Monday, June 1, 2015

Spiegel: САЩ «забравят» за санкциите против Русия, когато им е изгодно.

САЩ и Русия продължават сътрудничеството си в някои важни области, независимо на санкциите, пише Der Spiegel. Особено активно е сътрудничеството на двете страни в сферата на авио- и машиностроението, а също в сферата на компютърната безопасност. В същото време европейските компании носят огромни загуби, доколкото, за разлика от САШ, Европа педантично съблюдава антируските санкции, подчертава изданието.

Тексаската фирма Bell подписа лицензионно съглашение с «Уралски завод за гражданска авиация», съобщават журналистите от Der Spiegel Павел Локшин и Матиас Шеп. Предприятието принадлежи на държавният концерн «Ростех», възглавляем от Сергей Чемезов – приятел на Владимир Путин от времената на службата им в КГБ в Германия. След «анексията на Крим» и поддръжката на опълченците в източна Украйна отношенията на Запада към Русия са «далеч от нормалните», подчертават авторите на материала. И «Ростех», и Чемезов са внесени в американските санкционни списъци. Но компания Bell, специализираща на строителство на вертолети, това видимо не вълнува.
Както пишат авторите от Der Spiegel, Владимир Путин знае, че много страни от ЕС, такива като Гърция, Словакия, Австрия и Унгария, се отнасят към санкциите скептически. Немските бизнесмени също се съмняват в техният смисъл и полза. Например, немската компания-производител на програмно обеспечение SAP по политически съображения се отказала от обновяване на своите програми за руските си клиенти. От това пострадаха такива корпорации, кати «Роснефть» и «Транснефть». В резултат обаче европейските машиностроителни фирми се оплакват, че американските конкуренти заобикалят санкциите.

«Американците оказаха върху Европа голямо давление с цел въвеждане на санкций – заяви Франк Шауф, ръководител на Ассоциацията на европейският бизнес в Русия. – Забележително е, че сами те през миналата година увеличиха обемите на търговия с Москва». «Делът на Русия в американската външна търговия съставя 3,7 %, затова Вашингтон с такава лекота въведе санкции» – подчерта Шауф. В същото време докато външната търговия на ЕС с Русия се съкрати с една трета, товарооборота между Русия и САЩ се понижи само с 6 %. «Американските санкции засягат области, в които търговският обмен и по-рано бе малък, например, военна продукция» – отбеляза президентът на Американската търговска палата в Русия Алексис Родзянко.

Например, през юли 2014 год компания Boeing и най-големият в света производител на титан, руската компания «Ависма», удължиха своето многогодишно сътрудничество до 2022 год. «Когато за американската икономика това е изгодно, САЩ са готови да направят “пауза” в новата студена война с Русия», – отбелязват авторите на материала в Der Spiegel. Boeing получава от «Ависма» 40 % от суровините за производство на хидравлически механизми и шаси. В Москва също се намира център за научни разработки на Boeing, в който работят 1200 инженери. В днешно време те работят на първо място над моделът Boeing-777x, който ще стане конкурент на Airbus A350. А през януари московската двигателестроителна фирма «Энергомаш» и американската компания Orbiral Sciences подписаха договор за създаване на 60 двигатели за американската ракета-носител Antares. По данни на авторите от Der Spiegel, първите двигатели ще бъдат изпратени в САЩ през юни.

Подумите на  Локшин и Шеп, «в днешно време немските концерни се намират под двойно давление: първо, те са принудени да се борят с последствията от санкциите, второ, с преориентацията на Кремъл на изток». През май Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин договориха сътрудничество между страните им в проекта по създаване на съвременни влакове и строителство на високоскоростна магистрала от Москва до Казан. Стоиността на проекта е 20 милиарда долара. Китай вложи в проекта 6 милиарда долара.

«За подобно мениджърите на Siemens могат само да мечтаят. По изказвания на експерти, до конфликта в Украйна този проект би могъл да бъде спечелен от немците» – резюмират авторите в Der Spiegel.

Фото: Reuters
P.S. 
Има такава пословица :
Скъперникът - плаща два пъти, глупакът - три пъти, балъкът - постоянно!  С което вас, немците, и ви поздравявам!

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.