Friday, July 1, 2016

Си Цзинпин: Русия и Китай могат да създат алиянс пред който НАТО ще бъде безсилно

Председателят на КНР Си Цзинпин в своята реч днес 1-ви юли отбеляза стратегическата необходимост от съюз между Русия и Китай, който според него ще определи бъдещето световно устройство.
«Светът се намира на прага на радикални промени. Ние виждаме, как постепенно се руши Евросъюза, как търпи крах икономиката на САЩ, и всичко това ще завърши с ново световно устройство. Така както по-рано не ще бъде вече никога, след 10 години ни очаква нов световен ред, в който ключов ще бъде съюзът на КНР и Русия», заяви Си Цзинпин.
По негово мнение отношенията между Русия и Китай не трябва да се ограничават само до икономически отношения, двете страни могат да създадат алтернатива на НАТО.
«Днес наблюдаваме агресивните действия от страна на САЩ, както по отношение на Русия, така и на Китай. Аз считам, че Русия и Китай могат да създадат алиянс пред който НАТО ще бъде безсилно и това ще положи край на империалистическите стремежи на Запада», отбеляза той.
Също така Си Цзинпин е убеден, че Китай е необходимо да модернизира своята армия.
«Създаване на армия, която съответства на международният статус на нашата страна — това е стратегическа задача. Ние трябва да съединим икономическото развитие с развитие на отбраната, да модернизираме армията така, че тя да бъде съвременна и стандартизирана… Ние трябва всестранно да движим напред реформата във военната сфера, за да създадем армия, която би била дисциплинирана и би могла да побеждава» — заяви Си Цзинпин, във своето изказване на тържественото събрание по случай 95-годишнината на Комунистическата партия на Китай.

http://cenznet.com/2016/07/01/...

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.