Wednesday, October 14, 2020

Космическа стачка. Капиталисти в космоса.

 Автор: Сергей Калядин.


Да се пренесем в 70-е години на миналия век, когато светат още си спомнял за полетите на Луната. В това време НАСА изпратила в космоса първата (и единствена) американска орбитална станция «Скайлаб». В течение половин година на станцията се сменили 3 екипажа, всеки от който работел на износ. Разпорядъкът на деня бил крайно строг, всеки от дните бил планиран даже не по минути, а на отрезки по 30 секунди. Първите две експедиции успешно се справяли с такъв пресинг за сметка на това, че всяка се състояла от ветерани и времето на пребиваване на станцията е било два месеца, но тази схема дала сбой по време на последната мисия до станцията.Космическая забастовка Cat_cat, История, Космос, США, Мятеж, Забастовка, Длиннопост

Самата станция


На 16 ноември 1973 г последният екипаж пристига на «Скайлаб», и в течение на следващият месеца космонавтите бачкат като волове, работейки по 16 часа на ден. Въпреки този натоварен график НАСА продължавало да увеличава обема работи: заставяло астронавтите да провеждат експерименти по време на хранене и урязвайки времето за сън. По степента на увеличение на натоварването астронавтите започват да се жалват от своето самочувствие. На Земята на всичко това полагали Сатурн-5, продължавайки да считат хората си за някакви биороботи, които с лекота изпълняват дневният план на работи и искат «йоще». За това НАСА има основания, тъй като двата предишни екипажа след изпълнение на своята дневна норма искали допълнителна работа. Повярвали в неуязвимостта на хората си, Хюстън съставил най-големия списък работи за последният екипаж, но не учел, че за целият екипаж това бил първият полет в космоса. На станцията възраждането на стахановското движение не оценили, и в скоро време започнали да готвят метеж.

Космическая забастовка Cat_cat, История, Космос, США, Мятеж, Забастовка, Длиннопост

Метежният екипаж


В един прекрасен ден командирът на екипажа Джералд Кар изпратил на Земята такова послание «Ние никога не бихме работили по 16 часа на ден в течение на 84 дни поред на земята, и от нас не следва да се очаква това тук, в космоса» и на 28 декември астронавтите прекъснали връзката с ЦУПа, започвайки първата космическа стачка. Командирът обявил почивен ден на станцията. НАСА цял ден се опитвала да се свърже с астронавтите, но отговор нямало и Хюстън не можел нищо да направи. Докато на Земята псували екипажа оценявайки финансовите загуби от подобен бунт, обитателите на станцията провели този ден гледайки в илюминаторите и занимавайки се с лични дела. За този ден астронавтите могли истински да починат и се наспят. На следващият ден връзката със Земята била възстановена и екипажа след обсъждане на случилото се подновил работа.


Какви са последствията от първата космическа стачка? Първо, НАСА снизило натоварването за последният екипаж на «Скайлаб», което положително повлияло на графика изследвания. Благодаря това програмата на работи за цялата мисия била изпълнена изцяло. Второ, стачката разкрила множествени психологически проблеми на човека в космоса и позволила да се подобрят взаимоотношенията между астронавтите и ЦУП. Космическите държави получили ценен урок, че е нужно да се щадят екипажите и да не се претоварват с работа. Това била първата и единственая космическа стачка в историята на космонавтиката, можело ли е подобно да се случи на съветска станция? Възможно да, но трябва да се отчита, че съветският ЦУП е бил къде по-либерален към своите хора, и много по-внимателно следил за моралното състояние на космонавтите.

Космическая забастовка Cat_cat, История, Космос, США, Мятеж, Забастовка, Длиннопост

Командир държи подчинения


Оригинал: https://vk.com/wall-162479647_196741

Автор: Сергей Калядин. 
 
Коментари:
 keksveks
Може да се перефразира:

"Теб ще те експлуатират и изстискват всички сокове, докато не заявиш за своите права". На никого не му пука за твоето здраве, личност, и всичко прочее - работодателя интересува само печалбата.

Едва когато заради твоите протести започне да страда печалбата, собственика на компанията ще бъде готов да търси компромис и да се договаря. Масовите стачки са работили винаги и винаги ще работят. 

Само още един нюанс: техният работодател е държавата

Нищо удивително. При капитализма държавата и олигархията (капитала) се сливат в едно цяло. Затова и няма смисъл силно  да се разграничават държ.компании и частните

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.