Saturday, May 11, 2013

Капитализмът решава проблеми, без никога да ги разрешава

 Спомням си, през 2004-2006 г. аз често се срещах с едни момчета от една транспортна и логистична компания. Бях много изненадан, че транспортът на китайски стоки до столицата ни (Москва) се извършва по маршрута Шанхай - Суец - Хамбург - Котка (финландско пристанище) - Санкт Петербург - Москва. Много по-логично по мое мнение, е да се използват Транссибирската железопътна линия или да се въведат в употреба БAM и Северният морски път, но познанията ми по география придизвикаха само усмивките на моите другари. 

Съгласете се, Русия е естествена транзитна страна от Китай и други далекоизточни страни в Европа и обратно, но тук се разкрива в цялата си слава съвременният руски театър на абсурда. Почти на всеки километър по пътя към вътрешния потребител (московския в описаната ситуация), се появява проблем. И този проблем трябва да бъде РЕШЕН! Естествено за пари. От Владивосток до Москва километрите са много повече, отколкото от Санкт Петербург до столицата, и следователно проблеми, пред които се изправяте са повече и така парите за решаването са повече, и това че се налага да обиколите половината свят остава на заден план или дори трети план, а ние вече не печелим от транзита към Европа, а те печелят от нас. Чудя се вече колко подобни забавни анекдоти имат вече финландците за географията. 
Колкото повече проблеми, толкова по-скъпо е да ги решим, и всички хора, които участват в процеса имат специфичен интерес. Тези хора имат полза от съществуването на тези проблеми, всъщност изкуствени, измислени, и на никого освен на тях тези проблеми не са необходими (тези хора ще изпаднат изцяло в несъстоятелност, без тези проблеми и проблемчета) - те от тях се хранят. Надявам се, няма нужда да се обясни, че плаща за всичкото това великолепие простият потребител, т.е. ние с теб. Ето един пример: някакъв транспорт е заседнал на руско-финландската граница в безнадеждно задръстване, а от съдържанието му се отчаяно се нуждае вашият град. Представителят на фирмата - превозвач се отнася до митнически посредник, нещо като "разрешител" на много гранични въпроси (тези хора в близкото минало сами са били митнически служители или сега заедно с тях ходят на баня) и му дава 200 бонбона. Представителя на поръчителя получава сметка за 300 бонбона, после предявява на ръководството сметка за 400, а след това плащаме всички разходи ние с теб, а дори и с процент. Кажете ми, има ли някакъв смисъл за тези хора от това да се опрости системата? Мисля, че не, и че в противен случай те ще бъдат оставени без сладко.

Някои хора измислят "печеливши проблеми" (познайте поради некомпетентност или "за процент от решението"), а други с удоволствие ги решават в полза на кесията си. Между другото, тези хора имат семейства, и за децата им е от жизненоважно значение са имат според техния речник "нормална работа" - и ето изобретен е нов проблем, за решаването на който сяда любимото дете. И все пак не е зле да уредите и любовницата, приятелят - съсед и един приятел от детството. Примерно така расте армията от бюрократи и броят на "решителите и разрешителите на проблеми".Има цял сектор на икономиката, зает със създаване на проблеми, а след това с тяхното решаване без никога да ги разрешава. Ей сега нахвърлях най-добрият бизнес-план на коляно: да се намери мост, който дълго и скъпо да се обикаля и да се постави бариера. Може да не се занимавам с пластмасови шарении - достатъчно е парче дърво с връвчица, стига дървото да е облепено с необходимите документи с красиви печати.

Много е тъжно, че нашият доморасъл капитализъм е присаден към най-лошият клон на предишната система - бюрократично, командно-административният. Ако беше присаден поне на научният, художественият или поне на производственият клон, нашият капитализъм би изглеждал много по-хубав. И така всички нарушения, глупости и абсурдности на съвременната руска икономика са в издигането в абсолют на привилегиите на миналото продажно ръководството на СССР + запелите в един глас с тях бандити, закъде без тях.

Опитайте се да си построите къща и след това прекарате ток, газ, вода, телефон. На всеки етап, най-скъпи ще са не работата и не материалите, а всички видове разрешения и одобрения. От вас на напълно законно основание ще изискват не малко пари за надуване бузите, важно изглеждащи подписи и съвсем прости чертежи и диаграми. Интересно ще е изчисляване на процента на възвръщаемост от такъв "бизнес". Паразити, бери им лайката просто!

А ако отворите завод или фабрика в Съвета на директорите трябва да бъдат една министерска жена, дъщеря на управител, или на кмета племенница - всичко зависи от мащаба на производството. Къде тук е краят на "бизнеса", и къде започва корупцията, не може да се разбере, така всичко е преплетено заедно. Тук се действа както и с безнадеждно заплетени кичури - те просто се режат, така че тук рано или късно цялата тази грозна икономическата структура рано или късно трябва да бъде премахната. Съдете сами тези паразитни израстъци увеличават значително разходите на вътрешното производство и намаляват реалния стандарт на живот на голяма част от населението.

Ако дойдете в данъчното и една от сътрудничките ви предложи да попълните декларация, а в близост  седи съпруга и и за скромна сума я попълва, аз ли съм единственият който смята, че един от съпрузите трябва да си смени работното място? В непосредствена близост до КАТ много малки фирми предлагат да попълнят всякакъв документ за скромна такса, но това, което се чудя е: с това не трябва ли да се занимават служителите? И тук, както във филма "Шотландски боец": "Трябва да остане само един", и като цяло в триъгълника шофьор - КАТ - фирма "всичко ще реши и напише" единият явно е излишен.

Всички описани от мен явления може да се наричат с разни думи, но за мен това е едно понятие - капитализъм. Всичко е по формулата: намерил или измислил проблем, а след това, без никога да го разрешаваш, вечно го решавай в името на собственото си благо, попътно плодейки нови проблеми.

Има много версии за причините за възникнване на СПИН, няма да ги разглеждам. Само ще кажа, че тази болест просто позлати една «голяма фирма», и ако я нямаше, то някой трябваше да я измисли. Разпространението на СПИН прилича на това на продукцията на «орифлейм» или някакъв друг хербалайф. Клиентът (заразеният) средно за живота си привлича в мрежовия маркетинг (заразява) още 5 – 10 чевека, които също така усилено разпространяват изгодния проблем (заразяват нови хора). Гледах веднаж едно филме за неудачен медицински експеримент, след който един нещастник се превърна в зомби, бягаше, хапеше всички наред. Уапаните на свой ред също хапаха нормалните хора, докато практически целия град не се превърна в «зомбиленд». Добре че болните от СПИН не хапят.

И какво правят фармацевтичните компании за борба с чумата на 20 век (кой проблем – болест ще станет чума на 21 век и да си помислиш е страшно)? Не, те не са намерили способ да излекуват нещастните болни, и въобще, икономически предпоставки по понятни причини, просто няма. Не са разработани способи за «заключване» на болеста в тялото на болния, и не мисля, че на капиталиста – медик това ще е интересно. Единственото, което направиха е продължение на живота на инфекцирания за десетки години напред, което е много икономически изгодно на производителите на лекарства.


Сега за цените: годишен курс лекарства е не по-малко от 80 хил. рубли, в Америка на порядък по-евтино. Т.е., даже ако отчетем пограничните и други бариери (всеки със свой бизнес), мисля нетната печалба е просто фантастична. Естествено, не всички знаят за болеста си, мнозина не могат или не искат да платят такива пари, но и от неплащащите може да се получи полза – на техен пример останалите разбират, че все пак е по-добре да се плати. Същинска тактика на шантажиста Милвертон от «Шерлок Холмс».

Единствената страна, която би могла да победи тази болест бе СССР. Но уви, 1991г. задраска всичко, а «голямата фирма» никога няма да убие кокошката, носеща златни яйца.


За платената, капиталистическа медицина може още много да се напише, просто на примерът за СПИН ситуацията ми се видя най-ясна и явна. Ще опитам сега да поразсъждавам за финансите, данъците и бягането от отговорност. Вообще, терминът «юридическо лице» е измислен, за да се избягва финансова отговорност, просичко - да се лъжат хората. Физическото лице може просто да се набие, а с юридическото е по-сложно.

Бил съм свидетел на ситуация, когато строителна организация, някакво ДОО, обяви банкрут и се отказа да плаща заплата, а после отзад към названието «прилепиха» Ltd. и вече никому нищо не дължат.

Когато условния банкер Иванов заявява, че неговата банка "се е спукала" заедно със всички вложения, но при това у него се появява 5-етажен дом в Банкя нищо не може да кажеш. "Пукнало" се е  юридическо лице, а физиономията на банкера се чувства прекрасно. Виж ако нямаше юридически лица (които могат да са регистрирани съвсем не там, където физически се намира объектът на собственост, което само по себе си не е логично), от банкера можеше да се конфискуват и палата, и всички коли, и яхти, и бисера на любовницата.

А кой гений е измислил офшорките? Просто може нобелева по икономика да му се даде – но няма да я вземе, дреболия някаква.

Извел парите от страната където ги е заработил, а с туземците във вид на данъци и други платежи не се е разплатил – на тях им остават изчерпаните недра, износената инфраструктура, екологическите проблеми.

Пак разбира се са нужни специално обучени люде, които ще скрият честно награбеното в сянката, ще пренесат парите на другия край на Земята, надежно ще ги замаскират. Нужни са тези, които ще обучат подрастващата младеж, как всичко ловко да се завърти, нужни са тези, които, имайки властни пълномощия ще си затворят очите с хрупкава хартийка. Т.е., има проблем, как да «метнем» простите хора и цели страни, а има хора, въвлечени в процеса на решение на проблема – цял отрасъл на «народното стопанство» се очертава. Всичко това хубаво, само дето тези деяния на мошенничеството вече в мега–огромен порядък растат.

Роскосмос изиска за глобални цели гигантски пари. Добре би било господин Степашин по-често да се появява в Корольов и да надзирава да не се повтори у нас историята с F-35, да не получим своя нелетяща ютия, а то амбициозни задачи поставихме о-хо-хо, и можем дълго и с изгода за себе си да ги решаваме и никога да не ги решим. Имам съмнение, что благото дело ще се превърне в ново «Сколково», нов образец на капитализма по-руски.

Същото уродство и с жилищния фонд. При Съюза жилището беше разчетено на енергоносители за стотинки, за икономии никой сериозно не се замисляше. Сега при аномално високи цени на електричеството и топлото през зимата, при аномални студове въпросите за спестовност би трябвало да излязвт на пръв план. Нищо подобно. Помня един познат деятел от жилфонд, като дете се радваше на студената зима и говореше,  че колкото по-студена зимата, в толкова по-топли страни ще отиде той през лятото. Е да, проблеми, проблеми колко се появиха, а да се решават е толкова изгодно.

Никому не е интересно да икономисва на ресурси или на материали – няма икономическа мотивация за това. Докато я няма сме обречени под различни предлози да плащаме все повече и повече без подобрение, а често и при влошаване на качеството на услугите. Не е лошо също да се минимизират разходите на количество ръководни кадри и близки с тях.

Анекдот от живота: вървя по улицата, виждам спукала се тръба. В ямата, до пробива, работи 1 (един) работник ту с лопата, ту с гаечен ключ, а наоколо стоят 5 (пет) чичковци и лелки в чистички дрешки и с умен вид нещо пишат и спорят, а по-далеч стои групичка местни бабки, обсъждащи проишествието.

Приближих се, погледах, погледах, добре че никъде не бързах и високо така, че всички да чуят произнесох: «А знаете ли защо комуналните услуги са такива скъпи? - всички ме загледаха, кой като на пророк, кой, като на възмутител на спокойствието и провокатор, а някой сметна моето появяване добър повод за непланирани "5 мин за цигара" - а затова - вещая аз - че в ямата копа един, а наоколо пет, а трябва да е наобратно, а на всички тях заплата от Вашите пари плащат».

Последва разборка, ругатни, угрози по мой адрес. Помня, най-дебелия началник бабките се опитваха да вкарат в ямата, а той не потегля. Именно след тази ситуация се реших да купя телефон с видеокамера, тогава още достатъчно скъп.

И въобще, капиталистическите отношения в нашата страна, не говоря за материалните разходи, донасят на страната много мъки и нещастия. Да си спомним, че появата на кръчмите при Иван Грозни на Московията става заради острата необходимост да се ликвидира дефицита на бюджета. Петър I «алкохолната зависимост на бюджета» я усили и направи хроническа. Всияко по формулата: създал проблем (зависимост на населението от алкохола), решавал го без да го реши (доливали на мужиците разгреваещо), и при това създавал нови (неизбежните проблеми със здравето, битова престъпност, огромна дупка в семейните бюджети).

С рухването на «желязната завеса» към нас заедно с «демокрацията», МакДоналдс, дъвката и Чип и Дейл проникна разнообразно пиене от цял свят и девети вал дрога. А какво искахте: нищо лично, просто бизнес.

В желанието да се заработят пари няма на пръв поглед нищо лошо. Практически цялото население на света с това се занимава. Това е похвално - човек се старае да обеспечи себе си и семейството си с достоен живот, но защо някой създава заради това проблеми на останалите? Нима не може зарядните на мобилните телефони да се стандартизират? Защо телевизорите горят веднага след изтичане на гаранцията? Защо течност, прекрасно подходяща за премахване на ръжда се продава в хранителните магазини, а не в битова химия и при това е световно известна марка? Защо бутилките са с различна форма (и отвратително съдържание)? Навярно за да не могат после да се сдадат. Как, не може ли пивните компании да се задължат да пускат продукция в стандартни бутилки, а после използвайки логистическите си мощности да ги използват вторично. (Коментар: бутилките от сок, нектар, бира Плевенска, Загорка и др. в "социализма" бяха стандартни 0.5л, само Шуменско идваше в 0.33л като категория "лукс". Моторното масло се продаваше като "моторно масло", спирачната течност като "спирачна течност". Днес: моторно масло "за Тойота", спирачна течност "за Хонда", как някой не се е сетил да разбие бензина на модели просто не ми побира ума.)


Едно от правилата на маркетинга гласи, че за извеждане на пазара за товара трябва да се похарчат толкова средства, колкото и за производство. (Например, една частна контора за реклама и промоция на своята продукция харчи много повече, отколкото за самата продукция). Превеждаме от един руски на друг: за да «прекараме глупака с боклук» трябва «грамотно да го омагьосаме» да не жалим «мангизи за престиж», а както е известно, «добрия престиж е по-скъп от мангизите».

Примерно така работи рекламата. Те ни лъжат, доказвайки, че този или онзи товар ни е жизнено необходим (създават проблем, че после за наша сметка да го решават), натрапват ни го. А това не е ли низост и банално мошенничество? Веднага си спомням филма «Кейт и Лео», там подобна ситуация е чудесно показана.

Имало някога робовладелчески строй. Имало експлоатация на една част от населението от друга. Това може да се обясни с намаление разходите за «заплата» и съответствено, «повишение конкурентоспособността на външните и вътрешните пазари». Нашите деди, всъщност, някак се справяха дебита с кредит да изравняват без «напредничави социални технологии».

После с времето тежката си дума каза техническият прогрес. Страните оседлали го фактически се отказаха от робство в своите територии (по-изгодно е да се експлуатират машини отколкото слабия и инатлия човек) и експортираха освен товари също и всевъзможни проблеми навън. Това нарекоха колонизация на света. После, когато цялата планета беше поделена и да се експортират проблеми нямаше къде, капиталистите започнаха две най-страшни в световната история войни за правото да разрушават нови земи и покоряват нови народи.

Сега практически всички страни и народи са се превърнали в периферия на Запада, помагайки да се поддържа илюзията на процъвтяване на няколко «витринни» прозападни държави. Това става не благодарение на «передовия строй» - капитализма с неговата никога и от никого не видяна ръка, а благодарение на грабежа от цял свят по един или друг начин от купчинка технически и информационно оборудвани мерзавци. Навремето, за да получат много злато те уничтожиха няколко самобитни цивилизации в Америка, а за да попият чайче с печалба зарибиха с дрога и едва не угробиха огромна страна. Сега предпочитат да използват финансови инструменти, но в случай на нещо са готови да използват целия си военен арсенал.

Представете си голям красив дом. Той се е запалил и сме извикали пожарникарите. Те дошли, влезли в пламтящата къща и давай всичко наоколо да поливат с вода, паралелно присвоявайки си оставените ценности. Цялото домочадие благодари на доблестните рицари на огъня за спасението на имуществото. Много доходно се оказва тази работа, да се гаси пожар! След като е доходно, то огъня отново и отново пламти в дома и спасателите отново героически решават с доход за себе си проблема.

Рано или късно от постоянните пожарища зданието ще рухне, и тогава ще погребе под себе си и пожарникарите, и жителите на дома (в никакъв случай не искам да оскърбя пожарникарите с този пример).

P.S. Все формации, човешки институти или вече съществуват, или са съществували по-рано и всички те не са съвършенни и има неразорано поле за критиката им. Това е истината. Капитализмът не решава проблемите на човечеството, в най-добрия случай той отлага решението за неопределен срок. Това също е истина, за някого тя е горчива. На нас, руснаците ни е нужна СПРАВЕДЛИВОСТ, а нея с думата "капитализъм" въобще в едно изречение не бива да се пише. Така че дайте още веднаж да опитаме да построим справедливо общество, справедлива страна, отчитайки пропуските и грешките на първия опит. Така и така с капитализма нищо свясно не ни се получава.
Автор ФК Скиф

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.