Saturday, October 31, 2020

Невероятните

Поляци, вие сте невероятни.

Вие обявявате стачки, вие преграждате пътища, вие излизате на многохилядни митинги! Вие обезателно ще победите, а правителството използващо сила срещу мирните протестиращи ще отговаря за своите злодеяния. Jeszcze Polska nie zginęła!

…както твърдял бащата на съвременните СМИ Йозеф Паул Гьобелс — гениално чудовище, далеч изпреварило своята епоха — «Лъжа, повторена хиляда пъти става истина». Самата история на тази фраза пoтвърждава всесъкрушаващата правота на последният райхсканцлер на Германия: на практика изречението принадлежи на перото на Шатобриан. Но подпиши цитата хиляда пъти с друга фамилия…

Накратко. Ето вече много години наред европейските вестници, телевизия, интернет единодушно разказват на собствените им граждани как добре след свалянето на правителствата живеят народите освободени от тоталитарната диктатура. Как прекрасни и всесилни са девойките в бели роклици, които се изкачват на барикадите и взели се за ръце пеят песента на Свободата — а над тях нависва с железните си гъсеници замрял в объркването си танк. Как е полезно да се палят гуми, да се преграждат пътища, да се саботира работата на предприятията и атакуват сътрудниците на силовите структури, опитващи се да наведат порядък на площадите и улиците.

Като пример се привеждат многочислени забележки на тема «защо в Украйна се получи», «как в Хонконг децата излязоха и победиха», «колко дни останаха до бягството на Лукашенко». Последното е от най-димящото и свежичко, и да се педали тази тема са хвърлени всички демократически сили на прибалтийският триумвират.

Много показателно: с каква настойчивост в главите на поляците се вбиваше парадигмата за «всенародни стачки», «спрени пътища» и «страха на диктатора пред победилия народ» — всяка алтернативна гледна точка мигновено се затъпкваше с крака, за да не разваля картината на пълното тържество на майданната демокрация.

Много показателно: в края на краищата поляците приеха все пак мнението на властите транслирано от всяка ютия за чиста монета. Не последна роля изигра и близкото съседство с театъра на военни действия, на който без регистрация и смс се наблюдаваше пълна победа на революцията. Ако «се получи» ето буквално зад ъгъла (че няма в Интернет единогласно да лъжат два милиона подписани на телеграм-канала NEXTA) — значи дошъл е наш ред да действаме!

Европейските правителства хиляда пъти повториха лъжа — и тя стана истина. Поляците повярваха, че невероятните белоруси са невероятни, и решиха да станат още по-невероятни. Е ако това работи, на нас много години ни повтаряха — работи! — значи, какво чакаме ние собствено?

В печката демокрацията! Резултатите от изборите може просто да не се признават, а да се излезе на улицата и твоят кандидат ще стане главен (киргизите са супер!) — защо въобще са някакви гласувания?

По дяволите парламентите! По телевизора говорят: революцията на чадърите в Хонконг предотврати приемането на закона за екстрадиция, значи — всеки закон може да се отмени палейки гуми и серейки в урните, по такъв начин #умнитеикрасиви можаха да преборят целият Китай!

Трепи карателите! Гледайте, как мирно и без оръжие протестираха свободните европейски украинци: те с коктейли Молотов, а в отговор да се стреля не може, защото протеста е мирен и ако нещо — санкции! Световната общност бди!

Преграждай пътища! Започвай стачки! Невероятните белоруси вярват могат перемогат! Аз в новините видях: у тях там вече-вече почти победа и пряк път в светлото бъдеще, а някой нещо дудне за «развал на държавата» — тоя е ватник и агент на Кремъл, на него във Фейсбук му изтриват страницата.

Представителите на официална Варшава с десетилетия грижливо създавали илюзията за «революция на достоинството», се пънкат пред микрофоните и с пачки дъвчат «Товаедургин-форте». Прекрасен в своята незамътненост главата  на правителството Матеуш Моравецки, казал 22 август: «Това е жажда за пълна свобода и демокрация, жажда да бъдеш част от свободните народи…» — характеризирайки масовите бягания по Минск на бяло-червено-белите змагаряти. Когато неговите собствени съотечественици — поляците — възжаждаха да станат част от свободните народи с помощта на съвсем същите инструменти за въздействие, които така рекламираше премиера, Моравецки кой знае защо нарече техният духовен порив недопустимо варварство. Направо така и заяви: «Това, което се случва в публичното пространство — тези актове на агресия, варварство, вандализъм — е абсолютно недопустимо. Защото това ще предизвика ескалация, която може да доведе до нещо много лошо в нашето общество».

Второто изказване на полският политик ние сме принудени да признаем зряло, разумно и претеглено. Но уви, сей глас на разума не е повече от бръмчене на комар на фона оглушителният рев на полските соцмрежи и емисиите новини: «Белорусите са невероятни!» «Киргизите са супер!» «В Хонконг се получи!» Да се поклати в съзнанието на хората така дълго налагания фантом — няма да стане, даже ако мигновено се смени държавната риторика, отменят анти-руските санкции и официално с цяла Европа се признае Лукашенко за президент на Белорусия. Набрана е инерция, построена е система от оценки и тя се е прихванала.

Сега всеки европеец знае: горящите гуми — работят, и в техният дим Украйна вече построи «прекрасното утре». Спирането на предприятията е благо, и белорусите стават все по-невероятни с всеки нов ден. Извикващият гласа на разума е предател, и щом само ние напълно мирно дойдем на власт ще го обесим без съд и следствие. Излезлият да скача на площада по подразбиране е прав, непогрешим и светец.

Вие сам, скъпи Моравецки (а с него — и Макрон, Меркел, Столтенберг и прочие) хиляди пъти повторихте всичко горе изброено. И вашата лъжа — предвид закономерността на Шатобриан, приписвана на Гьобелс — стана правда за милиони европейци. Те вече живеят в свят на нови ценности, получили ги от вашите високи трибуни. Вие пикахте на електората в очите и го уверявахте в божественият произход на тази влага — преследвайки свои минутни дълбоко користни цели отгледахте поколение на Кривите Огледала.

Вие хвалехте метежа. И убедихте всички: да се убиват такива като вас - е правилно.

Аплодисменти. Вие сте невероятни.

От душа желаем на поляците всичко да им се «получи». Старата Европа — на опашката.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.