На пресконференцията Барак Обама обясни и решението си да не идва в Москва за срещата на високо равнище. Той призна, че разногласията с Русия ще се запазят и в бъдеще, но това няма да бъде причина да не се дискутира с нея. От времето на падането на СССР, каза американският президент, в отношенията с Русия от време на време са възниквали моменти на напрежение, имало е сътрудничество в едни сфери и съперничество в други. Постигнат е консенсус в сферата на новия договор по стратегическите настъпателни оръжия, Русия оказва помощ на САЩ в Афганистан:
- Мисля, че последният епизод („делото Сноудън”) е само една от проявите на разногласията. През последните месеци такива възникват около Сирия, както и във връзка с правата на човека. Целесъобразно е да вземем пауза, да преосмислим, накъде върви Русия, какви са нашите основни интереси и да направим едно калибриране на отношенията. Следва да се признае, че някои разногласия ще се запазват и това едва ли е възможно да се скрие. Но това е нещо нормално.
Барак Обама каза, че не смята за необходимо да се бойкотира Олимпиадата в Сочи, към което призовават не толкова десните в Конгреса, колкото лобито на сексуалните малцинства, недоволни от приемането в Русия на закона за забрана върху пропагандата на хомосексуализъм:
- Знам, че се повдига въпросът за нашия подход към Олимпиадата. Искам всички ясно да разберат следното: не мисля, че е необходимо да се бойкотира Олимпиадата.
Отказът на Барак Обама нанася вреда на американско-руските отношения, каза пред "Гласът на Русия" експертът на вашингтонския изследователски център Globalist Research Center Мартин Сиф:
- Дори по време на "студената война" и от двете страни имаше бегълци: от САЩ в СССР и от СССР в САЩ. Но и тогава нито един съветски лидер или американски президент не бяха го използвали като основание за отмяна на някаква среща на високо равнище. И президентът Барак Обама също не биваше да го прави. Лично аз го смятам за кроеж на съветника на президента Сюзън Райс. Това е една много неразумна стъпка.
Пропагандният апарат на Белия дом сега настойчиво внедрява мисълта, че именно САЩ се опитвали да упътят Русия към прогреса, но те постоянно се връщат към реториката на "студената война".
Особено странно звучат тези думи, ако се има предвид, че точно САЩ разгърна глобалното следене в такива мащаби, каквито не беше и сънувал никой по времето на "студената война". И изобличенията бяха предоставени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, получил в Русия временно политическо убежище.