Sunday, June 15, 2014

Сергей Глазьев: За какво и е на Америка майдан

Сергей Глазьев: Зачем Америке майдан

Разгръщащата се в Донбас война носи огромни угрози за Русия, Европа и цял свят, неразбирането на които влечет тяхното автоматическо развитие в регионална, а след това и световна война. Представяното в световните СМИ изображение на тази война като борба на украинската власт за цялостност на страната е така далеч от истинският смисъл, както изображението от хитлеровата пропаганда на нападението срещу Полша като защита на Германия от полска агресия. Не много по-дълбоко дават трактовка на тази война руските СМИ – като съпротивление на населението на Донбас срещу нацистската хунта, противоправно захванала властта в Киев.

Междувременно без разбиране на причините и движещите сили за ескалация на въоръженият конфликт да се спре той е невъзможно.За това  говори безрезултатността на проведените до сега преговори за прекращение на насилието и разрешение на украинската криза. Изглеждаше, всички страни са длъжни да бъдат заинтересувани в прекращение на бойните действия в Донбас. Те нанасят ущърб на Украина, Русия, на самият Донбас и заплашват Европа. Но нито веднаж досега западната страна не е изпълнила своите задължения. Неизменен резултат от всички преговори е пряка измама от страна на САЩ и техните киевски марионетки, използващи преговорите за отклоняване на вниманието и дезориентация на партньорите.

Преговорите като измама

Отначало високопоставените американски и европейски чиновници, приспивайки бдителността на Янукович с уговорки за неприлагане на сила, подтикнаха нацисти към неговото насилствено сваляне и доведоха на власт свое марионеточно правителство. След това те започнаха да уговарят Путин да не прилага сила, насъсквайки едновременно подконтролната им хунта на репресии против руското население на Украина. Веднага след достигане на договореност за разоръжение на незаконните формирования и началото на общонационален диалог вице-президентът на САЩ Байден присгитна в Киев, за да поддържа действията на хунтата, след което тя започна карателна операция на украинската армия против донбаската съпротива. Безкрайно уверявайки руският президент в привърженост към мир и призовавайки прекращаване на насилието, ръководството на САЩ и ЕС последователно поддържа усилване на терора на украинските военни против населението на Донбас. При това стигаше само Русия да се съобрази с договореностите за деескалация на конфликта и да отведе войските си от украинската граница, нацистската хунта започна рязко да нараства своите въоръжени сили в зоната на конфликта и започна прилагането на авиация и бронетехника против населението на Донбас.

Фактите говорят, че американците са използвали преговорите изключително за измама на партньорите. Представяйки себе си за миротворци и защитници на правата на човека, в действителност те пролагат път към насилствен захват на властта от нацисти, които после поддържат в легализация на своите боевици на воинска служба и подтикват към прилагане на армията против руското население. При това подконтролните на американците и техните марионетки СМИ във всичко обвиняват Русия, старателно правейки от нея образ на врага за Украина и плашило за Европа. Настървената лъжливост и истерическа русофобия на украинските и водещите световни канали не оставят съмнения в това, че си имаме дело с военно-пропагандистска машина, репресираща всички обективни журналисти и налагаща на населението състояние на антируска психоза.

От този анализ следва, че САЩ от самото начало на украинската криза неотклонно следват стратегия на раздуване на конфликта в украинско-руска война, оправдавайки всички престъпления на нацистската хунта, финансирайки и въоръжавайки я, прикривайки я дипломатически и принуждавайки своите европейски съюзници да правят същото. Възниква въпрос, защо те правят това?

Съвсем точно не заради Украйна, която се обрича от тази война на разкол, хуманитарна и икономическа катастрофа. И разбира се, не от абстрактни цели за защита на демократическите права и свободи, които ежедневно нагло се потъпкват от нацистската хунта, извършваща масови убийства на своите граждани.

Както е добре видно по риториката и действията на американските политици и длъжностни лица, тази война се разгръща от САЩ против Русия, в която нацистската хунта е не повече от оръдие в ръцете на американското ръководство, а народът на Украйна се използва като «пушечно месо» и едновременно жертва на руската «агресия». Непосредствена цел на тази война е откъсването на Украйна от Русия, което в качеството на най-важна геополитическа задача за Запада поставя още Бисмарк, а в съвременните условия – Бжезински. Неговата русофобска формула, че без Украйна Русия не може да бъде велика държава, е станала ръководящ лайтмотив на цялата американска политика на постсъветското пространство. Към тази цел САЩ вървят всичките двадесет години след разпада на СССР, похарчвайки за създаване на антируски политически елит в Киев, по сведения на помощника на Държавния секретар на САЩ Нуланд, повече от 5 млрд. долара. (Все още не е напълно ясно за какъв период е похарчена тази сума - за всичките 20 години, или за по-кратък период - бел.пр.)

По замисъла на натовските стратези откъсването на Украйна от Русия трябва да е оформен като подчинение на Украйна на Евросъюза във форма на Асоциация, посредством която Киев отдава суверенните права на Украйна в областта на регулиране на външноикономическата дейност, и провеждане на външната и отбранителната политика на Брюксел. Отказът на Янукович да подпише Съглашението за асоциация бе възприет от САЩ като изход на украинското ръководство от подчинение и като угроза за възобновяване на естественият процес на въстановяване на единото икономическо пространство с Русия. За предотвратяване встъпването на Украйна в Митническият съюз с Русия, Белорусия и Казахстан и връщане на Украйна на пътя на европейската интеграция, собствено, и бе организиран държавен преврат, веднага след който лидерите на ЕС побързаха да подпишат с нелегитимната нацистска хунта противоречащ на украинската Конституция Договор за асоциация в политическата му част. Веднага след провъзглашението на Порошенко за президент той заяви за готовност да подпише Съглашението за асоциация в пълен обем, независимо неговата несъвместимост както с Основният закон, така и с националните интереси на Украйна.

Но, както показват днешните действия на САЩ, само прехода на Украйна под юрисдикцията на ЕС в рамките на налаганото на Киев Съглашение за асоциация им е недостатъчно. Те искат да сблъскат Украйна с Русия във военен конфликт и да въвлекат в този конфликт Евросъюза. Заставяйки подчинената им нацистска хунта да води пълномащабна война в Донбас, САЩ създават в центъра на Европа разширяваща се фуния от хаос, която е нацелена на въвличане в братоубийствен конфликт отначало Русия, а после и близколежащите европейски страни. Това се прави не само за отслабването на Русия, но и за влошаване положението на Евросъюза.

Войните – източник на подема на САЩ

Историческият опит свидетелства, че войните в Европа са били важен източник за икономически подем и политическо могъщество на САЩ. Последните стават свръхдържава вследствие на Първата и Втората световни войни, които повличат гигантски отток на капитали и умове от воюващите помежду си европейски страни в Америка. Третата световна война, останала студена, завършва с разпад на световната социалистическа система, което дава на САЩ приток от повече от трилион долара, стотици хиляди специалисти, тонове плутоний и други ценни материали, множество уникални технологий. Всички тези войни биват провокирани при активно участие на американската «пета колона» в лицето на контролирани, финансирани и поддържани от  американските спецслужби шпиони, олигарси, дипломати, чиновници, бизнесмени, експерти и обществени дейци. И днес, сблъсквайки се с икономически трудности, САЩ се опитват да разпалят в Европа поредната война за достигане на следващите цели.

Първо, обвинение на Русия в агресия позволява да се въведат финансови санкции с цел замразяване (отписване) на американските задължения пред руските структури в размер на няколко стотин милиарда долара за облегчение задпределното дългово бреме на САЩ.

Второ, замразяването на руските активи в долари и евро ще повлече неспособност на притежателите да обслужват своите задължения пред основно европейски банки, което ще създаде за последните (банките - бел.пр) сериозни трудности, заплашващи с банкрут някои от тях. Дестабилизацита на европейската банкова система ще стимулира отток на капитала в САЩ за поддържане на доларовата пирамида на долговите им задължения.

Трето, санкциите против Русия ще нанесат ущърб на страните от ЕС на сума около трилион евро, което ще влоши и без това лошото състояние на европейската икономика, ще отслаби нейното положение в конкурентната борба със САЩ.

Четвърто, санкциите против Русия ще облегчат изместването от европейският пазар на руският газ с цел неговата замяна с американски шистов. Същото се касае за многомилиардният източноевропейски пазар на топлоотделящи елементи за атомни електростанции, който е технологически ориентиран на доставки от Русия.

Пето, въвличането на европейските страни във война с Русия ще усили тяхната политическа зависимост от САЩ, което ще облегчи на последните решението на задачата за налагане на ЕС на зона за свободна търговия на изгодни за САЩ условия.

Шесто, войната в Европа дава повод за нарастване на военните разходи в интересите на военно-промишленият комплекс на САЩ.

Самите САЩ от разпалваната от тях нова война в Европа почти нищо не губят. За разлика от европейските страни, с Русия те търгуват малко, и техните пазари почти не зависят от руските доставко. Както и в другите европейски войни, те ще са на чиста печалба.

По такъв начин, насъсквайки нацистската хунта срещу Русия, САЩ с нищо не рискуват и сигурно печелят. Американските съветници налагат на своите киевски марионетки използване на най-жестоко по отношение на населението оръжие: осколочно-фугасни снаряди, касетни авиабомби, мини. (Допълнително фосфорни боеприпаси, забранени от международната конвенция за неразпространение на химическо оръжие. По изтекла в интернет информация пожарът в завод Арсенал в Казанлък е свързан със заличаване на следите от изнасяне от складовете на химически вещества от чуждестранни граждани, които впоследствие са били изпратени в Украйна - бел.пр) Нали колкото повече са жертвите, толкова по-високи са очакванията от руска военна намеса за защита на руското население, толкова по-висок е рискът от нова европейска война и толкова по-голяма е американската печалба. Тази печалба се измерва не само в пари. Главният приз, заради който САЩ провокират нова световна война – това е съхранение на световното им доминиране в условията на глобални структурни изменения, обусловлени от смяната на технологическите уклади.

Изследванията показват, че в такива периоди на глобални технологически размествания на първите страни е трудно да съхранят лидерство, тъй като на вълната на ръст на нов технологически уклад напред се откъсват развиващите се страни, преуспели в подготовката на предпоставките за неговото установяване. За разлика от напредналите страни, сблъскващи се с криза на пренатрупване на капитал в остарели производства, развиващите се страни имат възможност да избегнат масова обесценка на капитала и да го концентрат на проривните направления.

За удържане на лидерство на напредналите страни се налага да прибягват към силови прийоми във външната и външно-икономическата политика. В тези периоди рязко нараства военно-политическото напрежение, рисковете от международни конфликти. За това свидетелства трагическият опит от двете предишни структурни кризи на световната икономика.

Така например, Великата депресия от 30-те години, обусловена от достигането на предел на ръста на доминиралият в началото на века технологически уклад на «въглища и стомана», бива преодоляна с милитаризация на икономиката, която се излива в катастрофата на Втората световна война. Последната не само стимулира структурната перестройка на икономиката с широко използване на двигателя с вътрешно горене и органическата химия, но повлича кардинално изменение на цялото световно устройство: разрушение на тогдавашното ядро на световната икономическа система (европейските колониални империи) и формиране на две противоборстващи глобални политико-икономически системи. Лидерството на американският капитализъм на изхода на новата дълга вълна на икономически ръст бива обезпечено от извънредният ръст на отбранителни поръчки за усвояването на нови технологии и приток на светоните капитали в САЩ при разрушение на производственият потенциал и обесценяване на капитала на основните конкуренти.

Депресията от средата на 70-те – началото на 80-те години довежда до надпревара във въоръженията в ракетно-космическата сфера с широко използване на информационно-коммуникационни технологий, составящи ядрото на новият технологически уклад. Последващият след това колапс на световната система на социализма, не съумял своевременно да преведе икономиката на на новият технологически уклад, позволи на водещите капиталистически страни да се възползват от ресурсите на бившите социалистически страни за «меко прекачване» на новата дълга вълна на икономически ръст. Извеждането на капитал и утечка на умове от бившите социалистически страни, колонизацията на техните икономики облегчиха структурната перестройка на икономиките на страните от ядрото на световната капиталистическа система, до това стимулиращи установяването на новият технологически уклад посредством разгръщането на надпреварата на въоръженията в космоса. На същата вълна на ръст на новият технологически уклад се издигат нови индустриални страни, съумели благовременно да създадат неговите ключеви производства и да заложат предпоставки за бърз ръст в глобален мащаб. Политически резултат става либералната глобализация с доминиране на САЩ в качеството на емитент на основната резервна валута.

Разделяй и владей

Изчерпваето на потенциала на ръст на доминиращият технологически уклад става причина за глобална криза и депресия, охванали водещите страни на света през последните години. Изходът от това положение ще протече на вълната на ръст на новият технологически уклад, в основата на който лежи комплексът от нано- и биотехнологии. И макар основната сфера на прилагане на тези технологии не е свързана с производството на военна техника, надпреварата във въоръженията и увеличението на военните разходи по привичен начин стават водещ способ за държавно стимулиране на установяването на новият технологически уклад.

Работата е там, че либералната идеология, доминираща в управляващите кръгове в САЩ и техните съюзници в НАТО, не оставя за държавите други поводи за расширение вмешателството в икономиката, освен нуждите за отбрана. Затова, сблъсквайки се с необходимостта от използване на държавни поръчки за стимулиране ръста на новият технологически уклад, водещите делови кръгове прибягват към ескалация на военно-политическото напрежение като основен способ за увеличение държавните покупки на иновационна техника. Именно в този ракурс следва да се разглеждат причините за развъртане от Вашингтон на маховика на войната в Украйна, която е не цел, а инструмент за реализация на глобалната задача за съхранение доминиращото влияние на САЩ в света.

Заедно съв структурната криза на световната икономика, обусловена от смяната на доминиращите технологически уклади, в днешно време протича преход към нов векови цикъл на натрупване на капитала, което усилва рисковете от разгаряне на световна война. Предишният преход от колониални империи на европейските страни към глобални корпорации в качеството на водеща форма на организация на световната икономика протичаше посредством разпалването на три световни войни, изходът от които се съпровождаше с кардинални изменения на световното политическо устройство. В резултат на Първата световна война рухна монархическият строй, сдържащ еэкспанзията на националният капитал. В резултат на Втората – разрушиха се колониалните империи, ограничавали международното движение на капитала. С крахът на СССР вследствие на третата – студена – световна война свободното движение на капитала обхвана целият свят, а транснационалните корпорации получиха в разпорежение цялата световна икономика.

Но на това историята не завършва. Развитието на човечеството изисква нови форми на организация на глобалната икономика, които да позволят да се обезпечи устойчиво развитие и отражение на планетарните угрози, включая екологически и космически. В условията на либерална глобализация, построена под интересите на транснационални, основно англо-американски, корпорации, тези предизвикателства за съществуването на човечеството остават без отговор. Обективно възникващата необходимост от обуздаване на световната олигархия и подреждане движението на световният капитал се достига в източноазиатският модел на организация на съвременната икономика. С подемът на Китай, Индия и Виетнам след Япония и Корея най-задълбочените изследователи заговориха за преход от Англо-американски към Азиатски векови цикъл на натрупване на капитал.

В светлината на охарактеризираните по-горе глобални изменения е ясно, че борбата за световно лидерство се разгръща между САЩ и Китай, в която САЩ за съхранение на своето доминиране разиграват привичният им сценарий на разпалване на световна война в Европа, опитвайки се за пореден път за сметка на Старият Свят да затвърдят своето положение в света. За това те използват старият английски геополитически принцип «разделяй и владей», възкресявайки подсъзнателната русофобия на политическите елити на европейските страни и залагайки на традиционният за тях «дранг нахт остен». При това, следвайки заветите на Бисмарк и съветите на Бжезински, в качеството на главна линия на разкола те използват Украйна, разчитайки, от една страна, на ослабване и агресивна реакция на Русия, а от друга – на консолидация на европейските държави в тяхното традиционно стремление към колонизация на украинските земи.

Разчетът на американските геополитици изглежда точен, а действията – безгрешни. За половин година те проведоха блицкриг, фактически окупирайки Украйна и подчинявайки под себе си ЕС в антируска истерия. При това вече си върнаха част от разходите за сметка присвояването на част от украинските активи на сума милиард и половина долара, похарчени за организация на държавен преврат и довеждане на власт на своето марионетъчно правителство с относителна легитимация на своя агент в качеството на президент на Украйна. Русия съумя да спаси от окупация от американо-нацистският режим само Крим, а кървящият Донбас става хроническа зона на въоръжен конфликт между Украйна и Русия. Последната, както изглежда за американските кукловоди, са примамили в политически капан. Прилагането на Руската армия за освобождение на Донбас гарантира въвличане във война против Русия ЕС и НАТО. Неприлагането на сила за принуждение на нацистската хунта към мир влече създаване на разрастваща се фуния хаос в центъра на Европа, която вече се интернационализира, ставайки огнище за дестабилизация на Русия.

Разгръщането на регионална, а възможно и на световна война на изгодни за САЩ условия изглежда неизбежно. Русия им се представя обречена на тежко поражение вследствие вече състоялата се загуба на Украйна, като първо, и консолидацията на всички развити страни в света, включая наред със съюзниците от НАТО и Япония и Корея, като второ. По замисъл на американските геополитици поражението на Русия трябва да повлече връщането и под американски контрол, както това бе при Елцин, а ослабването на Европа – на нейното икономическо подчинение, посредством формиране на трансатлантическа зона за свободна търговия на американски условия. Така Вашингтон се надява да укрепи своето положение и да съхрани световно господство в конкуренция с развиващия се Китай.

В тази «желязна» и цинична логика има обаче допусната грешка. Действайки на основата на архетипове на европейската геополитика с двувековна давност, американците възкресиха трупа на еврофашизма и създадоха в Киев политически Франкенщайн, който започна да изяжда своите родители. Първа планирана жертва стана Янукович и неговите приближени, отглеждащи украинските нацисти като спаринг-партньори. Следваща жертва станаха загубилите избори в Европейският парламент европейски политици, поддържащи държавният преврат. Киевският Франкенштейн плътно се доближава до своята майка – Аштън и, възможно, скоро ще се добере и до своя баща – Обама. Нужно е само да му се помогне да намери пътя.

За да се спре войната, е нужно да се прекрати действието на движещите я сили. На този етап войната се развива предимно в икономическа, информационна и политическа плоскости. При цялата мощ на САЩ тяхното икономическо превъсходство е основано на финансова пирамида от дългови задължения, която отдавна е излязла зад пределите на устойчивост. За нейното разрушаване за основните кредитори на САЩ е достатъчно да изхвърлят на пазара натрупаните американски долари и държавни ценни книжа. Разбира се, крахът на финансовата система на САЩ ще повлече сериозни загуби на всички държатели на американски валута и ценни книжа. Но, първо, тези загуби за Русия, Европа и Китай ще са по-малки, от ущърбът от разпалваната от американските геополитици поредна световна война. Второ, колкото по-рано се излезе от финансовата пирамида на американски задължения, толкова по-малки ще бъдат загубите. Трето, крахът на доларовата финансова пирамида дава накрая възможност да се осъществи реформа на световната финансова система на начала справедливост и взаимна изгода.

Доминирането на САЩ в информационната сфера е ключев фактор за зомбиране на европейците, подчиняващ по такъв начин на своето влияние политическото ръководство на европейските страни. Но, както е казал Александър Невски, не в силата е Бог, а в правдата. На потока лъжи и фалшификации, транслиран от контролираните от САЩ световни СМИ, е необходимо да се противопостави обективен информационен поток чрез социалните мрежи, регионалната и националната телевизии. Това, разбира се, ще иска усилия. Но при творчески подход правдата ще си пробие път, тъй като угрозата от нова световна война плаши всеки и, в крайна сметка, стимулира търсенето на причините. Общественото подсъзнание на европейските народи, още повече на народа на Украйна, бързо ще си спомни ужасите от миналата война при правилно формиране на асоциативен ред към съвременните и настоящи фашисти и техни подгласници. Отгледаният от американските геополитици Франкенщайн изглежда не по-добре от хитлеровските щурмовици, обеективното представяне на информацията за украинските нацисти бързо извиква чувство на отвращение и уплаха у европейските граждани.

Накрая, доминирането на САЩ в световната политика се основава повече на привичката на техните съюзници да се подчиняват на «Вашингтонският обком», отколкото на реална зависимост на европейските и японските политици от американската резидентура. Само да започне разпадането на доларовата финансова пирамида, на американците няма да има с какво да плащат за съдържането на своите военни бази и глобални СМИ. Германия и Япония ще могат да се освободят от гнетящото усещане за окупирани територии.

Разбира се, не следва да се изобразява САЩ като «колос на глинени нозе». В ръцете на американските геополитици има оръжие за масово поражение, способно да унищожи цялото човечество. И когато дамите от Белият дом хвалят украинските нацисти за «сдържано» прилагане на сила, светът е обхванат от ужас от безотговорната глупост и перчене на хазяите на Белият дом, способни ради личният имидж да унищожат половин човечество. Тези намерения САЩ вече са демонстрирали при президентите Айзенхауер, Труман, които искали да хвърлят атомни бомби в Корея; при Кенеди, който едва не започва атомна война със СССР; при Рейгън, който заплашва със звездни войни.

Днешната ситуация обаче, се различава от епохата на студената война с това, че американската администрация не разглежда Русия в качеството на равен съперник, опитвайки се да ни върне в пораженческото състояние при Елцин. Американските съветници както на днешното, така и на миналото украинско ръководство неуморно убеждаваха последното в своето тотално превъзходство над Русия, която представяха като американски доминион. Опиянени от развала на СССР, американските геополитици считат Русия за своя бунтуваща се колония, която трябва да бъде усмирена завинаги като неотделима част от своята империя. Те правят извод от нежизнеспособността на Русия в условията на глобална изолация, явно преоценявайки степента на своето влияние. Това преоценяване на своите възможности подвежда американските геополитици, от една страна, поражда у тях усещане за безнаказаност и всепозволеност, създавайки риск от глобална катастрофа. Но, от друга страна, тя е източник на слабост при сблъскване с реално съпротивление, към което те морално-политически не са готови.

Така например решителните действия на ръководството на Русия по отражение на американо-грузинската агресия в Южна Осетия, а също спасението на населението на Крим от геноцид от страна на отгледаните от САЩ украински нацисти не им  оставят шансове за победа. Сблъсквайки се с решителното съпротивление на Асад, САЩ и техните европейски съюзници така и не съумяват да окупират Сирия. Те побеждават само там, където жертвата не може да окаже реално съпротивление или поради деморализация и предателство на властващият елит, както в Ирак или Югославия, или тотално превъзходство на силите на агресора, както това се случи в Либия.

Инстинктът за национално самосъхранение, присъщ на ВВП, поставя твърд предел на всяко чуждестранно вмешателство в провеждането на руската политика. Опитите да се заплаши със санкции, международна изолация или поддръжка на опозицията успех няма да постигнат. Така както и самите санкции или изолация от страна на Запад в сила на глобалното значение на Русия и многовекторността на нейната външна политика. За съжаление, лауреатът на Нобелева награда за мир Обама не разбира това. Той върви на повод на реакционните сили, разчитащи на лека неоколонизация на Русия и наивно убедени във вечното господство на Америка.

Исходя от това, че въоръженият конфликт в Украйна е пролог към поредната световна война, разпалвана от САЩ против Русия с цел удържане на световно господство, за нейното купиране и спечелване на Победа, е необходимо да се построи правилна система на координати и точно да се определят действията на всички участници. Полето на бойни действия има следващата конфигурация:

– САЩ са страна-агресор, провокираща световна война с цел удържане световно господство;

– провокацията със война се извършва против Русия, която САЩ опитват да представят като агресор в целите за консолидация на западният свят за отстояване на американските интереси;

– американските геополитици залагат на отглеждане на русофобстващ украински нацизъм в продължение на германската и английската традиции по отслабване на Русия;

– Украйна фактически е окупирана от САЩ посредством организираният от тях държавен преврат и установяването на подконтролна им нацистска диктатура;

– европейските страни се принуждават към участие във война против Русия въпреки техните национални интереси.

Исходя от това ние трябва да оценяваме Съпротивлението на Донбас като движение в защита не само на местното население от нацистската хунта, но и в защита на Русия от американска агресия, а също и защита на целият свят – от четвърта световна война. Бойците от народното опълчение на Донбас – това са защитници на Руският свят, не по своя воля оказали се на фронтовата линия на новата световна война. Градът със символично име Славянск вече стана символ на тази героическа защита. Като Брестската крепост, този малък град противостои на многократно превъзходящите сили на еврофашистите с цената на живота на своите жители. Те загиват не само за Донбас, те загиват за всички хора от руският свят и цялото човечество, спасявайки ни от нова световна война. При това те щадят живота на украинските военнослужащи, пускат на воля пленените, изпратени на заколение от нацистската хунта.

При целият им героизъм бойците от народната армия на Донбас сами не могат да спрат световната война. Военно вмешателство на Русия би могло  да пречупи ситуацията и спре агресията на нацистската хунта. Но негов резултат едновременно ще стане въвличането в конфликт на НАТО, което ще повлече неговата интернационализация и ще стане още една стъпка към разпалването на световна война. За да бъде тя спряна, е нужно да се създаде широка международна коалиция страни, способна със съгласувани действия да прекрати американската агресия. Тези действия са длъжни да се насочат на подрив на американската военно-политическа мощ, основана на емиссията на долара като световна валута. Преди всичко те са длъжни да включват отказ от използване на долара във взаимната търговия и номинираните в долари ценни книжа за създаване на валутни резерви. Доларовите инструменти са длъжни да се оценяват като крайно рискови, а тяхното използване – да изисква максимално резервиране.

Наред с мерките по подрив възможностите на САЩ да финансират ръст на военните разходи са необходими политически усилия по формиране на широка антивоенна коалиция с цел осъждане на американската агресия и разобличение на нейните организатори във Вашингтон и Брюксел. Особено значение имя политическата активизация на европейският бизнес, на когото разпалването на нова война в Европа не предвещава нищо добро.

И разбира се, най-важна задача е освобождението на Украйна от установеният от САЩ нацистски режим. Формирането на Новорусия на освобождената от американо-нацистска окупация територия е само част от тази работя. Тя може да се счита завършена само след освобождението на Киев със силите на самият народ на Украйна, който е необходимо да се пробуди от нацисткият кошмар и да се поддържа в борбата за връщане в родното лоно на Руският свят. За това е нужна широка работа по разяснение истинните цели на проамериканската нацистска хунта, която използва зомбираните от фашистска пропаганда граждани на Украйна като жертви на бога на световната война.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.