Monday, May 27, 2013

Титаник за световната олигархия

 Източник: http://3mv.ru/publ/quot_titanik_mirovoj_oligarkhii_quot/3-1-0-16331

Последните събития в САЩ и света – терористически актове, войни, напрегнатата международна обстановка и религиозните вражди са пряко свързани с крахът на Западната либерална цивилизация. Разпада се олигархическата пирамида на финансите, лъжливите постулати и религиозните догми. И всичко това може да се види наблюдавайки за "Титаникът" на световната олигархия. Правителството на САЩ вече не първа година стои пред дилемата за определяне на сравнителната вероятност за развитие на вътрешни и вънпни конфликти.


Първи вариант — развитие на събитията по "Тексаския" сценарий — гражданска война. Да напомним, че такава бе войната за независимост на Тексас (Texas War of Independence) или Тексаска революция 1835-1836 г. (Texas Revolution) — война между Мексико и Тексас (който до 1836 г. бе част от мексиканския щат Коауила-и-Техас), резултат от която стана превръщането на Тексас в независима република ( не призната от Мексико ).

Втори вариант – установяване на диктатура след серия терористични актове, подобни на "9/11" и "Бостън". Последствията от тях вече са известни – окупация на Ирак, Афганистан, Либия, разпространение на окупацията над Сирия, Иран и др. – световен хаос.

Още в началото на така наречената световна финансова криза 2008 г. в СМИ изтече информация за секретно заседание на Палатата на Представители на Конгреса на САЩ, на което са обсъждани въпросите за възможния крах на световната финансова система (крахът на долара), прерастване на безпорядъците в гражданска война и целесъобразността на превантивни арести на граждани от числото потенциални "антиправителствени елементи" с изолацията им в концлагери. Тогава в резултат на повишение на прага на държавния дълг и временен спад на първата вълна на кризата до това не се стигна…

По мнение на ред военни аналитици, властите в САЩ отдавна се готвят за масови безпорядъци, които се очакват в близките 5-10 години. Оперативните планове на армията за 2015-2025 г. предвиждат провеждане на широк кръга военни операций във страната. В плановете на въоружените сили вече са предвидени сценарии, по които армията усмирява американците, превърнали се под влияние на финансово-икономическите проблеми във въстанници. Инструкции за вътрешно ползване станали достояние на гласност, освещават планове за провеждане на войскови операции в случай на масови вълнения на територията на САЩ, когато войници ще бъдат използвани за усмиряване на бунтове, конфискации на оръжие и стрелба на поражение по хората.

Властите могат да прибегнат също до услугите на частни военни компании (ЧВК), бойците от които се набират от най-добрите в света диверсионни подразделения. ЧВК (Private military company) е коммерсиално предприятие, предлагащо специализирани услуги, свързани с участие във военни конфликти или боеви операции, а също сбор на разузнавателна информация, стратегическо планироване, логистика и консултиране. Обемът на свтовния пазар на частни военни услуги за 2012 г. достига 100 милиарда долара. През април 2001 г. бе създадена структура, координираща дейността на частните военни компании на международно ниво — "Peace Operations Association" (POA).

В периода след 2001 г. личният състав на частните военни компании приема активно участие във войната в Афганистан. По данни от началото на декември 2009 г., в Афганистан действоват 104 хиляди сътрудници на частни военни компании. По данни от средата на 2012 г., в Афганистан действат до 40 хиляди човека-сътрудници на чуждестранни частни военни компании. След 2003 г. личният състав на частните военни компании взема активно участие във войната в Ирак. По данни от началото на декември 2006 г. само с изпълнение на правителствени контракти в Ирак се занимават 100 хиляди сътрудници. Обобщено за периода 2003 - 2010 г. в Ирак са действали до 200 хил. сътрудници от 400 частни военни компании.

Преди началото на войната в Южна Осетия с обучението на военнослужащите от грузинската армия се занимаваха 200 инструктори и военни специалисти от израелски частни военни компании "Defensive Shield" и "Global Comprehensive Security Transformation" ("Global CST"), 30 "консултанти" (офицери в оставка от армията на САЩ) американската частна военна компания "Cubic" и 15 военни инструктори на две американски частни военни компании: "MPRI" и "American Systems". Освен това 2008 г. на территорията на Грузия работи американската частна военна компания «Kellog, Brown and Root». 2011 г. по минимална оценка "няколко хиляди сътрудници на частни военни компании от Западна Европа" са вземали участие във войната в Либия. През май 2012 г. в Бенгази (в Либия) бе убит главата на френската военна компания "Secopex".

В настоящето във връзка с изостряющата се обстановка в САЩ и света, към операции могат да се привличат войски от НАТО, ЧВК и сътрудници от Министерството за вътрешна безопасност на САЩ (Department of Homeland Security, DHS) — суперведомство със щат над 200 хиляди души и бюджет десетки милиарди долари, държащо в ръцете си нишките за управление на всички федерални спецслужби (и не само федерални…). Американските аналитици обръщат внимание на това, че сътрудниците на DHS, за разлика от другите силови структури, не се заклеват върху Конституцията при встъпване в длъжност и са "предани само на заплатата и плащащото правителство…". Също така не дават клетва и бойците от ЧВК, изпълняващи често най-мръсната работа. Днес за финансиране на тези частни армии в САЩ се харчат повече средства отколкото на полицията.

Следва също да се отбележат и някой непрости съвпадения. Няколко седмици преди терористичния акт в Бостън ръководителят на ЧВК "Craft International" Крис Кайл (Chris Kyle) — най-известния снайпер в американската история, по официални данни на Пентагона унищожил в Ирак 160 "бунтовници", рекламиращ книгата си "Американски снайпер", станала бестселър през 2012 г. и куриращ "десните радикал-патриоти" в САЩ, бе убит от жител на един от най «антиправителствено-патриотични" щати — Тексас. Мотивът не е по-ясен от мотивите за убийствата в навечерието на актовете от 11 септември на Ахмад Шах Масуд и куратора на спецслужбите на САЩ по структурите на "Ал-Кайда" Джон О’Нил (John O’Neil).

DHS за последните 10 месеца закупи хиляди автоматически щурмови винтовки, наречени "лично оръжие за защита", и над 3 милиарда единици боеприпаси за огнестрелно оръжив (включая разривни куршуми "дум-дум", забранени за използване в бойни действия от международното право). Отчитайки, че въоръжените сили на САЩ са изразходвали в Ирак ежемесечно 6 милиона патрона, този боезапас стига за 50 години война — на всеки американец вече се падат 5-7 патрона. От началото на 2013 г. в рамките на проекта "Повече никакви колебания" (No more hesitation) американските силовици тренират стрелба по нови мишени в вида снимки на хора. Задачата на проекта по оценка на експертите е да «отстрани психологическото препятствие, не позволяващо на полицията и силовиците навреме да стрелят, когато пред тях се окаже стачкуващ човек".

Чрез командването на Сухопътните войски руководството на DHS закупи 3 хиляди модифицирани "Отбранителни транспортни средства" — противоминни бронемашини (произведени от компанията Navistar Defence), предназначени за използване на градски улици, и поръча 30 хиляди "дрона" – безпилотници, които носят заряди и видеоапаратура, и вече унищожават "враговете на Америка" в Ирак, Либия, Пакистан, Афганистан, Африка и Близкия Изток.
"Дроните" – безпилотни летателни апарати (БПЛА) с военно предназначение са разновидност на военнен робот. В задачата на автономните системи от този вид влизат мисии, потенциално опасни за човека. В по-широк смисъл — мобилен, автономен апарат, програмиран за изпълнение на някакви задачи. Съгласно новото американско законодателство, объявило цялата територия на САЩ за "бойно поле", DHS има право да използва "дрони" за следене на американците и други граждани, и тяхното унищожение.

Авторитетният масов английски ежедневник «Daily Mail» разясни на своите читатели, че убийствата на граждани на САЩ с използване на десятки хиляди "дрони", които се планира да влязат в строй към края на текущото десетилетие, "не изиква никакви доказателства за възможна агрессия", достатъчно е да се заяви, че жертвата е «свързана с "Ал-Кайда" или въобще с "международния тероризъм".

На 5 март 2013 г. Глен Бек (Glenn Lee Beck, роден 1964 г. в Еверетт, щат Вашингтон, — американски журналист, радио- и телеводещ, политически коментатор, писател, предприемач, водещ програмата «The Glenn Beck Program» на радиостанция «Premiere Radio Networks») заяви по този повод в ефира: "Америка кърви" и "стремително се движи към гибел: та нали, о боже, правителството говори, че може да използва "дрони", за да ни убива без съд и следствие, Америка, без съмнение е мъртва… Аз загубих вяра в моето правителство, загубих вяра в СМИ, в банките, в съдебната система, в полицията на някой наши големи градове… Преди 15 години аз нямах вяра само във Вашингтон. Сега поставям под въпрос всичко. Вече не ми остана вяра в нито един от тези институти".

Вероятност за преход към вариант диктатура могат да приближават терористични актове от рода на "Бостънския". При опит да се избегне варианта диктатура, има риск, че събитията ще излязат от контрол и ще се взривят в "Тексаски" вариант. Из редакционната статия на "The Financial Times": "В близките дни след тези злодеяния (взривовете в Бостън) ще се водят напрегнати дебати за това, как трябва да се  ужесточат мерките по обеспечение на вътрешна безопасност в САЩ".

В САЩ едва ли не ежеседмично се случват масови разстрели от рода на събитията от 13 май в Нщ Орлеан, но никой не обявява национален траур и не търси "чеченска следа" – само постепенно се повишава градусът на "антиоръжейната кампания". А в Бостон за издирване и арест на един ранен тийнейджър бяха хвърлени хиляди тежковъоръжени полицаи бронемашини и федерални агенти. При това на 19 април, на следвващия ден след залавянето на оцелелия Царнаев и взривовете в Тексас, столицата на щата Масачузетс бе практически изолирана от света. В резултат властите отработиха операция по въвеждане на военно положение в град, влизащ заедно с предградията в десятката най-големи в САЩ и в 50-те най-големи в света. Беше изключена мобилната връзка, беше прекъснато движението на транспорта и влаковете, отменени спортните мероприятия, закрити учебните заведения, мобилизирани повече от 9 хиляди полицаи, подразделения "SWAT" и регулярната армия. Бяха използвани бронемашини, движещи се по целия периметър на агломерацията, установени бяха контролно-пропускателни пунктове. Бойци от спецподразделенията обхождаха всяко здание, призивавайки жителите да не напускат дома си. В пълна изолация се оказаха около 600 хиляди души в 6 района на Бостън, станал своего рода символ за "десните патриоти".

През всичкото това време градът Бостън сякаш бе измрял. Това не е село в Тексас. Това е столицата на щата Массачузетс, където населението е около милион, а огнестрелното оръжие е двойно повече, отколкото са жителите. Но правителството е заповядало и гражданите послушно заседнаха по домовете, гледайки полицията, готова да неутрализира всеки хвърлил предизвикателство на новия ред.

Друго следствие на акта в Бостън – стъпки към усилване на контрола над американското общество като цяло и към неговото разоръжение. Водещите СМИ в САЩ подминаха с мълчание приетия през април 2013 г. след одобрение на Комитета на Конгреса по разузнаване закон за контрол на гражданите на САЩ чрез Интернет («CISPA»). Правоохранителните центрове за обработка на информация към спецслужбите («Law enforcement intelligence-processing fusion centers») и до това се занимаваха с подобни дела. Директорът на такъв център в щата Арканзас Ричард Дэвис (Richard Davis) в началото на 2013 г. подтвърди страховете на съгражданите си, като заяви, че неговият център шпионира  американците – но само тези, които подозират в "антиправителствени възгледи". От  април нататък такива действия са легализирани, за тяхната централизация DHS строи в щата Юта сред пустинята най-големия в страната център за информационен шпионаж. Задачата е прехват на всички комуникации, включая частна кореспонденция по електронна поща, телефонни разговори, заявки за търсене по Интернет, а също всевъзможни сведения за гражданите - места на паркиране на автомобили, пътешествия, покупки и др.

Посредством създаване на гигантска база данни на всевозможните форми на коммуникация DHS се надява да  провежда "изпреварващ мониторинг", засичащ места за разпространение на масови безредици в САЩ. Макар че даденото ведомство и без това вече притежава почти безгранична власт: може да оперира по цялата територия на САЩ и зад граница, да арестува хора, да ги отстранява физически, ползва се с услугите на цял корпус осведомители, има карт-бланш за тотално следене и борба в страната с тези, които властите обявят за "врагове на нацията". Днес DHS следи американските СМИ с цел "търсене на съобщения и комментарии, отразяващи враждебно отношение към ръководството на САЩ и DHS». Програмата DHS "Съобщи, ако забележиш нещо" вече представя среднестатистическите американци като потенциални терористи, а ред изследвания финансирани от ведомството, именува привържаниците на гарантираните от Конституцията на САЩ права и свободи "вътрешни терористи".

В допълнение към приетите 2011-2012 г. от президента Обама закони «NDRP» («National Defense Resources Preparedness» — закон за подготовка на националните ресурси за отбрана) и «NDAA» («National Defense Authorization Act» – закон за пълномощията за целите на отбраната), обеспечаващи "създаване на правово поле за масови арести на протестиращи лица и журналисти в период на въвеждане на извънредно положение», през януари 2013 г. «NBC News» публикува меморандум на Министерството на юстицията, обосновавъщ убийства на гражданите на САЩ с използване на безпилотници, създаването на които особено усилено лобира шефът на ЦРУ Джон Бреннан (John Brennan). Коментирайки този документ, лидерът на демократите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси (Nancy Pelosi) потвърди, что "в зависимост от ситуацията и заради удържане на статус-кво в обществото" президентът Обама може да заповяда екзекуции на американци. Включително тези, на които не са били предявени никакви обвинения.

Помощникът на министъра на финансите на САЩ в администрацията на Роналд Рейгън, бащата на «рейгъномиката» Пол Робъртс (Paul Craig Roberts) пише: "…Буш би могъл да ни хвъли пожизнено в затвора без доказателства за вина. Обама може да ни екзекутира без доказателства за вина. Те правят това в името на нашата защита тероризма, но само не от техния собствен терроризъм… Болшинството американци ще се съгласи с необъясними убийства, изтезания и задържане без доказателства… Никога в историята населението не е било толкова невменяемо, както сега американците. Светът е поразен — колко безгрижни, дори само за кратко време са станали гражданите на свръхдържавата. Светът се нуждае от интелект и лидерство, за да избегне катастрофата, но американците не могат да обеспечат нито едното, нито другото. Америка е загубена земя, където ядерното оръжие се намира в ръцете на тези, когото интересува единствено собствената власт. Вашингтон е враг на целия свят, в него е сконцентрирано най-голямото зло на планетата".

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.