на западни автори, разкриващи истинската, реална политика на САЩ и техните съюзници – в противоположност на тази пропагандистска версия, която ни подават от Вашингтон и проамериканските «гнезда» в Русия. Тези книги за специалистите са истински учебници по външна политика на САЩ, които дават представа за американското виждане на света и средствата за неговата реализация. Това е базова информация, без която е невъзможно истинното разбиране на това, което е ставало и става в света. А както е известно, знанието на историята освещава разбирането на настоящето и помага да се прогнозира бъдещето.

Ако искате да седнете зад прословутата шахматна дъска, вие сте длъжни да знаете, как са се разигравали подобни партии в миналото. «Нашата основна задача се заключава в това да предотвратим повторна поява на нов конкурент на територията на бившия Съветски Съюз или в друго място, създаващо угроза, подобна на тази, която представляваше Съветският Съюз, - гласи Директива по планиране на въоръжените сили на САЩ от 1994-1999 г. - Ние сме длъжи да вземаме под внимание интересите на развитите промишлени страни в такава степен, че да лишим новите конкуренти от желанието да хвърлят предизвикателство на нашето лидерстви или да се стремят да изменят установеният политически и икономически порядък. Ние сме длъжни да имаме механизми на удържане на нашите потенциални конкуренти даже от помисли да играят по-значителна регионална или глобална роля». Тази стратегия CАЩ реализират последователно, системно и безкомпромисно.

Изобилствща с безспорни факти, детайли и препратки към документи, книгата на Уилям Блум представлява несомнена ценност и за неспециалиста, който иска да знае правдата за тези, които днес налагат на всички нас «демократически стандарти».


Вероника Крашенинникова - генеральный директор Института внешнеполитических исследований и инициатив, член Общественной палаты

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.