Tuesday, June 25, 2013

Българския протест - безсмислен и безпощаден

От около седмица България протестира. Тя протестираше и през февруари, и вероятно ще продължи да протестира през ноември. Протестът през миналата зима изглеждаше спонтанен, но днес вече се прокрадват смътни съмнения. Няма две мнения, че в протеста участвуват и се опитват да вземат връх местни радикални формации, използвайки провокации и платени "протестиращи", но в случая  се има предвид друго. И така как изглежда ситуацията в нейния най-оголен вариант.

И така протестът през февруари бе извикан от резкия скок на цените на електроенергията. Такъв скок няма как да не се отрази на джоба на българина, и естествено той излезе на улицата. Правителството на Борисов побърза да подаде оставка. Какво стоеше зад нея - зад нея стояха изключително неизгодните договори, подписани от същото това правителство с европейските електро-разпределителни дружества и фактически "американските" ТЕЦ Марица-Изток. Спасявайки се от народния гняв и от последствията от договорите, които трябва впоследствие някак да преодолява правителството абдикира. На базата на енерго-цените последва референдум за строителството на нова АЕЦ - Белене, в който населението гласува положително. Разрешаването на политическата криза бе завършено с избори за парламент, в които учудващо спечели пак старата управляваща партия. Напомням, ГЕРБ твърдо следва линията спусната от Брюксел и Вашингтон, въвеждайки "зелена енергия" (6-кратно над цената на тока от АЕЦ) и "американизирайки" ТЕЦ-ове "Марица-Изток", с отново по-виска от АЕЦ цена на тока, изкупуван от НЕК. В същото време НЕК разтрогна договора с Росатом за строителството на АЕЦ - Белене, по такъв начин довеждайки нещата до съд за неустойки и потенциален иск от 1 милиард евро. В такъв момент старата управляваща ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство. И тук театърът на абсурда заиграва със пълната си мощ. Носител на мандата става БСП, известна със старите си връзки с Москва. Очакван резултат са подновяването на преговорите с Росатом за строителството на АЕЦ и ограничаване на размаха с който действат ЕРД и "фотоволтаиците". В бъдеща перспектива страната постепенно ще плува все повече във руски, отколкото в американски и ЕС води. Увеличаване на процентното съотношение на тока доставян от АЕЦ-Белене след нейното построяване би довело до фактическо намаляване на цената на тока, дори при запазване на квотата, изкупувана от "фотоволтаици" и "американските" централи. Друг възможен резултат е връщането на страната като износител на ток, водещо до промяна на баланса на бюджета в положителна посока, което автоматично ще доведе до допълнително повишаване на жизненото равнище. Трети фактор в същата посока е развитието на газопреносната мрежа Русия - Западна Европа. Т.е. на фона на разрушеното производство, изкупените на безценица и пре-продадени на Запада предприятия, впоследствие разрушени, затворените от ЕС блокове на АЕЦ-Козлодуй това което ще се случи е малко, но вероятно забележимо подобряване на жизнения стандарт. Това разбира се накърнява нечии интереси. И в действие влиза изпитаната и отработена схема на колониалната администрация.

Начало на протестите бе положено с назначението на Делян Пеевски. Фигура повече от спорна, поради което бих определил назначението като провокативно. От друга страна според в-к Сега Пеевски е имал достъп до секретна информация на НАТО и ЕС. Точно преди избирането си според Сега: "той е получил достъп до най-секретна вътрешнодържавна информация при съмнителна процедура в свръхкратки срокове." Каква е била целта на това назначение? Възможно е Пеевски да е трябвало да изнесе или унищожи информация, съхранявана от ДАНС. Също така е възможно опитът за неговото назначение да е чисто провокативен - за полагане началото на новата вълна протести. Целта на юнската вълна - да се принуди правителството да подаде оставка по подобие на февруарския сценарии. По такъв начин движението в посока на Русия се забавя, с далечната (и непостижима) цел да бъде обърнато обратно. В същото време се вземат мерки чрез размествания на ключови фигури за спечелване на изборите от хора, които са достатъчно предани на метрополията (САЩ и ЕС), и достатъчно зависими от нея, които ще отклонят България от пътя и на изток. Явно Борисов показва самостоятелност, още повече неговия "втори милион" е налице, и той може да си позволи да не е "момчето за поръчки" на Западните колониални центрове. Второ трябва да се отбележи "спонтанността" на протестите от новата вълна, координирани във Фейсбук. Всеизвестна е координацията на сирийските главорези, които западът бащински нарича "въстанници" във Фейсбук. Известно е и използването на Твитер в движенията от "арабската пролет", както и работата на центрове за обработка на общественото мнение в интернет. На базата на тези факти можем да допуснем, че "българския протест" не е толкова спонтанен, колкото може да се покаже на пръв поглед.

Допълнено:  Турският премиер Реджеп Ердоган обвини американските социални мрежи в организация на безпорядъци не само в Истамбул, но и в далечна… Бразилия. И защо, всъщност, не? Нали дори при бегъл поглед на картата на света е очевидно, че Бразилия е главен геополитически конкурент на САЩ в Западното полукълбо.

А как стои въпроса в България?

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.