Thursday, June 4, 2015

Deutsche Wirtschafts Nachrichten: Европа я чака сътбата на Римската империя.

В Европа протича упадък на морала и нравственността в обществото, а също разрушаване на демократическите ценности, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Тези процеси са подобни на тези, които са протичали в Древен Рим в периода на неговият залез. «Оболванане» на гражданите, «лов» на данъчни уклонисти, глобално следене, необмислени разходи на бюджетни средства – всичко това са верни признаци на неизбежният крах на «Европейската империя», счита авторът на статията.

Европейските политици и партии забравят, че са длъжни да защитават демократическите ценности, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Печатането на не подкрепени с нищо пари неизбежно води до упадък на морала и нравственността в обществото, счита авторът на статията. Процесът на разпад в Европа напомня на немският журналист събитията по време на залеза на Римската империя. Неуважение към Върховният съд, отсъствие на пълноценни дебати – всичко това са признаци за демонтаж на демокрацията, пише изданието. При това най-много от всички страдат обикновените граждани, а именно - европейските данъколатци.
Когато крупно съдружество страни се превръща в огромна машина за печатане на пари, следва разрушение на демокрацията и правовата държава до тогава, докато парламентът не стане чиста формалност, продължава автора. Днес такава формална структура е во главе на Евросъюза. У Европарламента няма никакви права, и той просто удовлетворява нуждите на европейската политическа класа. А в немският бундестаг всички важни решения взема управляващата коалиция, без да се съобразява с мнението на останалите.

Демократическите права на гражданите се урязват, при това тях самите се стараят да «оболванят», пише изданието. Политиците не желаят обикновените европейци да се възползват от тези малки възможности, които още им остават за защита на своите спестявания и собственост. Главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер веднаж заяви, че «в сложна [икономическа] ситуация е необходимо да се лъже». По негово мнение, лъжата е необходима, защото всяка дума на политика може да извика «реакция на борсата». Именно затова той предпочита «тайни преговори в тъмна стая». Но, както отбелязва изданието, «тому, който веднаж е излъгал, повече не му вярват».

В Европа се наблюдава криза на доверието на гражданите към политиката на правителствата, продължава авторът. По резултати на изследване на Университета Хохенхайм, само един от 10 немци вярва в това, което държавните деятели говорят за европейската криза. Дефицитът на доверие се гради също и на очевидни правонарушения. Европейската централна банка формално следва буквата на закона, но това не му пречи да действа в обход на съществуващите правила с помощта на своите партньори в банковият сектор.

Икономистът Лоуренс Рид изследва причините за гибелта на Римската империя и открива маса исторически паралели с днешната ситуация в Европа. Множество трибуни* в Древен Рим предпочитат да живеят за държавна сметка, отбелязва той. Получили длъжност в правителството, те започвали да грабят хазната, за да изпълнят своите предизборни обещания. Малко преди Рождество Христово приблизително една трета от римляните живели на държавна сметка. Днес това се нарича «държавна квота», отбелязва авторът. В Германия количеството на тези, които в тази или друга степен живее за сметка на държавата, достига 44,7%. Това са пенсионери, държавни служащи, безработни, студенти, а също хора, получаващи пособие по бедност Hartz IV.

Ситуацията в Европа се задълбочава също от демографическият фактор: младото трудоспособно население става все по-малко. Намиране на средства за пенсионни разходи става все по-трудно. Рид разказва, към какво може да доведе това с пример от Древен Рим: «В хода на мощна дългова криза правителството снижава кредитният процент до нула и силно увеличава раздаването на кредити. Държавните разходи нарастват до невероятни размери». Но политиката на нулева процентна ставка не помага да се спаси Римската република.

«В резултате на дълговата криза много провинции губят своята независимост» - продължава Рид. За да може народът да е в добро настроение, в Древен Рим се провеждат гладиаторски боеве. Днес футболните шампионати – това е нов «опиум за народа», пише изданието. Глобалното следене може да се разглежда като някакво продължение на таинството на изповедта. При това светата инквизиция също има свои последователи: в съвременна Европа спецслужбите устройват «лов» на данъчни уклонисти.

В залеза на своята империя Древен Рим извършва «морално и икономическо самоубийство», пише изданието. Днес Европа се намира в същата ситуация: телевизионни развлечения, потъпкване на демократическите ценности, преследване на данъчните уклонисти и прочее. Властите предлагат на народа хляб и зрелища, играейки при това с огъня, заключва авторът в завършек на статията.

*Трибýн - длъжностно лице в Древен Рим (заб. RT).

P.S. Цитат: "«Оболванването» на гражданите, «лов» за данъчни уклонисти, глобално следене, необмислени разходи на бюджетни средства – всичко това са верни признаци на неизбежният крах на «Европейската империя», счита авторът на статията....", авторът толерантничко премълчава за още една беда на Европа -  хомосексуализмът, който с такъв успех внедриха в обществото кукловодите. Това е и понятно - за такова може и параграф да получиш. 
Римската империя загина в разкош и извращения. В случая с Европа остава само да кажем - Амин.........

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.