Wednesday, January 11, 2017

За това, как младежта загонват в клопката на бедността

Millenial

Никога преди младшето поколение не е имало такива възможности като сега. Никога още то не е живяло така зле в сравнение с родителите и старшите братя. Милениалите могат да се чувстват излъгани и единственото, което ще ги утеши – на следващите ще бъде още по-тежко.

И така, болшинството хора, родили се след Втората Световна война в страните с развита икономика бяха в правото си да предположат, че те ще живеят по-добре от родителите си. По-голяма част от времето това предположение се оказвало вярно. Всички последни 70 години – с изключение на кратко прекъсване в началото на 1970-те – домакинствата в 25 страни от ОЕСР с приятно чувство наблюдаваха ръста на своето благосъстояние както до, така и след заплащане на данъците. Още в периода между 1993 и 2005 г. 98% от тях виждаха повишение на реалните разполагаеми доходи.

Изглеждаше тези музика ще бъде вечна. Но Великата рецесия представи своята сметка. И златният милиард наполовина обедня.

Между 2005 и 2014 г. реалните доходи на населението в страните с развита икономика съвсем не растяха или даже паднаха при 65%70% домакинства. Това засегна над 540 млн. човека.

Flat Or Falling

Хубавата новина – държавните трансферти и по-ниските данъчни ставки частично смекчават последствията на този тренд. Лошата – до четвърт от всички домакинства все още се сблъскват със стагнация или падане на разполагаемите доходи.

Основното бреме на съкращения се пада на частта на младите. Например в Англия те лидират по величина на снижение на реалната часова заплата.

MedianPay

И приръста на реалните заплати у тази възрастна кохорта е нулев за разлика от по-старшето поколение (което впрочем се обяснява с ниските стартови позиции в съвременните фирми).

MedianEarn

При това родителите и старшите братя на милениалите можеха да разчитат на ръст на заплатите с възраста и опита. Но днешната младеж в близките 20 години ще се сблъсква със сериозно конкурентно давление от страна на автоматизация, роботизация, уберизация, etc. Което не сули удовлетворение на заплатните очаквания.

И ако ниските темпове на икономически ръст на това десетилетие се съхранят, частта домакинства, чиито доходи тъпчат на място или падат, може да се вдигне до 70% или даже до 80% в течение на следващите 10 години.

Но този тренд биет не само по младите. Старшето поколение, излизащо на пенсия и разчитащо на помощ от страна децата също ще бъде разочаровано в очакванията. А ако отчетем, че техните пенсионни спестявания ще бъдат в реално изражение по-ниски, отколкото у днешните пенсионери (във много по причина падането доходността на влоговете в държавни ценни книжа на фона на десетилетия ниски процентни ставки), разочарованието ще стане още по-горчиво. И на държавата надежди особени няма: развитият свят вече се сблъска с пенсионна криза, развиващият се върви натам на пълен ход. Между това продължителността на живота ще расте...

Вие готови ли сте да живеете дълго и бедно, м?
Източник

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.