Thursday, May 2, 2013

Правови неуправици

На 19 април в мрежата бе публикуван поредния том на скучната публицистика на Държавния департамент на САЩ «Доклад за практиките по съблюдение на човешките права по страни» за 2012 г. Авторите на документа, на които не им омръзва да работят като копиращи машини, не съобщха на световната общественост нищо ново. Все тези страни, все тези нарушения и безобразия с правата на Homo sapiens — на фона на пълното благополучие на правата на Homo erectus в САЩ. След като съставяш доклад и сравняваш «показатели», трябва да имаш еталон. Животът някъде във Вашингтон или Ню-Йорк, или да кажем в Детройт или Бостън, очевидно се въобразява на Държавния департамент идеал по съблюдаването на права, свободи и прочее, с което се асоциира велика страна, территория на свобода, земен рай и предмет на въжделения за всички тези нещастни, които още не са се поселили там.

На 22 април на сайтът на Министерството на външните работи на Руската Федерация се появи комментар на Уполномощения представител на МВН на Русия по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенство на правото К. К. Долгов във връзка с горния американски доклад.

Другарят Долгов недвусмислено даде да се разбере, че докладът на Държавния департамент «страда от същите недостатъци, които бяха характерни за предишните подобни доклади». По мнението на Уполномощения от МВН на Русия по въпросите за правата на човека, демокрация и върховенство на правото най-сериозния надостатък на доклада е «откровената злоупотреба с хуманитарно-правочовешка тематика в угода на политическите интереси на САЩ, избирателни шаблонни оценки и активно прилагане на двойни стандарти». Другарят Долгов също указва, че «отделни спорни изводи на авторите» се базират на источници, произходът на които «не винаги е ясен».

Разбира се, МВН на Русия не можеше да остави без внимание руската част на документа. По мнението на К. Долгов, американските партньори не желаят да забележат мащабната работа, провеждана от руското ръководство при усъвършенстване на политическата и съдебна системи, реформиране на правоохранителните органи и изправителни учреждения, а също и при борба с корупцията.

Особено недоумение предизвикват американските пасажи за «конфликтът» в Северен Кавказ между федералните военни и «въстанниците» - радикални исламисти и криминални структури. Този конфликт бил довел там до многочислени нарушения на правата на човека и породил «атмосфера на безнаказаност».

Долгов напомня на Държавния департамент, че в северокавказския регион правоохранителните органи противостоят на терористическа угроза, която «както показват скорощните трагически събития в Бостън е актуална и за Съединените Щати».

В заключение авторът на коментара заяви, че «подобна откровено политизирана подмяна на понятия, отразяваща непрекращаващите се опити за вмешателство във вътрешните работи на Русия е категорически неприемлива и не прави чест на авторите на доклада». Министерството на външните работи на Русия разчита «занапред на по-обективни и балансирани подходи на американската страна в сферата на правата на човека».

Но не само на руснаците не се хареса типовият доклад на Държавния департамент. Критически на този документ погледнаха и китайците.

Както съобщава «CRI online», на 22 април в Пекин официалната представителка на МВнР на КНР Хуа Чуньин заяви, че докладът на САЩ по правата на човека носи превзет характер и е демонстрация на «двойни стандарти» във въпросите по съблюдаването на правата на човека.

Другарката Хуа Чуньин отбелязва, че за тридесет години провеждане на политика на реформи и откритост Китай е достигнал забележителни успехи в областта на човешките права. Представителката на китайското МВнР също заявява, че нито една страна в света не може да говори за идеално положение с правата на человека у себе си.

Ако в Русия МВнР се ограничи със сурово заявление на другаря Долгов, то китайското правителство отива по-далеч. То обнародва свой доклад — за положението на правата на човека в САЩ. Брошурата е публикувана с чичо Сам в звездно-ивичест цилиндър на корицата. Тези материали са обнародвани от прес-канцелярията на Държавния съвет на КНР на 21 април. Документът за положението в областта по правата на човека в САЩ за 2012 година става отговор на докладът публикуван от Държавния департамент на САЩ.

Както се отбелязва в китайския документ, пише «Синьхуа», правителството на САЩ, считащо се за «защитник на правата на човека», в публикования доклад необосновано е критикувало повече от 190 страни и региони в света, в това число Китай, но си е затворило очите за проблеми, съществуващи в областта на човешките права в родината си. Китайският доклад раскрива проблеми в САЩ в шест аспекти в областта по правата на човека: живот и лична безопасност, граждански права и политически права, икономически и социални права, расова дискриминация, права на жените и децата, нарушения на правата на човека в други страни. Ще ги рагледаме накратко:

1. Расова дискриминация в САЩ. Политическите, икономическите и социалните права на представителите на националните меншинства не са обеспечени с гаранция за равенство.

Част от избирателите от азиатски происход на протеклите през 2012 година президентски избори е срещнала препятствия по време на гласуване. Представители на Съвета по правата на човека в ООН обвиниха САЩ в това, че правото на глас на американските избиратели от африкански и латиноамерикански произход не е било обеспечено в пълна степен. Също така расова дискриминация присътства в сферата на трудоустройството. По статистически данни на Министерството на труда на САЩ през октомври 2012 г. коефициентът на безработица сред «белите» граждани е бил 7,0%, афроамериканците — 14,3%, а латиноамериканците — 10,0%. Съгласно същата статистика през 2012 г. примерно половината от живеещите в Ню-Йорк чернокожи са били безработни.

2. Нарушение на правата на жените в САЩ. Жените в САЩ също са дискриминирани — както при трудоустройство, так и по ниво на заплащане на труда.

По данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ, през 2011 година примерно две трети от най-ниско платените работни места са заемани от жени. Съединените Щати влизат също в списъка на малкото страни, които така и не са ратифицирали Конвенцията за ликвидация на всички форми на дискриминация по отношение на жените, както и Конвенцията за правата на детето. През 2011 година, съгласно статистиката, в САЩ нивото на бедност сред жените достига 14,6%. За сравнение сред мъжете аналогичния показател е 10,9%. Жените излезли на пенсия, често попадат в редовете на бедните. Освен това, американските жени се сблъскват с угроза от насилие и сексуално посегателство.Основно това се касае за тези, които служат в армията.

3. САЩ носят отговорност за множество войни. Съединените Щати са започвали най-голямото количество войни в други страни след края на студената война.

Военните операции в Ирак и Афганистан доведоха до масови жертви и ранявания на мирното население. За периода от 2007 година до юли 2011 година, съгласно данни на Миссията на ООН за съдействие на Афганистан, жертви на войната в тази страна са станали минимум 10292 граждани. Относно Ирак, то от 2003 година до август 2011 година войната там е отнесла 11500 живота. Военните действия доведоха до екологическа катастрофа. След войната в Ирак се забелязва ръст на раждаемост на деца с пороци в развитието. Като минимум 484 жители на Пакистан са загинали от 2004 г. до юни 2012 г. в резултат на военни атаки на американската армия. Туквлизат и 168 деца.

4. Безработицата в САЩ. В Съединените Щати в течение напродължителен период се запазва високо ниво на безработица.

Съгласно данни на Министерството на труда на САЩ, през април 2012 г. нивото на безработица е било 8,1%, а броят безработни достига 12,5 млн. души. От началото на финансовата криза през 2008 году в САЩ се наблюдава обедняване на населението. Съгласно сведения от Бюрото по преброяване на населението на САЩ през 2011 г. коефициентът на бедност в страната е стигнал 15%, а числеността на живеещото под чертата на бедност население е 46,2 млн. чел. В протежение на последните години в САЩ се отбелязва увеличение на разрива между богатите и бедните.

5. Насилствените престъпления в САЩ с употреба на огнестрелно оръжие. Фиксираното през 2012 г. голямо количество насилствени престъпления в САЩ, особено с използване на огнестрелно оръжие, заплашва безопасността на живота на населението.

Съгласно данни на ФБР, през 2011 г. в страната са станали повече от 1,2 млн. насилствени престъпления. 67,7% от тежките убийства и 41,3% от грабежите са извършени с използване на огнестрелно оръжие. По сведения на CNN у американското население се намират примерно 270 млн. единици огнестрелно оръжие, ежегодно повече от 100 хил. граждани попадат в престрелки. Само за 2010 г. повече от 30 хиляди души са починали от огнестрелни рани. По информация от вестника «САЩ днес» през 2011 г. количеството на насилствени престъпления в САЩ е нарастнало на 17%. По статистика на Ню-йоркската полиция до 2 септември 2012 г в града са станали 1001 случая със стрелба, което е с 3,4% повече от показателя за предходната година. В Чикаго през 2012 г са регистрирани 2460 подобни случая (ръст от 10%).

6. Нарушения в сферата на личната безопасност и свобода на децата. Нито безопасност, нито свобода на децата в САЩ не са обеспечени.

По сведения на британският вестник «Дейли Телеграф» от 16 декември 2012 г. коефициентът на смъртност на американските деца, загинали в резултат на престъпления с използване на огнестрелно оръжие е 25 пъти по-висок от този в другите двадесет индустриални страни, недостигащи до нивото на индустриализация на САЩ. По информация от американският Национален център по делата за изчезналите и експлуатирани деца не по-малко от 100 хиляди деца ежегодно стават обект на търговия. В Съединените Щати се наблюдава сериозна ситуация с престъпленията от сексуален характер по отношение на децата. На сайтът «Предотвратяване на жестокост към децата» на 5 ноември 2012 г. са приведени следните данни: 20% от възрастните жени и 5-15% от възрастните мъже в САЩ са признали, че са били подложени на сексуално насилие в детството или юношеството. Само през 2010 г. 63527 американски деца са пострадали от сексуални престъпления.

Но нито насилието над десятки хиляди деца, нито масовите убийства, нито зачестилите престрелки, нито ръстът на бандитизма, нито увеличаването на безработицата, нито убийствата, за които е отговорна военната машина на САЩ, нито дискриминацията по полов и расов признак, процъвтяваща в Щатите, не спират Държавния департамент — одна от главите на световната демократическа хидра — от нравствени проповеди на тема правата на човека, регулярно нарушавани по целия свят. Нарушаеми в сто и деветдесет страни — тоест навсякъде, освен в САЩ.

Източник:  topwar.ru/27257-kitaycy-ne-nashli-v-ssha-prav-cheloveka.html

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.