Saturday, June 7, 2014

Къде още е готов да се разгори пламъкът на «цветните революции»?

Практически от самото начало на 21 век в много региони на света премина вълна «цветни» революции. Не е удивително, че мнозина прости граждани от болшинството страни безпокои един въпрос - кой е следващият?

За да отговорим на него, нека разгледаме, откъде въобще се взеха тези революции.

Идеята за «цветни революции» и управляем хаос води начало на Запад, и на първо място - в САЩ. Историята започва още през 1941 год, когато в САЩ бива създадена неправителствената организация Freedom House. FH се занимава с изучение на политическите и граждански свободи в другите страни. Което е интересно, към днешният ден тази «частна лавка» се финансира 80% от средства, заделяни от Державният департамент на САЩ и още едно хитра агенция - USAID. Тази агенция по международно развитие е създадена през 1961 год с леката ръка на Д. Кенеди. А през 1983 год бива създадена още една интересна за нас организация, International Republican Institute(IRI), за помощ на политическите партии и обучение на активистите зад граница, за организация на «демократически инфраструктури» в различни региони на света.

В същността си, системата за вмешателство във вътрешните дела на други страни за достижение на ясни политически и икономически цели е била създадена от гениални хора. Тези кукловоди са пресметнали и осъществили система за «демократизация», която в крайна сметка помага на САЩ да стане свръхдържава и да влияе на геополитиката и вътрешните дела на множество страни практически във всички ъгли на земното кълбо.

И така, от 1941 год FH под прикритието на Държавният департамент на САЩ, а от 50-те години на миналият век станала завеса на ЦРУ, се е занимавала със шпионаж на територията на страни от цял свят. Създаденото агентство USAID е финансирало не само FH, но и създаването през 1983 году на IRI.

Всяка от тези организаций осъществява своята конкретна дейност. FH се занимава с разузнаване и анализ на политическата система на една или друга държава, или цял регион. USAID под прикритие обеспечение правата на човека, борба с бедността, разпространение на демокрация, финансира и заплаща всички действия на FH и IRI. А IRI е самият център, където и готвят ръководители на «цветни революции». През 1983 год Р. Рейгън, изказвайки се в Британия в Уестминстър пред парламента, заявява, че е необходимо да се създаде организация, която би помагала на всички демократически партии в други държави да създават «инфраструктури на демокрацията». Просто казано, да организира работата на опозицията по цял свят, а също подготовката на активисти.

Тук на сцената излиза организацията CANVAS (Center for Applied Non Violent Action and Strategies), която провежда семинари на активисти по провеждане на «ненасилствени революции». Именно тази организация готви лидерите на партия «6 април», устроила безпорядъци в Египет и на арабският Изток. Тук се готвят активистите на украинският майдан, «лале» (Киргизия), «розовата» (Грузия), «оранжевата» (Украина) революции. Тук преминават подготовка лидерите на партия «Зубр» за организация на безпорядъци в Република Белорус. Тук се готвят активисти от Латинска Америка, Туркмения, Казахстан и Русия. Тук преминават подготовка практически всички опозиционни сили, лоялни на САЩ и страните от Запада, насочени на расклащане на политическата ситуация в една или друга страна в света.

Но на такава дейност се искат колосални средства. Нали CANVAS произлиза от партия ОТПОР в Сърбия. Откъде такива пари?

Всичко е просто. Тази организация всецяло се финансира от FH и IRI, а също и с някакви пожертвования от частни лица. Тук веригата се затваря. Флаги на IRI бяха видни в Египет, Либия, Сирия, Венецуела по време на безпорядъците.

Анализирайки събитията от последните 10-20 години, не е сложно да се предположи, къде още може да пламне нова «цветна революция» - практически във всяка страна, където правителството се опитва да провежда политика, която в нещо засяга интересите на Запада, както политическите, така и икономическите.

Технологията е проста. Най-активната част от населението е младежта. Едновременно, младежта е малко опитна и често малко образована. На фона на падението нивото на образованост и ерудиция по цял свят, преписване на историята, налагане на една гледна точка и стереотипи на «демократически» ценности, използвайки СМИ и интернет-общества, цялата тази система, за своята повече от полувековна история, успешно сваля практически всяко правителство. Това позволява на САЩ да решават своите главни геополитически задачи: захват на суровинни и други пазари, контрол над движението на капитали, използване на човешките ресурси за благо на страните от Запад и на първо място - САЩ. Не е ли това истинско световно господство?

Къде може да пламне нова «революция»? Практически навсякъде. Но на прицел, на първо място са Латинска Америка, Китай, Индия, Русия. Сред страните от СНГ - Беларусь, Казахстан, където несъмнено ще се опитват да експортират украинският конфликт. Не даром вълната революции се разпространява в съседните страни - това е обусловено от предвижването на подготовени групи провокатори-наемници.

Сред страните от Близкият Изток угроза е надвиснала над Саудитска Арабия и Иран. Мнозина могат да не се съгласят - нали Саудитска Арабия е най-добър приятел със САЩ. Но САЩ вече не еднократно са предавали своите съюзници, когато това е изисквала ситуацията. Опитът да се снизи цената на нефта за икономическо давление срещу РФ показа, че лоялните араби не съвсем вървят на сговор със САЩ - нали това ги грози с многомилиардни загуби. Но и за Западът вече не интересно просто да влияе на решенията на страните от ОПЕК. Те искат пълно господство над залежите въглеводороди, както в Либия, Ирак, Алжир, потапяйки тези страни в хаосът на граждански войни.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.