Sunday, August 30, 2015

Интересът на Америка - да създаде "дъга на нестабилност" около Евразия

Източник: http://cont.ws/post/116213
Автор: Сергей Филатов

Със съкращения.
 
Така се случва. Когато обясняваш това, което е абсолютно ясно и понятно за теб, някои читатели започват да възразяват и се съмняват в изводите - "не е убедително", демек.
А затова - в потвържение на регулярно публикуваните тук, в блога, аргументи - много показателни ще бъдат тези откровения от знаменитият Джордж Фридман, ръководителят на не по-малко знаменитата организация, именуваща се "ЦРУ в сянка". Организацията се нарича както вече се досетихте, "Stratfor".
Мнението на Фридман днес се възприема, като... Ще го кажа другояче. Фридман днес - това е "рупорът на Вашингтон". Ето така е по-вярно.
Джордж неотдавна публикува своят пореден анализ на геополитическата ситуация - той понякога и в детайли навлиза, но главно анализира тенденции. Анализира, гледайки от своята, естествено, камбанария. И камбанарията се намира, съдейки по много нюанси, не в Хюстън, откъдето работи "Stratfor", а в Окръг Колумбия...
Тази картинка съпровожда коментара на Фридман по темата:





И ето, в текста на Фридман "The Geopolitics of the United States, Part 1: The Inevitable Empire" - "Геополитиката на Съединените Щати. Част 1: Неизбежната Империя" са формулирани именно тези тезиси, които извикаха неприятие на някои читатели на блога, когато излагах същото преди няколко месеца.



Специално обръщам Вашето, уважаеми колеги, внимание на това, че понякога един поглед на картата е достатъчен, за да обхване развиващите се на Земята събития, като че гледайки на тях "от Луната" - всичко е много компактно, и всички процеси и тенденции изглеждат като на длан, а също и в цялата си взаимозависимост.


Фото reutovtk.ru

И така, цитат от Фридман:
«Интересите на САЩ в областта на икономиката и безопасността са неразривно свързани със събитията, случващи се на дъгата, простираща се от западната област на Тихият океан и Източна Азия до Индийският океан и Южна Азия(sic!), създавайки смес от възникващи предизвикателства и откриващи се възможности. Съответно, в същото време докато въоръжените сили на САЩ продължават да влагат принос в обеспечение на глобалната безопасност, ние, по необходимост, ще проведем пребалансировка на силите в направление азиатско-тихоокеанският регион».
Така-така-така...
Какво означава това? А това означава пряко политическо потвърждение на факта, че картината на многочислени кризи, нарисувала се около евразийският Хартленд, не е случайно стечение на обстоятелствата, но - пряк резултат от целенаправлените действия на джентълмените от град Вашингтон, Окръг Колумбия.
Ето как изглежда на картата ("от Луната") този пояс на нестабилност, обхващащ южното подкоремие на Евразия:




Още веднаж ще процитираме наш материал по темата:
"До сега в Азия не бе повдиган даже въпрос за колективната безопасност.
Изглежда днес, когато е запален целият южен ареал на огромният материк – от Корейският полуостров до Украйна: през спорните острови в Южно-Китайско море, Хонконг, Мянму, Афганистан, Иран под санкции, Ирак и Сирия, ИГИЛ, войната в Йемен, палестино-израелският конфликт, кавказският възел, Приднестровието и накрай, Украйна – решението за въвеждане на ред в собственият дом за Евроазиатските Гиганти е назряло!"
И това е много забележимо. Възможно, не за всички...
Но Фридман пряко потвърждава, че у наблюдателите, виждащи именно такава картина, няма аберация на зрението, и пред тях е именно "дъга на напрежение". Че те виждат територии на огромно хаотизирано пространство около Центъра на Евразия, който британският геополитик от началото на ХХ век Маккиндер е именовал "Хартленд".
Фридман пряко заявява, че тази картина се е проявила не-слу-чай-но! Така е и било замислено!
За да не сме голословни, достатъчно е да погледнем Европа, помислила се в право - заедно със САЩ - да унищожи Югославия, Ирак и Джамахирията, и алчуща падение на Сирия. Вчера - авиацията на САЩ, Франция, Британия и другите страни от НАТО разравняваше Югославия, Ирак, а после и Либия. Днес - стотици хиляди азиати и африканци, напуснали разбомбените градове и унищожените жилища, се хвърлиха в Европа за спасение. И тази разбудена от бомбандировките людска маса ще стане този жив и съвсем не толерантен отговор на стратегическият замисъл на джентълмените от Вашингтон, Окръг Колумбия.


(Тази маса бежанци ще изпълни още една задача - макар поначало може би непредвидена. Ще внесе нестабилност вече в сърцето на Европа, пренасочвайки ресурси към "тихите острови" - САЩ. - бел.пр.)

Благодаря, Джордж! А то "мужиците се сумляват" - не грешат ли, може ли да вярват на очите си?
Фридман потвърди - може!

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.