Tuesday, June 30, 2015

За Гърция и дълговете

Първи път бях в Гърция през 1996 година, а в Атина - през 1998-ма. Още местната валута беше в ход. Който говори, че гърците не умеят да работят - лъже безбожно. Те не умеят да създават видимост за работа. А го разбрах когато ферибота от остров Сими подхождаше към пристана на Атинският порт. Отговорният за швартовите операции матрос грък седеше до масичка на палубата и пиеше кафе. Беше сам. До брега оставаха 20 метра. Той пиеше кафе... 15 метра.Той пиеше кафе. 10 метра. Пиеше. 5 метра. Гръкът без да бърза се отдалечи от маскчката с кафе, хвърли вързалото... Точно така на кея се откъсна от кафето друг грък. Единият хвърли вързалото, другият го прие. Хванали-завъртели-затегнали. 30 секунди. И се върнаха да пият не изстиналото кафе. Всеки към своята чашка. Колко пъти после в круизите съм наблюдавал процес на швартовка - на брега няколко човека, на борда няколко човека, викове псувни и в пъти по-дълго. Да работиш без псувни и прахоляк - това трябва да се умее.

А после ги взеха в зоната евро. Първото нещо им забраниха да строят кораби. Типа в еврозоната за това отговаря Германия. И корабостроителниците за супертанкери (Онассис строеше) отидоха в разход. После забраниха да продават маслинено масло. Даже плащаха за сечене на маслиновите градини. 300 евро за дърво. Домати в Гърция започнаха да вкарват. Без майтап. (Какъв майтап? А в България не вкарват ли? - бел.пр.) Вместо червени домати последните три години имаше зелени, като че изпод Вологда. Нагънаха ги да вдигнат заплатите до евростандарта. Заповядаха да вдигнат цените за гориво. Това доби местната промишленост. Е и дойчбанк откри за всички евтини кредитни линии специално за покупки на немските стоки...

През 2008 година Атина се превърна в бунище. Под 1000 евро на чистачите да се плаща не може, а повече - бюджетът не позволява. Затова законите на еврозоната задължават да се плаща помощ на безработните два пъти над това, което средният грък получаваше до встъпването в еврозоната. Промишлеността убиха по заповед от Берлин - безработните три пъти скочиха. Къде да се вземат мангизи, че на всички помощ да се плаща? През 2008 година около атинският музей за 15 минути три пъти ми предлагагаха дрога.

Ако у Гърция нямаше задължавки пред Евросъюза, то оказала се в задница, можеше да се девалвира валутата, да се вдигне конкурентоспособността на промишлеността и така тя да се спаси. Но еврото е едно за цялата зона. И такава възможност, каквато имаше Русия през 1998 год, у Гърция няма.

А цените в един и същ хотел излетяха за 10 години от 285 долара до 1200 евро за седмица. Въобще от 2012 година в Гърция спрях да ходя на почивка.

А сега съдете сами. Да връщат ли дълговете или не.


© Гюрзец

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.