Tuesday, November 17, 2015

Някой изводи

Мнозина сравняват захватът на заложници в Париж с Норд-Ост. Съвершенно некоректно сравнение. Дори затова, че вече е очевидно - в Париж заложници не захващаха. Формално - хората в залата бяха заложници, по факта тях просто ги убиваха толкова, колкото имаше патрони. Тук не подхождат съвети "постарайте се да не раздражавате захваналите ви", защото да захваща никой не възнамеряваше. Как отработи френският спецназ? В тази ситуация добре да се отработи не е възможно. Успехът на вяка операция е в подготовката за нея. Ако ти работиш от ход, то вече работиш "както стане" - със загуби сред гражданските и бойците. Затова само сволоч ще поставя някакви оценки в тази ситуация. Друга работа, че правоохранителната система на Франция не е готова за подобни ситуации съвершенно. И Франция е беззащитна пред лицето на терористическата заплаха.


Тук ми писаха осъждащо в коментариите към предният пост: "И нито дума на съчуствие". Дайте да не лицемерим и да се занимаваме с откровен расизъм. Това не са първите жертви на "Ислямска държава" и, уви, не са последните. Колко мирни граждани натрошиха тези гадини в Сирия и Ирак? Много ли имаше съчувствие? Не, съчувствие имаше - към жертвите на "кървавият Асад". А хилядите отсечени глави Европа и цял свят в упор не виждаха. Но струва си варварите да посегнат на живота на "белият господин" - всички веднага се оцветиха в цветовете на френският флаг. Аз съчувствам на французите така, както и на всички, които пострадаха от ръцете на терористите - мълчейки. Или давайте гръмогласно да съчувстваме на всички - тогава ще е честно.

Никому не са интересни сирийците, нигерийците, руснаците и украинците. Само Египет оцвети пирамидите в цветовете на Франция, Русия и Ливан. Всички останали видяха само теракта в Париж. Аз не искам да съм кощунствен или циничен. Но истината е в това, что СМИ гледат не на реките кръв, разтичащи се по планетата, те втренчено се вглеждат в оттенъците на потоците. И изпадат в ужас, когато видят изменения в цветовата гама. Аз не казвам, че французите са недостойни за съчувствие. Аз твърдя, че за съчувствие са достойни и други люде. И ако всички не отвеждат очи от Франция, то не може ли поне с края на окото да се погледне и наоколо. Нима никой не забелязва тези планини от трупове?

Аз смея да твърдя, че "Ислямска държава" през цялото това време бе изгодна за САЩ, Франция, Германия и Англия - доколкото те имаха общ враг - Асад, не желаещ да се подчини на тези страни. "Ислямска държава" бе изгодна на Турция - защото убиваше проблемните кюрди и доставяше евтина нефт контрабанда. "Ислямска държава" е изгодна на Саудитска Арабия и Катар, защото ослабваше позициите на Иран и отливаше евтина нефт. И ето сега тази твар посмя да захапе една от ръцете, които я хранят. Обидно, да?

В отговор французите проведоха бомбардировка. Никой и въпрос не зададе - а не пострадаха ли там мирни граждани? Забелязахте ли странността? Белият господин се разсърдил - какви може да има въпроси. Какво да кажем за руснаците, които бомбят изключително детски градини и болници. Какво може да иска "Ислямска държава" от Франция? Прекратете да се борите с нас? Та Франция не се и бореше въобще. А те и не искаха от Франция нищо - това бе не теракт заради искания, това бе теракт заради наказание за опит да се предаде питомеца. Нима Франция, САЩ и Англия не биха съумели със съвместни усилия да преборят "Ислямска държава" в течение на месец? Та това е просто смешно. Те бомбеха по малко къде падне и се възмущаваха, а "Ванка папка че яде". (Има се предвид Ванка приемащ новините в СМИ такива каквито му ги сервират - безкритично - бел.пр.) И едва когато европейците започнаха да се скланят към отказ от общите цели, "Ислямска държава" направи предупредителен теракт-наказание.
Аз съчувствам на французите във връзка с терактите, но не повече и не по-малко, отколкото на другите жертви на терора, на които самите французи не съчувстваха, и даже не забелязваха - те просто старателно гледаха на другата страна. Нима само теракт може да ги застави да се огледат?

Източник: http://molonlabe.livejournal.com/225440.html

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.