Monday, March 27, 2017

Майката на всички финансови балони

Ние живеем във време на формиране на майката на всички финансови балони. Ние живеем с това така дълго, че трябва да направим три големи крачки назад, за да разгледаме контурите на този балон.

Ще напомним, че балон се формира в точи случай, ако цените на активите нарастват до нива, които не се поддържат от разполагаемите доходи. Блатата на Флорида през 1920-те, акциите на технологическите компании през 1990-те или пазарът на недвижимост в Торонто в наши дни – това са все идеални примери за балони.

Американското правителство и частният банков картел, известен под названието Федерален Резерв, в сговор с послушните мейнстрим-медиа правят всичко възможно, за да ни убедят, че живеем в златен век на процъвтяване при отсъствие на каквито и да е рискове. Те ни уверяват, че утре ще бъде по-добре от днес.

Редовните читатели на PeakProsperity.com знаят, че съществуват многочислени свидетелства, опровергаващи тези твърдения. Но важно е да се разбира, че тези хора използват същите похвати, които наблюдавахме в Орвил: Отричай, отричай, отричай… а после най-накрая признавай очевидното.

Дайте да направим три огромни крачки назад и да видим ще можем ли да намерим нестиковки в мема “всичко е прекрасно!”, който без прекъсване повтарят Фед и прочие центробанки, в същото време заливайки “пазарите” с ликвидност, произведена от чист въздух (средно $150-$200 млрд. на месец), така, че сега никой и да се представи не може колко всъщност в днешно време трябва да струват активите.


Огромна крачка назад № 1: Безкраен ръст е невъзможен

Това е толкова проста концепция, че не преставам да се удивлявам доколко зле се осъзнава, и каолко много съпротивление се среща при повдигане на този въпрос. Но същността е следната: нашата планета — това е сфера, а значи нейната площ е ограничена така, както и нейните ресурси, достъпни нам.

Достъпността на тези ресурси варира. С други думи, извличаните ресурси могат да се разполагат плътно/концентрирано, от една страна. От друга страна, полезните изкопаеми могат да бъдат разпръснати, или добивът им да се оказва неоправдано скъп. Човечеството вече е добило и използвало най-просто извлекаемите ресурси. Сега тяхното извличане става по-сложно.

Независимо от степента на развитие на икономиката тези ресурси са крайни. Тъй като за функциониране на икономиката са потребни полезни изкопаеми, и ако искаме нашата икономика да расте и занапред, то нам е нужно да потребяваме ресурси с по-бързо темпо отколкото по-рано. Ако ресурсите са крайни, то и икономическият ръст има свои граници.

Това трябва да е пределно очевидно за всеки. Но удивително това не е така. Федералният Резерв и централните банки на другите държави застъпват за продължение на икономическият ръст, който от тяхна гледна точка трябва да продължава завинаги. Това е техният план А. При това план Б не съществува.


Огромна крачка назад № 2: Вие не можете да си напечатате път към процъвтяване.

Историята изобилства с епизоди на провалили се опити, предприети от държави да си напечатат път към процъвтяване. Тези устремления се базират на същите принципи като алхимията: желание да се получи нещо от нищо. Всеки път тези опити завършват еднакво. В сълзи.

Първо допълнителната емисия на валута носи удовлетворение, доколкото тези, които се разполагат най-близо до печатната машина стават далеч по-богати, нищо при това не правейки. После напечатаната валута прониква надолу, и всеки някое време се чувства по-богат.

Но впоследствие тази носеща удовлетворение активност се разкрива като мошенническа схема. Оказва се, процъвтяването не е било напечатано, а напротив, случила се е редистрибуция на богатството. От единия джоб парите са били преместени в другия. И в голяма част от случаите парите от джобовете на най-бедната част от населението са прескочили при тези, които и до тогава са заемали привилегировано положение.

Същото се случва и днес с парите от “чист въздух”, печатани от глобалните централни банки. Ние живеем в условия на най-екстремалното имуществено неравенство за цялата американска история, когато 1% от населението (всъщност 0,1%) владее по-голям процент от националното богатство, отколкото когато и да е по-рано.

Но още по-гаден е този факт, че Фед не само краде богатство от днешната публика; той също краде процъвтяване от бъдещите поколения.

Накратко казано, вие не можете да си напечатате път към процъвтяване. Но някак ние сме позабравили за това. И се обричаме (и нашите деца и внуци) на изкупление на тези грешки.


Огромна крачка назад №3: Вие не можете вечно да увеличавате своите дългове по-бързо, отколкото расте вашият доход.

Този момент също трябва да е абсолютно очевиден. Вие знаете, че този принцип безпрекословно работи за вашите лични финанси или за вашият бизнес ако го имате. Този принцип е еднакво приложим и за държавите, които са обединение на хора и бизнеси. Но някак тази очевидна истина се е оказала забравена или осъзнато проигнорирана от съвременните икономисти и политици.

Нашият велики експеримент по емисия, основана на дълга на фиатна валута – необезпечена с нищо материално, например злато – стартира на 15 август 1971 год, когато Никсън буквално ликвидира Бретон-Вудските съглашения и отменя златният стандарт в цял свят. Не можем да кажем, че светът силно се съпротивлява на това, нали политиците и монетарните регулатори на всички страни получават възможност да оставят назад всички икономически уроци на миналите столетия и да започнат да печатат валута като побъркани.

Тази огромна стъпка назад позволява да се разбере текущата ситуация с пределна ясност от всички, които умеят да четат график.

На този график е представен целият дългов пазар на САЩ. Той се е взривил нагоре по експонента, започвайки от този сътбоносен ден през 1971 год:
Матерь всех финансовых пузырей Экономика, Финансовый пузырь, политика, длиннопост
Но каквото всъщност е необходимо да направим – това е да сравним дълговете и доходите. Не забравяйте, че не можете безкрайно да увеличавате дълговете по-бързо, отколкото растат вашите доходи. Да добавим график на (номиналният) БВП и ще видим следното:
Матерь всех финансовых пузырей Экономика, Финансовый пузырь, политика, длиннопост
Както виждате, тези криви са започнали да се разминават отдавна (аха! Направо през 1971-а г). И са продължавали да се разминават с ускоряващи се темпове през целият възрастен живот на тези, които са облечени с власт. Затова нашите лидери могат да дойдат до заключение: “Именно така и функционира света.”


“Рейгън доказа, че дефицитът няма значение”
~ Вице-президентът Дик Чейни.

Малко забавяне на експоненциалният ръст на графиката се случва през 2008-2009 години, при това това забавяне едва не унищожи света. Нашата кредитно-парична система тогава достигна плътно до всеобхващащ колапс, просто защото дългът престана да расте в течение на кратък срок. Даже е страшно да си помислим какво би се случило, ако той би се съкратил…

Да се върнем към главната тема. Да сравним ситуацията в началото на този дългови гуляй, стартирал в началото на 1970-те, със състоянието днес:
Матерь всех финансовых пузырей Экономика, Финансовый пузырь, политика, длиннопост
Виждаме, че дългът се е увеличил 40 пъти, а доходът – едва 17 пъти. През последните 45 години нашите дългове и наистина растат къде по-бързо, отколкото нашите доходи.

Следва да се отбележи, че значителна част от “ръста” на БВП става страничен продукт на заемане и разходи на пари, които ние сме нямали, за вещи, които не са ни били нужни. Да кажем по друг начин: натрупаните дългове ще останат с нас и в периода на сериозен икономически спад, но БВП, който е бил изкуствено раздут с прекомерни заеми ще се свие така, като че никакъв икономически ръст не е имало въобще.

И в това, приятели, и се заключва същността на понятието “неустойчивост”.

Ако нещо не може да продължава, то и няма да продължава.

Но Федералният Резерв под ръководството на академици, въоръжени единствено с теория, такива като Джанет Йелен, не е в състояние да отходи от догмите, на които е била построена системата, дала тласък на техните кариери.


Заключение

Федрезерва в отчаяние се опитва да удържа статус-кво, молейки се на това ситуацията някак да се разреши сама по себе си. Без съмнение ръководителите на Фед са наплашени до смърт. Но, както и чиновниците от Орвил, Йеллен, попадайки в обективите на камерите ни казва, че всичко е наред.

Федрезерва вече е напечатал доволно количество пари, на което се е осмелил в този момент. Оттогава той е предал щафетната палка на ЕЦБ и Банка Япония, които са застъпили на пост надзор над зъбните колела на механизма по производство на глобален дълг и това те да са добре смазани.

Тази щафетна палка се предава от един на друг. А в това време правителството и медиите ни разказват, че всичко случващо се се прави в нашите интереси. Но всъщност цялата дейност на централните банки е насочена на грабеж от спестителите и пенсионерите, а също и от бъдещите поколения.

Какво направиха те с тези трилиони от “чист въздух”, които са напечатали? Раздадоха ги на големите банки, спекулантите и тези, които и по-рано бяна богати. И това не е удивително. Хората които вземат такива решения след края на срока на техните пълномощия очакват високоплатени работни места в частният сектор и огромни еднократни възнаграждения.

В това време те надуха Майката на Всички Финансови Балони.

Този балон е формиран предимно от дългове (т.е. в облигационният пазар). Но не силно изостават балоните в сектора на недвижимост, балоните на пазара на акции и много други балони, формирали се на пазарите на различни класове активи.

Когато тези балони се пукнат – а те ще се пукнат – ситуацията ще вземе драматически оборот. Вие буквално никъде не ще можете да се скриете от последствията на такова събитие.

Вие не можете да разчитате на това, че някой облечен във власт ще ви предупреди предварително или ще ви даде правилен съвет. Вам следва да намерите точни, достоверни индикатори за приближаващият крах самостоятелно, и тогава ще можете правилно да се позиционирате, както и вашите близки и вашето богатство.

Крис Мартенсон

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.