Wednesday, October 14, 2020

Внимание, на старт: в Америка публично бе обявена перестройка


Случи се това, за което с години, вече кажи-речи ъъм-найсет, предупреждаваха б̶о̶л̶ш̶е̶в̶и̶к̶и̶те всички аналитически и политологически ютии на планетата: Америка накрая публично обяви, че върви по пътя на късния СССР. Обявлението звучи примерно така: перестройка — дословно ускорение — по контекста; и вишеничка на тортата — капитализъм с човешко лице. 

Едно удоволствие е да се чете концентрираното изложение на постулатите от «сваления летец» и недопрезидент Хилари Клинтън в списание Foreign Affairs, където мадам обрисува всички стратегически направления, в които САЩ са настигнати от тотален американски тупик. Виноват, естествено, е Тръмп заедно с Китай и Русия, а да се измъкне страната от тупика може само намиращия се на прага към друг свят Байден, че кой друг. При това най-забавното е, че до Клинтън същото осъзна Тръмп и обяви «Америка преди всичко» като изход от тоя същия тотален тупик, който Клинтън описва така:

«пандемията показа доколко САЩ зависят от импорта от Китай и други страни на жизнено важни стоки, не само спасителни медицински средства, но също и суровини, например редкоземни минерали, и електронно оборудване. От тях зависи функционирането на всички сфери, от телекомуникаците до системите въоръжения»

Но да се обърнем към обявената перестройка и съпутстващото я ускорение и човешко лице.

Може различно да се преведат думите на Клинтън «domestic renewal, the rebuilding of the country’s industrial and technological strength», но на мен ми е близък такъв превод:

«вътрешно обновление, перестройка на промишлената и технологическа мощ на страната»

Въобще, предлагам да се насладим на слогана и смисъла в един флакон.

Перестройка

«Нейната [на САЩ — авт.] индустриална и технологическа мощ е отслабнала, жизнено важни вериги на доставки са станали уязвими, съюзните отношения са на ръба, правителството е опустошено»

«да се пробуди страната от сън, да се позволи да събере сили и достойно да отговори на бъдещите предизвикателства»

«Сред най-важните приоритети — модернизация на отбранителните възможности на САЩ. В частност, нужно е да се откажем от скъпоструващите остарели системи въоръжение, създадени за свят, който вече не съществува»

«Модернизацията на военната сфера ще освободи милиарди долари, които могат да се инвестират вътре в страната в перспективни производства, изследвания и разработки»

«Те [Русия и Китай- авт.] «прибягват към откритият интернет и икономика, за да подринат американската демокрация и изложат на показ уязвимостта на нейните остарели системи въоръжение» (да разбираме ли САЩ ще издигнат желязна завеса наоколо си? и американските граничари ще разстрелват бягащите прескачащи стената американци?  - бел-пр.)

«дълбоките вътрешни проблеми на САЩ им пречат да защитят себе си и своите съюзници»

«Излишната военизация на външната политика на САЩ — това е лоша привичка с корени в миналото»

«раздували военният бюджет, урязвайки финансирането на гражданските ведомства»

«САЩ следва да модернизира своя подход към отбраната»

«страната не може да се бори, ако едната ръка и е завързана»

«При наличие на правилни дългосрочни инвестиции, предприятията могат успешно да се перестроят»

«САЩ трябва да изменят своя подход към националната безопасност и да обновят основите на своята национална мощ»

«Целта на всичко това — да се запуснат в страната ключеви сектори на производството, от черни метали до робототехника и биотехнологии, да се възстановят уязвимите вериги за доставки и увеличат стратегическите запаси от стоки първа необходимост»

Ускорение

«Правителството като цяло и армията в частност бавно се адаптират към новите заплахи»

«Аз видях колко трудно е да се изменят такива масивни бюрократически ведомства като Пентагона»

«да изменим себе си в съответствие с изискванията на XXI век»

«предложените от нас реформи се натъкваха на препятствия, които остават и днес»

«следва да се инвестира в ускорение»

«да се въведат по-строги норми за продвижване напред на американската продукция»

«Настана време за амбициозна промишлена стратегия»

«модернизацията на армията и вътрешно обновление трябва да се осъществяват едновременно»

Капитализъм с човешко лице

«ще облекчи икономическите страдания, провокирани от съкращенията в бюджета на Пентагона»

«ще защити американските работници»

«когато под въпрос стои живота на хората»

«в страната ще възникнат четири милиона нови работни места» (ВВС - само за месец заради коронавируса САЩ загуби 20млн работни места - бел.пр.)

«да се поддържат работниците, уволени заради съкращения»

«правителството на САЩ может да направи повече, за да помогне на загубилите работа и излезлите в оставка от военна служба да намерят нови работни места»

«Сложно е да си представим, че с тази работа някой ще се справи по-добре от Джо Байден… Байден — защитник на трудещите се»

Е как, насладихте ли се? Да се справи може само Байден, който така и не можа нищо понятно да сформулира, затова за перото трябваше да се вземе верната съратница Хилари, че поне някак да напълни със смисъл демократите три седмици до изборите.

Лично аз получих неизказано удоволствие от осъзнаването на истината «умният се учи на своите грешки, а глупака с никакви грешки не можеш научи». Може и другояче, но същността от това не се променя, а пропусналия бумеранг непременно се връща.

Но набора цитати не отговаря на въпроса, а какви инструменти се предлагат на поколението от Клинтън. Цитираме:

«Републиканците не можаха да използват инструменти за принуждение към търговия»

Е ясно, ще пречупват през коляно със санкции и търговски войни противници и съюзници, представили си, че пазар, това е когато ти купуваш не американско, а това, което е по-добро и по-евтино.

«Китай, а заедно с него и Русия, представляват различна заплаха от тази от страна на Съветският съюз»

«Ако отупаме праха от методичките от времената на студената война, това не ще ни помогне да подготвим САЩ за среща с тези противници»

«военната заплаха от страна на Китай и Русия е реална»

Тук въобще свалям шапка: класика на жанра в чист вид, във всички проблеми са виновни Тръмп, че и Русия и Китай, жаждащи да изтрият изключителните от лицето на планетата.

А сега най-главното:

«Обемни нови инвестиции в перспективни производства и научни изследвания ще са скъпи, но те са важни за дългосрочните икономически и отбранителни интереси на САЩ. Те ще се изплатят в бъдеще. Няма съмнения, критиците ще предупреждават, че увеличението на държавния дълг само по себе си е риск за националната безопасност. Но във времена, кога то реалните процентни ставки са достигнали исторически минимум, а безработицата — исторически максимум, страната не трябва да се бои от смели инвестиции. Сред икономистите расте разбиране — Вашингтон не трябва да замира от страх пред дълга. Той може да си позволи да направи крупни национални инвестиции, които ще се обърнат в огромна печалба, особено в криза. Какво САЩ не могат да си позволят, това е да продължават да отлагат тези инвестиции»

О как, «не трябва да замира от страх пред дълга», ибо, ако преведем на нормален човешки език: Америка е дотолкова далеч от самодостатъчност, че единственото спасение е — неограничена от нищо и от никого машина за печатане на пари. За това всъщност и без Клинтън на всички е известно и понятно — никакви други инструменти, освен да се зарине страната с наличност вече у САЩ не останаха.

Въобще това е присъда, с което ние тях всички и поздравяваме, а също и бързаме да напомним: за това ние предупреждаваме вече ъъм-найсет години.

А сега да опитаме да проведем аналогия на процесите в двете свръхдържави, където една перестройка вече отдавна завърши, а втората тече, но публично току-що беше обявена.

Та това, което следва непременно да се има предвид: това са безусловно не тъждествените условия за вход в процеса на Съветският Съюз и САЩ.

Късният СССР съществуваше в условия на наличие на реална суверенна технологическа зона, обхващаща всички отрасли на стопанството. Това бе и предимство и недостък едновременно. Накратко: предимство — като минимум независимост от външни изменящи се влияния. Недостатък — консервация на изоставането в ред критически области.

Въпреки това във всеки случай СССР бе многоотраслево стопанство със затворен производствен цикъл, където всичко бе свое: от кибрита до космическите кораби, от съвременна фундаментална наука до елементна база.

Съвременните САЩ — това в много аспекти е сапунен балон, където малко неща се произвеждат от нула до готови изделия и където даже сложните проектантски работи се извършват с привлечане на международни коллективи и организации, да не говорим за комплектуващите, в това число и критически важни, пристигащи на широк поток от цял свят, в това число и от геополитическите противници. Именно затова, когато Тръмп обяви «Америка преди всичко», то, независимо от бесния напор бе принуден да отстъпи и да направи основен залог на страна-бензоколонка, което и осъществяваше успешно до момента, докато света не влезе във вирусно пикиране. След което единствени инструменти останаха стремително нарастване на дълга и санкции срещу цял свят.

Като извод ще отбележа: документът, представен от Клинтън, е интересен и много напоминящ красивите руски лозунги от следперестроечните 90-те години. Също такъв гладък, вчесан и… неосъществим без заплахи, печатната машина за пари и сриване на страната в необратима вакханалия, заплашваща с разпад.

След обявяването на перестройката Русия дойде до пропастта и се осъзна примерно след 15 години: 1985 — 2000 г. С отчет на спецификата и размера на американските проблеми, усложнени от пандемията и погромите по цялата страна предполагам, че им грозят не по-малко от 30 години. Е и на нас с Китай това ни стига, че да оставим на Америка това място, което заслужават. Главно фантомните болки за загубеното величие не много силно да ни досягат.


Специално за РУССТРАТ (институт за руски стратегии)


Александр Дубровский

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.