Monday, May 4, 2015

Русия запасява злато — САЩ трябва да се безпокои

Тод Ууд (L. Todd Wood)
Золотые слитки 999,9 пробы из фондов Гохрана

Тази седмица Централната банка на Руската Федерация публикува на своя сайт съобщение, че през март Русия е купила примерно 30 тона злато, и сега общият обем на златният запас е 1238 метрически тона. По данни на Международният валутен фонд, днес Русия заема пето място в света по обеми на златният запас. И това е само това злато, за което Русия е информирала света! Както и Китай, Русия, напълно вероятно, предоставя на МВФ, който е контролиран от САЩ, далеч не пълната информация за своите златни резерви. Запад също си струва да се вълнува по повод това, че Китай също сега се запасява със злато, но това е тема за друга колонка.

Защо това е такъв проблем за Запада?  Това не е проблем, ако разглеждаме този факт откъснат от събитията, злучващи се в света. Но ако вземем под внимание съвременната геополитическа история, Русия запасяваща се със злато — това е предвестник на бъдещи промени. Освен това, този факт, че Русия трупа злато, ни позволява в някоя степен да разберем ходът на мисли на президента на Русия Владимир Путин.

Струва си само да погледнем бюджетната и валутната политика на нашата днешна администрация, и вие ще разберете, че нашият астрономически суверенен дълг, безразсъдното харчене на средства и растящата уязвимост на националната валута в крайна сметка ще ни доведат до катастрофа. Всеки обективен анализатор разбира, че нашите противници гледат в бъдещето и се опитват да се възползват от нашите слаби  места. Военните наричат това асиметрична война. Но лично аз наричам това разумна дългосрочна стратегия.

Русия, независимо от целият и авторитаризъм и ксенофобия, притежава едно изключително качество: Русия постъпва така, както е най-добре за Русия. Тя прави стъпки, които, по мнение на Кремъл, увеличават нейната мощ. Тя не се стреми да се понрави или да угоди на идеалистичният, излишно оптимистичен и политкоректен Запад. Русия вече премина през това, опита, и не сполучи. Това се казваше Съюз на съветските социалистически републики. И аз не разбирам защо Запад не може да се учит от неговият печален опит.

Русия вече не е социалистическа и не е комунистическа страна. Те са националисти. В някакъв смисъл Русия е капитализъм на свободната конкуренция даже в по-голяма степен, отколкото Запад. Там няма достатъчно силна система за социална защита, и страната управляват олигарси. Аз често казвам, че в много отношения Русия в своето развитие е изотстанала от Запада със 150 години. Те преживяват епохата на бароните-разбойници, сблъсквайки се с всички проблеми, присъщи на такова общество.

Москва натрупва златни запаси, защото, по нейно мнение, това ще повиши ценността на рублата и ще го направи по-стабилен. Както и Китай, Русия е замислила дълга игра. Русия вижда, че икономическата мощ на Запада намалява, и се готви за този ден, когато те ще си сменят ролите.

На Уол-Стрийт говорят, че процентните ставки са ниски до тогава, докато не се повишат. В настоящият момент ключевата процентна ставка на Русия е достатъчно висока и се измерва с двузначно число. Централната банка бе принудена да вдигне ключевата ставка, независимо от ущърба нанесен на икономиката, за да спаси националната валута. Това сработи. Но Русия практически няма дългове. В САЩ ние почти нищо не правим, за да изплатим дългът, сумата на които се приближава към отметката 20 трилиона долара. Нашата Федерална резервна система се вмесва, за да удържа процентните ставки на неестествено ниско ниво. Увеличението на процентните ставки даже на 1% ще се обърне на стотици милиарди долари лихви по обслужването на дълга, а това ние просто не можем да си позволим. И именно в този момент подкрепената със злато рубла ще встъпи в играта.

Русия го знае. Целият свят го знае. В съвкупност с отсътствието на силно ръководство нашата икономическа слабост прерастна във военна и геополитическа слабост на световната арена. Само погледнете какво се случва. Опасните страни повече не се боят от реакцията на САЩ — ние сме разорени! И това е само начало. Макиавели е казал: «По-добре нека се боят, отколкото обичат». Аз се опасявам, че днес от Америка вече не се боят и не обичат.

Нашата безотговорност, причина за която стана отсъствие на финансова дисциплина и в двете партии, ще доведе до сериозни, катастрофически последствия. Имам предвид, че се задават излкючително тежки времена. Сериозно, на младото поколение американци ще се наложи още веднаж на свой собствен опит да научи жестоките уроци на миналото. И те могат да се окажат съвершенно неготови за тези изпитания.

Ние предоставихме на нашите икономически и възможно военни противници икономическо оръжие. Това е бомба с часовников механизъм. В някой момент Федералната резервна система ще загуби контрол над пазара на облигации. Нашата национална валута ще струва не повече от тази хартия, на която е напечатана. И западните тежеловесни, социалистически държави на всеобщо благосъстояние ще рухнат под собственото си тегло. (Да, може известно време да се живее на кредит. Накрая дългът трябва да се плати, и длъжникът трябва много и без отдих да работи на каменоломната в затвора - бел.пр.)

Русия стои в очакване на този ден, когато Америка се събуди и разбере, че Русия — това е страна, националната валута на която е подкрепена със златни запаси. Независимо от своите днешни икономически проблеми и независимо от това, че нашият президент говори за неговото мнимо господство на световната арена, Русия чака този ден, когато ще може да остави САЩ назад. Отчитайки нашата днешна траектория, това е само въпрос на време.
Източник: http://inosmi.ru/world/20150503/227824278.html

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.