Thursday, August 29, 2013

Звярът трябва да бъде спрян!

(официално обръщение на Съюза на руските писатели)

Днес войната е на прага на суверенната Сирийска държава. На народа на Сирия, както и на другите народи от Арабския Изток цивилизованите варвари Англия, САЩ, Израел, Франция и Турция възнамеряват с ракетно-бомбови удари да установят прословутият стар фашистски «световен ред». С интервал пет минути световните СМИ непрекъснато каканижат, че ден за ден започва бомбардировката на Дамаск.

Варварското решение на НАТО и техните съюзници доведе света до тази черта на противостояние, когато всеки трябва да избере, с кой е той – с убийците на жени и деца, палачите, готови на всяко кръвопролитие заради принципите на «световната демокрация», или в редовете на тези, които противостоят на убийствата на невинни и политическото насилие над народите. Първата кръв на сирийските деца, пролята от наемниците на империализма преди две години и отговорността за нея лежи изцяло на Англия, САЩ, Израел, Франция, Турция, на саудитите, катарците, на техните съюзници... Президенти, крале, кралици и премиери на тези страни, джуджеобразни новообразования на арабския свят, изявяващи се в поддръжка на кървавото решение завинаги влизат в световната история като фашистски престъпници.

Последствията от започнатата война без съмнение ще повлияят на сътбите на всички народи и всички Президенти, без зависимост от тяхното участие или неучастие в агрессията – достатъчно е да напомним в какви мъки доживяха живота си ястребите на злото А. Шарон и Р. Рейгън... Усилията на Съвета за Безопасност на ООН, миролюбивите инициативи на Русия и Китай се оказаха недостатъчни, твърде нерешителни и неизразителни. Те не можаха да дадат достоен нравствен отпор на държавите-агресори. Страхът пред военната мощ на САЩ и НАТО, икономическата и геополитическа зависимост изиграха своята сътбоносна роля, фактически потвърждавайки правото на страните-агресори за разпореждане със сътбите на страните и народите.

Звярът на войната не получи достоен отпор и излезе с вдигнато забрало по пътя на войната.
В разсъжденията за икономически изгоди и геополитически интереси нашите правители забравиха моралната и общочовешка страна на въпроса за сътбата на Сирия, както това вече се случи с Югославия, Ирак и Либия. Цената на забравеното са животите на невинни мирни жители от целия Близък Изток и сирийския народ.

Ние, писателите на Русия сме категорически на страна на сирийския народ, неговите лидери и тези сили, които се изявяват против войната в Сирия.

Протестирайки, ние изразяваме своето решително намерение да постигнем не само морална, но и юридическа оценка на агресията против Сирийската Арабска република. Извършва се военно престъпление, което трябва да бъде наказано. Ние считаме, че всички форми на духовно, политическо и физическо съпротивление са необходими и оправдани, а затова заявяваме за пълния си отказ за сътрудничество с политиците и деятелите на културата, поддържащи агресията на страните от НАТО и техните съюзници в Близкия Изток.

Звярът на войната трябва да бъде спрян в началото на пътя, за да не може трагедията на Арабския Изток да стане трагедия на целия свят, в това число и Русия. Леко е да се предположи, че конфликтът в Близкия Изток ще се иззползва с цел противопоставяне на Исляма и Христианството, че в условията на Русия това може да доведе до последствия, заплашващи безопасността на всичките и граждани.

Ние призоваваме всички граждани на Русия по дълг на съвестта и милосърдието да вземат участие във всички акции на антивоеннен протест във всички градове на Русия и зад граница, от когото и под каквито и политически знамена те да се провеждат.

Автор Прес-службата на Съюза на писателите в Русия

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.