Saturday, July 16, 2016

Войната - патология на Запада или Ще дойде ли край на американското високомерие или то ще изчезне заедно с всички нас в глобален ядрен пожар?



Удивителни речи може да се чуят от полковници, френски и немски на преминалата тези дни в Париж сесия на Шилеровият институт.



Отначало Улрих Шолц леко епатира публиката, заявявайки, че обожава Америка. Искрено, без всякаква ирония. Защото и се е учил в щатска военна академия, и е служил в НАТО, и приятели-американци има достатъчно.
Но темата на неговото кратко изказване е озаглавена в съвсем друг ключ: „Войната - патология на Запада”. Силно звучи, нали?!!
Шолц вярно отбеляза, че войната - това е последен аргумент, когато другите не са довели до целта. „Войната - това е оскърбление на ума”. Интересно е да се чува подобно от устата на военен от НАТО.
„Въобще ние виждаме, че западната икономика е придобила астматически характер: тя се задъхва. И е необходимо да се измени функционирането на световното съобщество, отказвайки се от парадигмата «студена война».”
Нататък полковникът на примера Сирия показва, че колкото и хора да не е убила натовската коалиция на Запада започвайки от 2014 г. с бомби идеологията на ДАИШ няма да се измени. Още повече че терористите се разтварят сред мирното население, тогава, задава въпрос натовският оратор, кого всъщност бомбим?



Още един докладчики - френският полковник Ален Корвез. Темата на неговото изказване е леко да се разбере, но непросто да се преведе. Работата е там, че той използва рядко срещаща се дума hubris. Преводът може да бъде следният:
„Ги́брис, хю́брис (др.-греч. ὕβρις – дързост) — високомерие, гордост, надменност, хипертрофирано самолюбие. В древногръцката култура персонифицировано свойство на характера, по-късно — важна етическа концепция.”
Забележително е, че с тази дума полковникът характериза... американците! „Ще дойде ли край на американското високомерие (гордост, наглост, хипертрофирано самолюбие)?”
("Est-ce que l’hubris américain arrivera à sa fin...")
А своето изказване Корвез започна с констатация на текущото положение в света, когато заплахата от ядрена война става все повече и повече реална. И причина за това е невижданата концентрация на сили и ресурси, включая ядрени на западните граници на Русия. Която е принудена да отговаря на надвисналата угроза с разгръщане на своите сили за отбрана.
После французинът започна да анализира последствията от референдума във Великобритания и дойде до извода, че за ЕС настъпва неизбежен край.
Отново върнал се на темата за концентрацията на американско военно присътствие в Европа, особено близо до руските граници, полковникът авторитетно заяви, че НАТО със своите действия унищожава смисълът на самата концепция за ядрено сдържане. Вместо което ще получим унищожение на цивилизацията.
След което Корвез констатира, че от двата стратегически врагове на САЩ, нито Китай, нито Русия нямат захватнически тенденции.
Относно Русия полковникът рязко осъди световните СМИ, „принадлежащи на финансовият конгломерат”, но думата „лъжа” да употреби все пак се постесни. И я замени с политкоректното „противоправда” „анти-истина” (contre-vérité, където фр. vérité означава „правда, истина”). „Противоправда” е пропагандата на идеи, като че Русия се стреми да завоюва страни от Източна Европа - примерно така заяви офицера.
Касателно антируските санкции, полковникът изказа твърдото убеждение, че на Брюксел е по-изгодно да си прави вид, като че европейците вярват в хегемонистските планове на Русия, т.к. в този случай Европа не трябва особено да харчи за военни разходи: Америка ще ги защити. Но тези санкции повече удариха по самата Европа, отколкото по огромната Русия.
После последва следната тирада:
„През април френският Сенат гласува за постепенна отмяна на санкциите, а Председателят на Европейската комисия Юнкер под давлението на сили, излизащи от дълбините на истинска Европа, даже бе принуден да поприсъства на Петербургският икономически форум, прекрасно осъзнавайки, че бъдещето на ЕС е възможно само при добро взаимно разбиране и сътрудничество с Русия.”
Тирадата бе посрещната с горещи аплодисменти от публиката.
После докладчикът леко засегна най-новата европейска история. Напомнил на слушателите, че отначало Щатите са използвали страните от Източна Европа като своеобразен щит против СССР, Корвез заяви, че след перестройката САЩ, действайки в стил хюбрис са корумпирали мнозина високопоставени чиновници в Русия (и нито един в България - бел.пр.), създали са в нея олигархат и всячески са раздували чеченският тероризъм.
След това полковникът премина към путинската епоха.
„Путин, великолепен стратег и правилно оценяващ съотношението на силите, желаещ да спре развала на своята страна - съумя да започне диалог с американците, принудено отивайки на значителни отстъпки, което бе продиктувано от откровената слабост на Русия. Но по-нататък той все по-малко и по-малко отстъпваше на американците в това, което имаше жизнено важно значение за неговата страна.”
Гледайте, действително: повече се вижда на растояние! Французинът изглежда далеч по-добре от някои жители на Русия разбира, че Путин прави само това, което реално може. А не това, което действително биха искали тези някои, а и подавляващо болшинство от останалите.
След което французинът риторически запита, е, кой полоумен стратег може сериозно да счита, че Русия желае да колонизира страните от Източна Европа?!! За какво? За да завладее техните суровини? Или да конвертира източноевропейците в православие?
Спомни си полковникът и балансираният отговор на ВС РФ в ответ „на провокацията, направена от тогаващното правителство на Грузия, фактически управлявана от Държавният департамент”.
Спомена той и Крим, напомняйки „официалното заявление от стратега на САЩ Фридман”, че държавният преврат в Украйна бе направен под пряко управление на американците.
После Корвез пожела успех на Тръмп, надявайки се, че Америка ще започне да живее в мир с Китай и Русия, да сътрудничи с другите страни на планетата. И отново засегна глобалистските СМИ, които лъжливо демонизират и Тръмп, и Путин и Русия.
Много още интересно, а главно - неочаквано имаше в изказването на французина. Даже не очаквах такова зряло размишление и горе-долу правилна оценка на ситуацията.
Жалко само, че двете видео са на френски и английски и са недостъпни за някои читатели. Но за владеещите езика все пак публикуваме двете изказвания.
В заключение ще отбележим, че Брексит даде сериозен тласък за различни дискусии на различни нива, в това число свързани с темата за освобождение на европейците от американски диктат. И виждаме, че здравите сили, независимо от многогодишното промиване на мозъци в Европа още не са се свършили. Особенно обнадеждава, че такива сили са налични и в средата на военните. И даже сред натовците!
Полк. Улрих Шолц (на англ.)

 Lt. Col. (ret.) Ulrich Scholz – former fighter pilot, NATO planner
and lecturer on air warfare

Panel I: The strategic crisis is “more dangerous than at the height of the Cold War”

The Schiller Institute’s international two-day conference gathered more than 300 guests from 24 nations and four continents for an intense and profound dialogue on how to stop the immediate danger of world war, by creating instead a new paradigm of global cooperation and development, based on a dialogue of civilizations and the unique creativity of mankind. Conference participants were extremely alerted about the escalation of western geopolitical confrontation against Russia and China and the danger of thermonuclear war and passed a resolution calling for an immediate end of sanctions against Russia and Syria. To end the war and to reconstruct war-torn Syria and the greater region of Southwest-Asia, was a key focus of the conference, during which Dr. Bouthaina Shaaban, Presidency of Syria, addressed the conference audience and engaged in a moving Q&A via live stream.



Полк. Ален Корвез (на фр.)



"Est-ce que l’hubris américain arrivera à sa fin ou disparaîtrat-
il avec nous dans une combustion universelle ?"

Colonel Alain Corvez (cr) – consultant international, ancien conseiller au ministère français de la Défense et de l’Intérieur

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.