Sunday, June 15, 2014

Доскачаха

Накрая, Русия и светът чуха дългочаканата за Русия и неочаквана за Запада "реч не на момченце, но на мъж". Президентът на Русия Владимир Путин озвучи съзрелите и подготвени от последните събития в Украйна решения, касаещи се Украйна и Европа, цялата отговорност за които лежи на ръководството на Украйна и ЕС.

Съглашението за асоциация на Украйна с ЕС във вид на прилаганите защитни мерки от страна на Русия ще удари по икономиката на Украйна и като ехо ще откликне в Европа. Pусия е готова напълно да се откаже от украинските стоки и украинското производство на сума $15 млрд. ежегодно. От сега Русия ще отпуска гориво точно толкова, колкото Киев е заплатил месец напред.

За обеспечение транзита в Европа за сезон есен-зима 2014-2015 г. в подземните хранилища на газ (ПХГ) на Украйна трябва да се вкара газ за $4-5 млрд. Ако Украйна не намери тези милиарди, към есента Европа ще остане без газ.

В днешно време общата сума на дълговете на Украйна, връщането на които Русия може да поиска незабавно, е $16,6 млрд. И това не е краят.
Лидерът на Русия охарактеризира положението на Украйна така: "Икономиката на Украйна стремително деградира. Задълбочава се спадът в промишлеността и в строителството. Расте бюджетният дефицит. Рязко се влошава състоянието на валутната сфера, към отрицателното търговско салдо се добави отток на капитала от страната. Украйна се приближава към дефолт, към спиране на производството и към взривен ръст на безработицата".
Днешното временно ръководство на Украйна след държавният преврат "доведе страната до ръба, зад който много вече не може да бъде поправено".

Ако Евросъюзът, САЩ и Украйна незабавно не отчетат позицията на Русия в украинският въпрос, то ще получат фактически ултиматум:

Русия затваря граници за украинските стоки и стоките, преминаващи транзит през Украйна.

Русия затваря за Украйна газовият кран.

Русия представя на Украйна искане за покриване на дълговете на сума $16,6 млрд.

Русия повече не гарантира на Европа доставки на газ за предстоящата есен/зима, ако Украйна не купи и не вкара в ПХГ необходимите за обеспечение на тези доставки обеми гориво на сума $5 млрд.

Ако Европа започне да замръзва – нека поскача. А как правилно да скача - ще научи от Украйна.

Източник: http://maxpark.com/community/13/content/2801324?ref=1228626661

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.