Wednesday, May 8, 2013

Обобщения

След поражението си в Студената война Източния блок бе подложен на режим на "репарации" от страна на победителя. Всички ресурси трябваше да бъдат предоставени на Запада, а територията - опустошена почти по тактиката на "изгорена земя" - на Западът не му трябваше конкуренция. Политическата върхушка от всякакъв цвят бе купена с "10%", съдействайки за осъществяването в дело на режима на репарации, в който фактически се оказаха Източните страни.
Разбира се, най-пострадали във всичко това се оказаха народите на тези страни. Междувременно черпейки с пълни шепи от създаденото и построеното на Изток, Западът процъвтяваше както никога досега, ставайки привлекателен избор и "модел" за подражание в Източния блок. За съжаление, днес, 20 години по-късно обстановката е различна. "Големия пладнешки обир" свърши, плодовете му потънаха в търбусите на върхушките, а населението се оказа с презен корем, безработица, унищожена икономика и дълбоко насадени на подсъзнателно ниво пропагандни клишета, които управляващите всеки път извикват като скелети от гардероба, за да плашат тези наивници, които не могат да прогледнат и осъзнаят ставащото, с несъществуващи, дори да допуснем в някой случаи съществуващи "комунисти и ченгета", а всъщност купени по един или друг начин червени, зелени, жълти, сини и каквито още искате продажници. Дори призивът "Да забравим старото" обслужва същия интерес, та нали паметта за случилото се и осъзнаването му са това, което наричаме "човешки опит".

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.