Wednesday, October 14, 2020

Прогреса не е зад девет планини в десета

Капитализмът очаквано се осра. А всичко това, защото печалбата се взема от човешкия труд, а не от роботите. Адидасите накрая разбраха. 150 години след "Капитала", аха.

Но ако роботите не са изгодни, то трябва да се помисли какво е по-изгодно. Какво ако се пресади човешки мозък в буркан и тя се присъедини към струга? Ще бъде ли това по-изгодно от роботите?

Може да се отиде и по-далеч, и генетически  да се модифицират човешките организми така, че да донасят максимална печалба на собствениците на производства.

Нас всички ни чака прекрасно, възхитително бъдеще.

В средата на ноември 2019 г Adidas обяви, че планира да закрие високотехнологичните роботизирани заводи в Германия и САЩ до април 2020 год. Макар роботите да позволяват да се икономисва на работна сила и осигуряват гъвкаво производство, те излизат твърде скъпо.

През 2016 г Adidas пуска производство на обувки на роботизирана фабрика Speedfactory в немският град Ансбах. През 2017 г се появи още една роботизирана фабрика около Атланта (САЩ). Adidas откриваше подобни заводи, опитвайки се да удовлетвори търсенето на бърза доставка на нови модели и противостои на ръста на заплатата в Азия и повишението на стойността на доставката. Първоначално се планираше да се пусне световна мрежа роботизирани фабрики. Компанията не съобщи защо затваря тези обекти, но се предполага, че те са се оказали твърде скъпоструващи и сложни.

Източник.

Ето илюстрация как капиталистическият способ на производство започва да тормози прогреса на човечеството. Производителните сили вече позволяват  да се шият маратонки въобще без участие на човека - но частната собственост и необходимостта да се присвоява прибавъчната стойност и увеличава капитала изискват работа на хиляди низкоплатени работници в Азия по шиене на същите маратонки. При това трябва да се поддържа ниска заплата за труда и всячески да не и се дава да расте. За награда у тези работници има възможност да открият СВОЕ ДЕЛО и да започнат да конкурират с Адидас. А горе обозначените противоречия може да се решат, ако правителството е без "либерали", а от едни "патриоти", които ще "върнат производството в родните страни". И въобще противоречия не съществуват, това е измислица на Мордехай Леви, Улянов Бланк и Карл Енгелс, трябва просто да вярваш в себе си и отидеш да боядисаш входа, че най-накрая да "са оправим".



No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.