Saturday, May 16, 2015

Механизмът на изпаряване на световната хегемония на САЩ

Международното могъщество на САЩ е основано на три кита: на силата на американската армия, на мощта на американският долар и на всеобщият мит, че САЩ са най-великата страна в света. Във всеки смисъл: военен, икономически, политически, морален. И така ще е винаги. Именно такава картина на света налага Америка. Следва да се отбележи, че тя, в общото, не е чак толкова и грешна. Всички засега вярват в долара. Доларът е основна световна валута. Което позволява на ФРС да го печата във всяко необходимо количество. А ако някой някъде изведнаж започне да се съмнява, за там незабавно отпътуват американските войски, бързо и безуговоръчно да възстановят тази вяра. И всички отново вярват в долара. Но в последно време в някога настроеният механизъм нещо започна да поскърцва и почуква. А най-главното, започна прогресивно изпарение на вярата във вечността на фундаменталността на гущера.
Формално доларът на САЩ продължава да остава основна валута за международни разплащания. По данни на ВТО сумарният обем на международна търговия за 2013 година е бил $18,8 трлн. От тях непосредствено в долари са били 81% от всички операции. Това са $15,22 трлн. от които собствената външна търговия на САЩ е само $5,016 трлн., т.е. само една трета. А две трети се събират от търговия, към която Америка никакво отношение въобще няма. Но за да я водят, страните отначало отиват в САЩ и купуват от ФРС най-общо казано ненужна им валута. Прието е да се счита, че Вашингтон е измислил всичко това ради печалбата от конвертиране. Тя разбира се съществува. В края на краищата, ежедневно «чрез долара» се извършват над милиард транзакции, всяка от които донася на САЩ «мъничка стотинка» някъде примерно половин милиард долара на година. Но главна цел е друго: «всеобщността» на долара позволява пряко вмешателство не само в икономиката, но и в политиката на другите държави.
В качество на нагледен пример си струва да си спомним миналогодишната история с френската банка БНП-Париба. Министерството на юстицията на САЩ я обвини в нарушение обявените от Щатите икономически санкций против Судан, Иран, Куба и ред други страни. Американците никак не смути факта, че компетенцията на минюст на САЩ трябва да завършва на държавната граница на САЩ, а БНП-Париба е банка френска, работеща на територията на Франция и други страни, но не работеща в САЩ. И че представената за вземане глоба от $9 млрд. с 10% превишаваше цялата печалба на банката за 2013 година, в течение на която тя уж обслужвала финансовите операции на указаните страни — не смущаваше също. Глобата се наложи да се плати. Че и още да се уволнят «с вълчи билет» тринадесет високопоставени сътрудници, колкото и унизително това да не изглеждаше. Ибо в свят, където осем от всеки десет платежи, се провеждат в долари, неподчинението на даже толкова откровено нагъл диктат, фактически означава напълно изхвърчане от бизнеса.
С такива мили способи Америка продавя в другите страни необходимата и политика. Наивно е да се мисли, че носещите загуби американски антируски икономически санкции Евросъюзът поддържа просто за компания. Чисто от североатлантическа многолетна дружба. Как не! Още от 2005 год ЕС се подлага на най-мощен икономически и политически натиск от страна на САЩ. За усилването на който Вашингтон използва всички достъпни способи. Наистина, започвайки от 2011-а САЩ демонстрират прогресираща неспособност да подкрепят този натиск с военна сила.
Правдиво погледнато, смешната мартенска «драгунска разходка» това е всичко, което САЩ днес реално могат във военен план. При това, всичко това — даже по мерките на съвершенно безопасна Европа. Там, където американците «не обичат» съвсем откровено, нещата стоят още по-зле. САЩ си обеспечи разгром на милионната армия на Саддам Хюсейн само за сметка купуване на генералитета. Но днес да купят полковниците от ИДИЛ те вече не са в състояние, и ето - само 120-хилядната групировка въстаннически въоръжени формирования на Ислямската държава представлява за тях сериозен проблем. Независимо даже от това, че боевиците-ислямисти захванаха и взривиха в Ирак консулство на САЩ. Въобще преди петнадесет години Америка вдигаше в оръжие своята морска пехота и за къде по-малко. А тук се избърсаха. Танкове, оръдия, самолети и авионосци американците още засега имат. Желание да воюват — нямат. А без него всички опити да сведат контролът само до доларова хегемония фактически означават експлуатация на световната вяра във вечността на «зеленото». Та така, събитията от последните дни показаха, че вярата в американският долар в света започна да изтича.
На 18 април 2014 год Турция и Иран подписаха съглашение за превода на взаимната търговия на разчети в национални валути, с пълен отказ от използване в нея на американският долар. За справка: Турция е член на НАТО, а Иран се разглежда от Вашингтон в качеството му на основен партньор и съюзник в бойните действия с ИД. И какво? И нищо! За трите минали седмици САЩ на темата ирано-турско антидоларово съглашение не се изсказаха никак. Съвсем. Може да си помислим, че става дума за някаква смешна за САЩ сума. Само че в реалността нещата стоят малко по-иначе. Формално обемът взаимна търговия между тези страни е само $14 млрд. или 0,1% от тези $15 трлн., с помощта на които Америка държи света за… е, да кажем, за гърлото. То като че действително дреболии. Даже с отчет на намеренията на правителствата на тези страни да увеличат взаимният стокооборот двойно, до $30 млрд. за година. Все едно дреболии. Ако не си спомним за цял ред други подобни съглашения.
До този момент на взаимни расчети в национални валути, без участие на долара на САЩ, вече преминаха Русия, Китай, Индия, Бразилия, Австралия и Уругвай. Без долара Китай търгува с Япония. Аналогично съглашение е подписано между Русия и Аржентина. Както се казва, а сега дайте да сметнем. Само преди две години Китай «в юани» със чужди страни не търгуваше въобще. Днес обемът такива операции достига $1,3 трлн. Тук не влизат свопи, подписани от Пекин със своите водещи търговаки партньори: Япония (3 място), Бразилия (6 място), Индия (9 място) и Русия (10 място). За пример, Бразилия и Китай сключиха ежегоден своп за $30 млрд., който ще покрие не по-малко от 50% от взаимната търговия на двете страни. С перспектива пълен отказ от долара във взаимната търговия към 2018-2020 год. По аналогична схема за $15 млрд. в година се договориха да търгуват Индия и Япония. Преки бездоларови разчети за $3 млрд. Бразилия води с Уругвай. Така че ирано-турското малко камъче падна в купа с общ обем вече $1,3 трлн. или около 8% от световната търговия в долари.
Това значи, че всичко на всичко за трите минали години САЩ вече загубиха примерно 8% от своето доларово световно могъщество. И този процес активно набира обороти. Работата даже не е в това, че ФРС изпада във взаимните разчети между Русия и Китай или Русия и Иран. И даже не в превода в юани, рупии и руски рубли на взаимната търговия с Австралия, за сведение, 12-а икономика в света. Къде по-любопитна е по-нататъшната перспектива. А тя е, че най-вероятно, в близките две години на юан ще премине цялата китайска търговия съз страните от Африка, която през 2015 год се очаква да е в размер $100 млрд. Към 2025 — 2030 год само в национални валути ще се извършват взаиморазчетите между членовете на Евразийският икономически съюз. А и страните от БРИКС към този момент също планират да минават без долара напълно. А това са 30% от световния ВВП. Отчитайки, че половината от своята търговия ЕС също върти с БРИКС, то към бездоларовата зона може смело да отнасяме 45-48% от цялата световна икономика. Любопитно, за колко седмици към нея тогава ще се присъединят останалите страни?
Мълчанието на САЩ, които винаги са изказвали своето официално мнение по всяко, даже най-малко международно събитие, означава само едно. Американците осъзнават мащабите на надигащото се бедствие и разбират своята неспособност както и да е да го предотвратят. Вашингтон повече няма ресурси, достатъчни за провеждане на незабавна десантна операция на територията на «посмелите да се усъмнят». И да затворят кранчетата по маниер на френската БНП-Париба възможност също няма. От Pax America се отчупват късове от света, в които САЩ вече не могат да направят нищо. Въобще. Съвсем. Засега системата още се държи на натрупаната инерция на вярата във вечност на долара в света. Но темповете на появяване на нови «загибили вяра» говорят за това, че нейните запаси не са безгранични. Дори повече — те са напълно крайни и краят вече се вижда. А въпросът е само в това, на кой рубеж доларовата пирамида окончателно ще рухне под собственото си тегло, когато от днешните «десет надути трилиона» ще останат едва 3-5 или колапсът ще настъпи по-рано? В това, че той ще настъпи в близките десет години, вече не се съмнява никой.
Александр Запольскис
Източник

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.