Wednesday, July 27, 2016

Западът започна да върти "непотребности" с БВП

Статията е написана в хумористичен стил, разкривайки манипулации с икономическите показатели подобно на статията: Валентин Катасонов: «Икономически ръст» - Блъф на западното «благополучие»
----

Минутка весело за това как в Нормалните-такива Страни живеят.
"РБК: Европа за пръв път включи в разчетите на БВП наркотърговията и проституцията"
Известно е, че в Нормалните Страни има непрекъсваемо развитие, подобрение и процъвтяване. Пътищата вече 30 години мият с шампоан, навсякъде лазерни роботи, а хората отдавна работят по 15 минути за седмица и с денонощия седят на тесните улички с паваж. И попиват кафе и престижно пиво под музика от "Амели". Наоколо такава всякава умиротвореност, всички обсъждат модата, браковете на известни актьори, показват си марковите часовници и дрънкулки от Тифани.
А после сядат в спорткари и отиват да правят селфи в разкошни екологични гори, където местните жители, чистички и в акуратни немски къщички донасят като подарък домашни вина и сирена разнообразни.

Не говоря за епидемията от амфетамин в московските офиси ако нещо.
Та така, за БВП.
За да може по отчетите всичко да е Както Трябва (т.е. непрекъснато все по-добре и по-добре), трябва схемата на отчет на всякакви показатели да се променя. Иначе ще се открие нехубаво, непозитивно, неготино, а за това, знаете, могат и да ви понабият обезумели от щастие и лична успешност офис мениджъри. За това ли те в детските градини за проценти по сделката развалени домати са пробутвали, че в такава ти Европа да ходят и да се чекват?
Къде е, мммамаму, Амели? А? Защо вместо податлива французойска гръд има здрав пакистански болт?
Преразглеждането на методиките започна някъде през 80-те, когато пикът на технологичност започна да спада, физиците-лирици от 60те се спихнаха и пропиха, фантастите спряха да пишат за далечният космос и открития, и започнаха да пишат 117-томници за елфийки с остри гърди, а биещите се за текст и смисъл рокери отстъпиха събитийната сцена на "известна негърка, която се развежда 4-ти път с известен негър с три съдимости, при това последната получил на фешън-вечеринка в басейна".
Да вземем например, процента безработни. Ако го смятаме както обикновено, т.е. предполагайки, че хората работят, то ще бъде зле и все по-зле. Затова трябва да се вдига възръстта на участниците на преброяването. Нали строим икономика на бъдещето, където всички до 40 години Търсят Себе Си и Се Определят, седейки на врата на родителите и живеейки в онлайн-игри, трябва да разбираме, нали, че, нали, не сме ватници.
Затова да допуснем в Европа общият процент отначало се е считал от 16 години, после от 18, после от 20, после от 21, и въобще мисъл има, че трябва от 25 да се почва - до това време нали всички учат не стават, в пот, да работят - не никаква възможност.
Плюсовете са ясни - процентът работещи в тази категория е малък, а работещи легално - още по-малък. Изключваме - получаваме приятни цифри. А това, че на 24 години човек нищо не умеет и не иска - пффф, а кого го чука това, той в статистиката няма да влиза.
Аналогично - с работещите пенсионери. Ако грамотно се включат само някои категории в отчета (е да допуснем върви у човека година за две и ранна пенсия), то процентът безработни може както да се увеличи, така и да се намали. Статистиката - наука точна; когато трябва да се даде изчерпателен и абсолютно обективен отговор, тя ясно и недвусмислено фиксира факта, пряко така и обявявайки - "да, напълно може да бъде даже, навярно, не е изключено но и не и обезателно".
И такова има много.
Смятането на БВП - най-вкусното, т.к. най-широко в плана тълкуване. Да допуснем, слагате Вие на сметка в американска банка сто хил гущера, а после ги теглите веднага. БВП на САЩ ще израсте с 300 и няколко хиляди - т.к. отчита се и оборота (точно 200), и например потенциална печалба на банката, и застраховка на сделката, и куп всякакви други от серията "ами ако изведнаж".
Затова и огромните рейтинги и ослепителните успехи бяха, ще напомня, яко подкосени от "краха на доткомите" - тогава още смешните по разходи веб-проекти масово наобещаха на всички златни планини и масово се осраха. За това сега се стараят да забравят, но просто си представете какво ще е, ако аналог се случи сега.
Какво ще стане с БВП на САЩ, ако се изясни, че хиляда интернет-стартапа, оценени от анонимни успешни експерти, които за нищо никога не отговарят, на 100 милиона долара всеки, защото е "перспективно и може да събере много лайкове и подписали се" - това не са 100 милиарда в сума, а просто маструбация на тъпи безидейни студенти-авантаджии и купичка немлади мошенници, надяващи се да намерят в този куп тор идея, че да я откраднат, продадат и пропият резултата?
Какво ще се получи, ако под хоровото скандиране "Имаме нова нарисувана икономика, който не разбира фатките, той е остарял, гледайте как супер е нарисувана, почти като истинска" се изясни, че продавайки един елмазен меч в онлайн-игра за 1500 гущери, няма смисъл да се прави апроксимация от типа "да допуснем мечове там има милион... значи все едно 1.5 милиарда гущери... тоест 10% от тази игра струват 150 милиона... на това може да се вземе кредит и да се застрахова... ако всичко съберем, то резултатният оборот ще бъде просто космически... ето това е икономика... а добива на ванадий - това е сложно нещо и евтино, смисъл да се тормозим няма"?
Просто защото ванадият и изделията от него никой не ще продаде за нарисувани пари вече, а да се плати за електричеството и хапва трябва с истински?
Ще се изясни неприятното - че никаква специална Друга Икономика няма, а има стохиляден слой на деривативи от реални активи. Нищо всъщност от схемата "заложил къщата, после турил мангите в банка, получил справка за влога, взел срещу нея кредит, осребрил, после турил мангите в друга банка ...." не се отличава.
Върви монетизация на някакви фантазии достатъчно ограничени в разсъжденията на хората (вж. "креативен клас") за това, как всичко в елфийсият свят ще бъде суперско, при това за парите на всички останали.
За да може всичко това да минава - необходима е имитация на Непрекъснатото Разширение. Това е юберидея на американската велика експанзия, започнала с кераваните на Запад. Захапваме, всички грохваме, слагаме крепост с генерал-губернатор, оцелелите индианци в роби и на товарене на тяхното имущество на транспорта на уважаеми люде, а жените им - в спалнята като прислуга.
Както поговорвал на своята жена президентът Томас Джеферсън, един от авторите на Декларацията за независимост, философ и въобще честен човек, "то само някак така", имайки предвид родените осем светлокожи мулати у работещата в дома им негърка-служанка.
А планетата е крайна. Ресурсите също. Да увеличим например абонентската база на ползвателите на интернет 10 пъти вече никак няма да стане в обозримо време. Но ако много ни се иска - дайте абоненти да считаме всички включени устройства? Или не, всички мрежови интерфейси на всички устройства? Не, потенциално възможните айпишници от IPv6, те! Видите ли, какъв простор за действия. А по факта-те - нищо не се изменя.
Затова модификация на отчета на БВП - това не е нещо уникално, това е нормален ход на развитие на събитията. Локомотивът е длъжен да се ускорява, даже ако това ускорение се постига чрез падане от обрива, и ако това отдавна не е локомотив, а валяк.
Този път в БВП (методика ESA 2010) е прието решение да се добавят:
1. "Инвестиции, които ще се откупят в бъдеще"
Това се отнася към НИОКР и военните разходи. Говорейки просто, ако "Локхид-Мартин" за две десетилетия и 400 милиарда гущера не е могъл да направи самолет 5-то поколение, и показва на всички отрендирани клипчета и пластикови моделки, то тези 400 милиарда сега не отиват за отписване, а в инвестиции. Ходжа Настрадин в гроба се върти - неговото обещание да научи осела да говори сега не е 159-а статия от УК (така е в оргинала - Углавен кодекс на РФ статия 159 - Мошенничество), а стартап и ръст на БВП.
Отличен пример с военните кораби също показва Eurostat - "военните съдове служат с години, те не могат да се «употребят» в края на първата година, «ако само не ги потопят в хода на военни действия»". Действително, дайте всяка година да добавяме към БВП закупната стойност на всичко армейско, което не е успяло да се счупи, да бъде откраднато или унищожено.
Този механизъм за отсчет прекрасно ще пасне на най-це еуропейската страна на континента - вземаме активите на СССР към 1990а година, пресмятаме стойността на всичко като ново, плюс коректировка на инфлацията - и о чудо, БВП просто конски. И така веднаж всяка година. Не, че кво. Икономиката цъвти пред очите, вижте, графиките погледнете. Да допуснем, на китайците не са продали авионосеца, самолетите, а танковете не са проръждивили... аха... умножаваме... бааа, че у нас всичко е нормално в икономиката, вий всичко лъъъжитииии, че у нас нещо е зле, вий просто завиждате!
2. Елементи от сенчестата икономика - "на първо място това са наркотърговията, проституцията и контрабандата". Ключево - това сега са "транзакции", защото по взаимно съгласие.
Това въобще е прекрасна работа излиза. Сега БВП ще се формира например изходя от:

- Потенциалният оборот от проституция (преценява се количеството, прикрепя се печалба, прибавя се към БВП, макар да е неясно какво от това има държавата, освен ръст на разходите за полиция)
- Потенциалният оборот от наркотърговия (преценки пак толкова общи и неконкретни, за държавата само разходи за полиция и медицина)
- Потенциалната контрабанда (въобще пушка - да допуснем, че през граница са превлекли краднати ядрени отпадъци или щам на опасен вирус - БВП приказно нараства, всички са щастливи)
Т.е. това е дотолкова написано върху вода, че въобще може произволни числа да се измислят всъщност. А рейтинги и прочее, което от това ще се смята, ще бъдат типа някак да дават съвет на инвеститорите как да действат. Отлична верижка за пране на информация - от абсолютно измислена и от тавана - до конкретно влияние на конкретни инвестиции. Това изглежда и е тази същата футуристична информационна икономика на знанията.
Примери за ръста дадени като връзки прекрасно показват гореизброеното. (връзката липсва - бел.пр.)
"Така ако включим противоправните деяния от сенчестия бизнес в широко разбиране, размерът на ненаблюдаемата икономика ще бъде 12,4% от БВП".
Къде там ще се мерят ватниците китайски, които кой знае защо пътища строят, връзки пролагат по страната, разходите снижават, промишленост повдигат, от въглища на газ преминават и купища подобни правят, с техните фигови 7-8 процента ръст на БВП.
Всичко е далеч по-просто у Цивилизованите Люде - седнал на стол и помислил - "А виж на мене еднокласница ми духа веднаж в училище. А значи всички биха могли. А ако за пари? А ако всеки ден и на пълен работен ден? А по цялата страна? Сега ще умножим... баааа... че ние имаме ръст на БВП!".
Да добавим и теоретическата преценка на печалбата на негъра-дилър пред всяко училище, и въобще ръста ще зашкали. А ако той още и кокс продава? И патрони? И заедно сутеньорства? А ако в потенциалната печалба от проституция в рамките на толерантност включим още и мъжкото население, при това от 8 години направо, е, че два пъти закони да не се приемат? БВП въобще ще бъде от галактически мащаб.
При това всичко се подава както е ясно под нужният сос: "предишната система не можеше обективно да оценява нивото на икономиката в условия на стремителна компютеризация и технологически прогрес"
Контрабандата, проституцията и наркота-та - това е стремителна компютеризация или технологически прогрес?
В детството, четейки Шекли, под тези словосъчетания представата беше за нещо друго.
Навярно, просто не тези книги сме чели ние, при тоталитаризма-де.
Какво там сега е положено да се усвоява, че подобни да се осъзнават като норма? Сериали за дракони и мацки с големи? 117-й сезон, четиридесета серия, нефритовия стълб на фона на аленеещото острие и високата кула, а после гроба на хилещия се Фройд на фона?
Благодаря, аз някак и без такъв ръст на БВП и прогрес ще преживея.

Руслан Карманов

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.