Tuesday, March 14, 2017

Защо американците са «такива богати»?

Американските власти с всички сили се опитват да повдигнат цените на фондовите активи колкото може по-високо, за да създадат по такъв начин илюзия за богатство на населението на САЩ. До такова мнение стигат експертите от «Вести Экономика».
Аналитиците отбелязват, че на протежение 45 години (до 1994 година) съотношението на богатството на домакинствата към техния разполагаем доход се намира в пределите на отметка 4,9, а сега тези показатели са на «някакви запределни височини».
«В края на миналата 2016 г. богатството на домакинствата е превишило разполагаемият коректиран с инфлацията доход 6,5 пъти. Това в американската история още не се е случвало» — подчертава изданието.
По мнението на експерта, основни драйвери на ръста на тези показатели са цените на хартиените активи (ценните книжа - бел.пр.) и недвижимостта.
«Сега той е даже по-висок отколкото по времената на предишните фондови «балони»» — отбелязва авторът на статията.
По негово мнение, заради ръста на цените на американският пазар на недвижимост в периода от 2005 до 2008 г. американците харчат далеч повече, отколкото могат да си позволят на практика.
«Дори повече, мнозина започват да залагат своите домове, защото срещу тях е можело да се получат огромни пари, далеч повече отколкото само преди няколко години. Но малко хора отчитат, че стойността може да рухне още по-бързо отколкото е нарастнала» — спомня си авторът.
В качеството на друг пример «надуто богатство» експертът показва американският пазар на акции. По неговите думи там се вижда същият ефект както и при недвижимостта.
«Само си представете, че вашите пари вместо в депозити са вложени във фондови активи и тук започва безумно рали, провокирано от Федералната резервна система и други центробанки в света. Вие разбирате, че за няколко месеца сте станали по-богати с 20%, при това  еуфорията наоколо продължава. Никой не се стреми да фиксира печалбата, нали тя продължава да расте. Както и да го въртим, в такава ситуация голямото болшинство от хората започват по друг начин да се отнасят към своето потребителско поведение, започват да купуват все повече нужни или ненужни вещи. Те мислят, че нищо няма да им струва да похарчат излишни $100, нали едва вчера техните активи поскъпнаха с $1 хил» — пояснява авторът на статията.
Според него именно такова поведение и се опитват да поддържат властите на САЩ.
«Но само щом индексите започнат спад, хората бързо ще осъзнаят, че тяхното богатство е надуто» — заключва авторът.

Оргинал на публикацията

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.