Tuesday, November 3, 2015

Трагедията на самолета и смеещите се хиени ("Czech Free Press", Чехия)

Ненавистта към руснаците вече е достигнала до този стадии, когато тя мутира в тежко заболяване под название зверство. Зверовете сред нас се радват на смъртта на хора, чийто самолет е паднал по пътя от курорта. Има минути, когато аз се срамувам, че съм чех.

Тази новост се появи на портала iDnes в 8.53 сутринта. Руски самолет с 224 пасажери на борда излетял от египетският курорт Шарм-ел-Шейх и рухнал в пустинята в Синай. Не оцелял никой. Когато прочетох това, аз се потресох от ужас. Колко семейства ще си споминят този ден като черна събота. Колко хора ще страдат заради гибелта на своите близки, приятели и познати.

След няколко часа аз непредвидливо погледнах дискусията под статията. И вече за втори път се потресох, но този път от отвращение. В главата ми не се побира как смъртта и страданията на други хора могат някого да радват. Колко цинизъм е нужно, за да се пише под такова трагическо съобщение, например, такова: «Ако бе паднал чешки самолет, русофилите така не биха ревали». А ето пише някой, който скрива своето зверство зад като че черен хумор: «Неуспяло нападение на камикадзе срещу Израел?»

Сред отвратителните хиени, смеещи се над тези 224 пасажери, които в 8.30 още бяха живи, се намират и моралисти и проповедници на единствено правилният път, които са затъпели от пропаганда по телевизиата и в печата. Те кръвожадно призовават: «Божия кара за окупацията на Крим и Украйна!» Това е нормално? Това действително ли сме ние, чехите? Нима нам действително са ни промили мозъците? Нима ние сме дотолкова жалки и глупави, или нас така просто са ни настроили? Какво е това, ако не най-подлата форма на религиозен фанатизъм? И нали вреди и разпалва ненавист не един глупак, който например е изоставен от милата — нет, те са множество, тези цинични шегаджии с оскал на хиена.

«Ние сме много» — зъби се зверски един. «Людете на света са като г...» — присъединява се друг. «Засега работата изглежда като класическо руско нехайство» — упражнява се в остроумие друг. «За съжаление, причината е в руският бардак, не повече...» — мъдърства трети. «Ценили ли са руснаците човека някога?» — поучава още един. «Руснаците се издъниха», — радва се пети. А когато завършва запасът словесни фекалий, раздава се глас на привържъниците на малко по-друг подход за подритване на трупове, така наричаните «антибюджетници», които биха убили всички, които нямат пари.

«Икономните туристи доброволно отиват на този риск, и съвсем не ми е жалко за тях...» — доказва своето убожество първият чешки «богат духом» писач. «Днешната ситуация, когато цените на авиобилетите са далеч по-ниски от себестойността, и хората, включая бюджетниците, летят само защото може, все едно дълго няма да продължи» — словесно се испражнява друг.

Ужас, мерзост, печал. Да, ясно, това е само интернет, където комплексирани индивиди лижат своите душевни рани и треперят от наслаждение под защитата на анонимността... Но тази ненавист към някого само заради това, че той е роден в друга страна и говори на друг език цари навсякъде. И този път води не в ад, а, простете, в г***.

Оригинал публикации: Tragédie letadla a smějící se hyeny

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.