Wednesday, May 27, 2015

Щатите към Македония: Имате «Турски поток»? Тогава идваме при вас!

Штаты - Македонии: Есть «Турецкий поток»? Тогда мы идем к вам!


Докато от столицата на Македония Скопие, където в средата на месеца на улицата излязоха както противници, така и привърженици на действащото правителство няма новости, у нас има време за анализ на случващите се на Балканският полуостров събития.

МакМайдан. Хронология на събитията

Забъркването започна с това, че се включи «националният фактор» - възникна напрежение със съседна Албания, доколкото албанците, живеещи в Македония, косвено обвиниха в помагачество на боевиците, на 9 май устроили безпорядъци в Куманово, където загинаха македонски полицаи. После лидерът на опозицията, кмет на град Струмица, Зоран Заев публикува записи на телефонни разговори, като че изобличаващи днешният премиер Никола Груевски във вземане на подкуп за подписване контракт с Русия за строителството на «Турският поток».

Нататък се включи стандартната логика на «цветна революция»: многохиляден митинг на «нищият народ» пред Дома на правителството с импортна апаратура и професионално направени транспаранти «Долу Никола» (пак добре, че пирожки нямаше), а после и безсрочна акция на протест с палатков лагер.

Едновременно с опозицията, буквално на разтояние километър, свой лагер разгърнаха и привърженици на днешното ръководство. След това штабът на опозицията бе пренесен в родното място на Заев – Струмица. Жителите на града, понятно не бяха във възторг от случващото се под прозорците им, и поискаха оставката на Заев от поста кмет. В добавка бе публикуван видеозапис, изобличаваща самият глава на опозицията – на кадрите Заев изнудва някого за подкуп.

След този инцидент Зоран оставка не подаде, но в срочен порядък замина в Страсбург, видимо за поредната порция инструкции. Сега на скопският фронт няма промени: в Македония е по лятному горещо, но спокойно – хората разслабено седят на поляните около палатките, в магазините и банките също цари щил. Паника и скандиране практически няма.

А кукловодите кои са?

Мисля отговорът на въпросът кой е организатор на този «МакМайдан» е очевиден. Безпорядъци и етническа нестабилност, а също сваляне на легитимната власт под предлог «насаждение на демокрация» (почеркът се разчита на «раз-два») са отработена схема на САЩ. Напълно е вероятно, че Щатите не са и планирали мълниеносна революция, а са искали просто да подплашат македонските власти, нали те посмяха да кажат предварително «да» на «Турският поток». А този газопровод по икономически и политически съображения, е като трън в едно място за Вашингтон, и те ще предприемат максимум усилия проектът да не се състои, както това бе с България и «Южен поток». А съвсем пък сега, когато САЩ открито вървят на конфронтация с Русия и се стремят да я «изолират» и «разкъсат на части», новият газопровод стана «стратегическа височина» за антируската политика на Щатите.

Промеждутъчно фиаско

В този момент «МакМайдан» е твърде вялотекущ проект: на митинг в Скопие излязоха едва няколко хиляди (Държавният департамент пари ли малко е заделил, що ли?), да и Груевски не възнамерява да напуска своя пост. Така че даже да подплашат Македония у Щатите се получи зле. Макар да не изключвам вариант за втори и трети опит от Вашингтон. В Киев у тях също не веднага се получи. Виж само Македония – не е Украйна, народът отлично помни Сърбия и Косово, и не се поддава на провокациите на държавно-департаментовските спецове.

Zolotoy,
Специално за Politikus.ru

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.