Monday, June 29, 2015

Лъжец, лъжец! На водещите СМИ това няма да хареса ("Philip Butler", САЩ)

Лжец, лжец! Ведущим СМИ это не понравится ("Philip Butler", США)
Хората постоянно ме питат: «Защо си на страната на Путин?» Е, това напълно може да обясни такава проста функция на браузера, която наричат «скриншот». Аз не обичам лъжата, особено тази, заради която гинат хора. Дори повече, аз ненавиждам нечестният спорт и неспортното поведение. А Путин, той е най-добрият спортист сред световните лидери. Но болшинството хора вече знаят това.

Ето този скриншот от новините, за който говоря. Това е което виждаме ежедневно, ако читем новини в Америка или в Британия.
Ще забележите, че новините на Google дават на няколко стотин милиона хора само това, което поръчва Държавният департамент на САЩ, и почти нищо повече. Нима не е любопитно, че изданието Military Times твърдо заема първо място в моят резултат от търсенето?

Заклатилата се руска икономика, побъркалият се на надпревата във въоръженията Путин — с тези и други слухове американците се хранят вече година и половина, а те даже не се жалват, няма да кажат, че тук нещо не е чисто, няма да се засъмняват. Мои колеги и приятели четят нататък, като че това съвършенно не е важно. Но това е важно! Ако те гълтат такова, то никаква надежда за свободна Америка няма. Останалото ви е известно от учебниците по история.

А сега дайте да погледнем на това, което всъщност е замислил Путин, става ли? Е, след като всички сме така наплашени и искаме да узнаем неговата следваща стъпка. Преди около шест часа  Путин проведе заседание с постоянните членове на своя Съвет по безопасност. Макар новините на Yahoo и останалите това не забелязаха, Путин помоли министъра на външните работи Сергей Лавров да доложи за срещите си в Париж. Лавров каза:

«Като цяло бе небезполезно, защото, независимо от някои препирателства в хода на обсъжданията, все пак главен резултат стана потвърждение на безалтернативността на минските договорености».

В новините, които четат американците, вие няма да намерите нищо, освен умела пропаганда, напълно игнорираща много факти. Видимо на публиката е просто неинтересно, че да провежда модернизация на армията Русия принудиха плановете за разширение на НАТО. Но Associated Press възлага вината за рейтинга на популярност на Путин (почти 90%!) на държавната пропаганда. Тук е съвсем на място пословицата «Която и крава да мучи». Несъгласните в Русия днес са така редки, като зъби у кокошка, и всички го знаят. Е, с изключение на народа на Съединените Щати. Но подозирам, че и той започва да разбира.

А сега най-интересното. Навярно, мнозина от вас се интересуват, защо алтернативните средства за масова информация, такива като Russia Insider, The Saker и даже Sputnik с RT така често се жалват на вълна дезинформация в СМИ. Но има една много важна причина, защо американците включват дурак, когато става дума за Путин и за много друго. Когато имате свободна минута, копирайте и пуснете в търсачката Google подзаглавие от всяка важна статия от водещите СМИ. Резултатът ще е много показателен, виж долу.


Google може да се използва за разпространение на контент по цял свят. Забележете как фразата от Military Times се използва във осем с плюс хиляди информационни съобщения.

Поразително, нали? А сега си представете медиен мейнстрим от второ ниво с малко по-различни заглавия, подзаглавия и т. н. Пуснете в търсачката по-малка риба, но също така важна. Приведената ниже статия от Newsweek показва с каква лекота корпоративните СМИ могат да контролират всичко, което виждате и слушате в Америка. Вие правилно прочетохте, аз казах «всичко».


Новините се съставят от няколко истории, които се разпространяват по обширната мрежа СМИ, намиращи се в собственост на малка клика хора.

Добавете тук Reuters, BBC, всичко, което владее Рупърт Мърдок, и вие ще получите готова рецепта за управление на тълпата. Погледнете какво се случва, когато статия в Sky News се повтаря многократно.


Сега всички мислят еднакво.

Има ли въпроси? Не би трябвало. Comcast, Dreamworks и целият останал Холивуд — вашето тяло и разум владеят някои влиятелни люде, на които е нужна война с Путин и с Русия. Вие можете да поспоритте относно войната, но нямате възможност да сравнявате новостите в руските СМИ с това, което по цял ден и всеки ден виждат 99% от американците и британците.

Путин въоръжава Русия? А къде да се дене? Що за лидер би бил той, ако не би го правил, когато НАТО стои на прага, а американският народ се е превърнал в бездумни зомби, намиращи се под контрола на търгуващите с оръжие милиардери?

И това е единствената история, която ви е нужна за днес, без разни говна.
 
Автор Фил Бътлер (Phil Butler)

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.